Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των "28" στους φόρους στην ακίνητη περιουσία.



Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των "28" σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα, σύμφωνα με την έκθεση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, στοιχεία της οποίας προδημοσιεύουν Τα Νέα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το "Παρατηρητήριο φορολογίας Ακινήτων" της ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχουν 40 φόροι-τέλη-επιβαρύνσεις στα ακίνητα, 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες, 8+8 επιθεωρήσεις-βεβαιώσεις-πιστοποιητικά και 30 δεσμεύσεις στην ακίνητη περιουσία. Για να δείτε αναλυτικά όλα τα παραπάνω πατήστε εδώ

Παράλληλα, στην έκθεση, που πρόκειται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%. Αυτό όπως φαίνεται οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα μέτρα λιτότητας.