Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κόκκινα δάνεια: νέο πλαίσιο και αντιδράσεις.



Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα κόκκινα δάνεια για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ σχετικά με το πλαίσιο διαχείρισης μη-εξυπηρετούμενων δανείων από την ΤτΕ. Με το ΦΕΚ προσδιόριζονται οι τύποι διευθέτησης δανείων: για οριστική διευθέτηση, βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις αλλά και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Στην οριστική διευθέτηση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
α) εθελοντική παράδοση ακινήτου
β) μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση
γ) πώληση και ενοικίαση
δ) Μεταβίβαση/ πώληση του δανείου/ αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο
ε) Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας
στ) Διαχείριση σε εκκαθάριση
ζ) Ρευστοποίηση εξασφαλίσεων
η) Δικαστικές/ νομικές ενέργειες

Στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις υπάρχει η δυνατότητα των δανειοληπτών να πληρώνουν μόνο τόκους, μειώνεται το ποσό των δόσεων, παρέχεται στον δανειολήπτη προκαθορισμένη περίοδος χάριτος, δίνεται η δυνατότητα για αναβολή πληρωμής μιας δόσης του δανείου, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται τρόποι ρύθμισης με μόνιμη μείωση του επιτοκίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου, παράταση διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, διαχωρισμός του δανείου σε αυτό που ο δανειολήπτης εκτιμά ότι μπορεί να αποπληρώνει και στο υπόλοιπο το οποίο θα τακτοποιηθεί μεταγενέστερα με πώληση περιουσιακών στοιχείων. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν και μερική διαγραφή χρεών, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή χρέους ώστε το υπόλοιπο να μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Αξίζει να αναφεφθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, αναφορικά με το πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι "Πρόκειται για μια πρόχειρη μεταφορά του Ιρλανδικού μοντέλου με τις τράπεζες να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Οι δανειολήπτες παραμένουν έκθετοι σε εκβιαστικά διλήμματα των τραπεζών καθώς διατηρείται το δικαίωμα μεταπώλησης των δανείων σε κερδοσκοπικές εταιρίες και απειλείται η ιδιοκτησία επί της πρώτης κατοικίας".

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν σε μειωμένες τιμές αναγκαστικά όλα τα μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια και θα διευθετηθούν αυστηρά με κοινωνικά κριτήρια.