Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Για λίγες ημέρες ακόμη ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9.



Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για χιλιάδες φορολογουμένους προκειμένου να διορθώσουν, να διαγράψουν ή να προσθέσουν ακίνητα στο ηλεκτρονικό πλέον έντυπο Ε9 ώστε να γίνει η εκκαθάριση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τα σωστά στοιχεία και τις μεταβολές του 2013.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων έχει προγραμματιστεί να γίνει προς το τέλος Ιουνίου, οπότε όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορoύν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet και να τυπώσουν το νέο εκκαθαριστικό ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί ως τις 31 Ιουλίου.

Για ορισμένες περιπτώσεις ακινήτων, όπως για παράδειγμα αυτά που έχουν χτιστεί πριν από το 1900, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου ώστε να μπορέσει η ηλεκτρονική εφαρμογή να υπολογίσει φόρο και για αυτά ή να τα εξαιρέσει. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Πάντως όσοι έχουν μεταβολές στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή τους κατάσταση μέσα στο 2013 και δεν το έχουν δηλώσει στο Ε9 θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή και να το πράξουν, διότι το υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη ανακοίνωση που είχε εκδώσει δεν είχε προσδιορίσει επακριβώς πότε θα "κλείσει" η εφαρμογή προκειμένου να εκδοθεί ο νέος φόρος ακινήτων. Είναι προφανές ότι λίγες ημέρες ακόμη έχουν απομείνει διότι το εκκαθαριστικό πρέπει να εκδοθεί πριν από τις 30 Ιουνίου ώστε να υπάρξει περιθώριο ενός μήνα για την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Αξίζει να τονιστεί ότι από εφέτος το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ δεν θα συμπεριληφθεί στον λογαριασμό της ΔΕΗ όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια για το "χαράτσι" των ακινήτων αλλά θα είναι αυτόνομο. Επίσης, δεν θα σταλεί σε κανέναν ιδιοκτήτη ακινήτων έντυπη ειδοποίηση ή εκκαθαριστικό.

Ολη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Taxis θα αποστείλειηλεκτρονική ειδοποίηση (e-mail) με την οποία θα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες ακινήτων ότι έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό σημείωμα. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς Taxisnet που διαθέτουν θα εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή και θα βρίσκουν την ειδοποίηση και τους κωδικούς πληρωμής του εν λόγω φόρου ώστε στο τέλος κάθε μήνα και ως τις 31 Δεκεμβρίου να εξοφλήσουν σε 6 δόσεις το ποσό που τους αναλογεί.