Επιστροφή στις ζημιές για το ΤΑΙΠΕΔ, κωλυσιεργία σε όλους τούς εν εξελίξει διαγωνισμούς και... εικονικά έσοδα είναι τα πεπραγμένα του περιβόητου πια Ταμείου. Απογοητευτική η εικόνα του πρώτου τριμήνου (Ιανουαρίου-Μαρτίου) με ζημιές 1,01 εκατ. ευρώ από κέρδη 734 χιλιάδες ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Ζημιές και στο 9μηνο, ενώ όπως όλα δείχνουν η διοίκηση του Ταμείου αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να ξαναχαμηλώσει τον πήχυ των εσόδων για φέτος.
Το παράδοξο είναι πως στην έκθεση πεπραγμένων γίνεται ειδική αναφορά για το ακίνητο-έκταση του Ελληνικού που έχει περάσει στην κοινοπραξία υπό τη Lamda Development (συμφερόντων ομίλου Λάτση) και σε εγγυημένο ύψος του επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ όταν θα ολοκληρωθεί η ισορροπημένη ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αναψυχής, κατοικίας. Ωστόσο το Ελληνικό μπορεί να έχει περάσει στη Lamda Development χωρίς... μισό ευρώ να έχει εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο, καθώς όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» η προκαταβολή που θα καταβληθεί (εάν όντως προχωρήσει το έργο) μπορεί να δοθεί σε διάστημα δύο ετών, δηλαδή προς το 2015-16. Μέχρι τότε η 2ετία καλύπτεται από απλή εγγυητική επιστολή, το κόστος έκδοσης της οποίας υπολογίζεται στο ένα τοις χιλίοις του καθαρού (μη αποπληθωρισμένου) τρέχοντος τιμήματος.
Αντίστοιχα στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης έχει αναδειχθεί μεν προτιμητέος επενδυτής (η Jemyn Street), όμως τα επόμενα στάδια για την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης προϋποθέτουν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ. Σημειωτέον πως από την εκχώρηση του Αστέρα (εάν και όταν ολοκληρωθεί) στο σχήμα όπου μεγαλομέτοχος είναι η τουρκική Dogus (με 33,4%) το Ταμείο θα εισπράξει 100 εκατ. ευρώ (για τέτοιο ξεπούλημα μιλάμε...) και άλλα 300 εκατ. ευρώ η Εθνική. Βέβαια το πώς κατέληξε ο Αστέρας σε "ξένα χέρια", ο σκοτεινός ρόλος του Egmen Bagis, οι δίαυλοι που άνοιξε για τον Τούρκο μεγιστάνα Ferit Sahenk της Dogus καταδεικνύουν πως ουδείς έλεγχος γίνεται όταν δεήσει να βρεθεί αγοραστής, πως εθνικά συμφέροντα και κεντρική στρατηγική δεν υφίστανται.
Ομως το θέμα είναι πως ενώ μαρίνες και ξενοδοχεία περνούν στα χέρια του Ferit Sahenk/Dogus, πως ενώ προωθείται η πώληση ονειρεμένων περιοχών της χώρας (Κασσιόπη/ Κέρκυρα), αυτή δεν γίνεται καν έναντι... πινακίου φακής, αφού τα έσοδα είναι μελλοντικά, σε βάθος χρόνου, ενώ σε τρέχουσες τιμές συνιστούν σκάνδαλο σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος/υπεραξία του κάθε αγοραστή. Η κατευθυντήρια γραμμή από τους δανειστές φέρεται πως δόθηκε στις αρχές του χρόνου, όταν οι εκπρόσωποί τους επισκέφθηκαν την Αθήνα.
Συνάντηση
Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και οι μέθοδοι για την "αξιοποίησή" της ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης της διοίκησης του Ταμείου με τους επικεφαλής της τρόικας στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει να προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση των ακινήτων, από την οποία εκτιμάται πως μπορεί να προκύψουν έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ αλλά και να αναζητηθούν άλλα "ώριμα" ακίνητα και έργα που θα μπορούσαν να "αξιοποιηθούν" άμεσα. Τέλη Φεβρουαρίου η διοίκηση του Ταμείου είχε παρουσιάσει έναν κατάλογο "ώριμων προγραμμάτων" συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 δισ. ευρώ. Στόχος-τότε-του Ταμείου ήταν να πειστούν οι επικεφαλής της τρόικας πως με την προώθηση της πλειονότητας των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα επιτυγχάνονταν ο (αρχικός) εισπρακτικός στόχος των 3,5 δισ. ευρώ για το 2014.
Στόχος, που μέσα σε δύο μήνες "χαμήλωσε" κατά 750 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει και νέα προς τα κάτω εκτίμηση για έσοδα 2 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.