Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Και άλλα 100.000 προς αξιοποίηση.




Στην «κούρσα» της αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου εντάχθηκε από χθες και η ΓΑΙΑΟΣΕ, η θυγατρική του ομίλου του ΟΣΕ που διαχειρίζεται ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 100.000 ακίνητα, από τα οποία εκμισθώνει περίπου 500. Η εταιρεία περιμένει ώς τις 11 Ιουλίου μη δεσμευτικές προσφορές από επίδοξους επενδυτές για το διεθνές εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο. Η θεσμοθέτησή του, με αυξημένους όρους δόμησης, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Logistics που ατύχησε λόγω του προώρου κλεισίματος της Βουλής. Η κυβέρνηση όμως επείγεται, αφού υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα δοθεί ως «αντίδοτο» στην COSCO σε περίπτωση που δεν πάρει το νέο κομμάτι του ΟΛΠ.

Το πρόγραμμα για το Θριάσιο σέρνεται εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με τα έργα για τον κεντρικό εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ και την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι, που καρκινοβατούσαν την τελευταία δεκαετία. Πέρα από τα έτοιμα κτίρια, προβλέπεται η δημιουργία πολυσυγκροτήματος σε έκταση 1.450 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 588 στρέμματα ανήκουν στη ΓΑΙΑΟΣΕ όπου δρομολογείται με ειδική ρύθμιση η δόμηση 235.000 τετραγωνικών για εμπορευματικούς χώρους, εγκαταστάσεις διανομής εμπορευμάτων, εμπορικά κέντρα και γραφεία.

Η εταιρεία έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και περιμένει προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους είτε για μακροχρόνια μίσθωση, τουλάχιστον 30 χρόνων, είτε για συνεργασία στην κατασκευή και λειτουργία του συνόλου ή μέρους χώρων με τη μορφή ΣΔΙΤ.