Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα ενεργειακά κτίρια στην Ελλάδα προσελκύουν ξένους επενδυτές.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές ακινήτων στη χώρα μας, φαίνεται ότι παρουσιάζουν παραθεριστικές κατοικίες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι τεχνολογίες αυτές κάνουν τις κατοικίες πιο ελκυστικές και ειδικότερα μέσα από τα έσοδα των φωτοβολταικών μπορούν να καλύψουν δαπάνες συντήρησης και κατοχής του ακινήτου και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδώσουν και ένα επιπρόσθετο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι και το 2014 η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παραμένει μία δύσβατη αγορά με αρκετά βασικά προβλήματα που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές όπως η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, η έλλειψη κτηματολογίου και ξεκάθαρων όρων δόμησης σε πολλές περιφέρειες της χώρας κτλ.

Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» παρά τις παραπάνω διαχρονικές αδυναμίες του γενικού πλαισίου αγοραπωλησιών, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τομείς της αγοράς ακινήτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να παρουσιάσουν ενδιαφέρον για ξένους επενδύτες, επειδή επηρεάζονται μόνο περιφερειακά από την κρίση (τουριστικά ακίνητα, παραθεριστικές κατοικίες, ενεργειακά κτίρια) ή ακριβώς επειδή παρουσιάζονται λόγω της κρίσης (αποκρατικοποιήσεις). Οι τομείς αυτοί είναι τα τουριστικά ακίνητα.

Σε αυτόν τον τομέα η κρίση όντως κρύβει αρκετές ευκαιρίες για ξένους επενδύτες αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρονται για αγορά ή συνεκμετάλλευση σε τιμές που πριν πέντε χρόνια ήταν αδιανόητες, ενώ ταυτόχρονα η τουριστική κίνηση της χώρος που ακόμα και στη χειρότερη φάση της κρίσης είχε μόνο μικρές μειώσεις, εξασφαλίζει και μελλοντικά αρκετά σταθερές αποδόσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις, αφού στον κατάλογο των υπό εκποίηση πολυάριθμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται εκτάσεις και ακίνητα που μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον στον τομέα που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων περιλαμβάνονται οι παραθεριστικές κατοικίες, αφού ο τομέας των παραθεριστικών κατοικιών παρουσιάζει πληθώρα ποιοτικών κατασκευών σε μοναδικές τοποθεσίες. Ακόμα και εάν επέλθει περαιτέρω μείωση των τιμών, αυτή προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερο διορθωτικού χαρακτήρα.