Του Κοσμά Ζακυνθινου
Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το «συμπληρωματικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επιχειρεί να δώσει λύσεις στο χρόνιο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Στο σχέδιο νόμου, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά περίπου 600 χιλ. ιδιοκτησίες που παραμένουν «παγωμένες» για περίπου 40 χρόνια, προβλέπεται η ανταλλαγή εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς. Η νέα διάταξη θα αφορά όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς κατά κύριο λόγο πριν από το 1975, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τις δομήσουν, αφού κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε δασική έκταση απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο, οι χώροι που θα επιλεγούν δεν αφορούν τα νησιά. Οι χώροι που θα επιλεγούν για τη μεταφορά των συνεταιρισμών θα πρέπει να έχουν ενιαία έκταση 50 στρέμματα, ενώ προβλέπεται το 50% της συνολικής έκτασης του νέου οικισμού να αφορά κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα, όπως συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4 για την κατοικία και 0,6 για ειδικές χρήσεις. Η μέση πυκνότητα των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών θα είναι 50 άτομα ανά 10 στρέμματα και το ύψος των κτιρίων 7,5 μέτρα, ενώ σε περιπτώσεις κεραμοσκεπής προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον 1,5 μέτρου ύψους.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν θίγονται εκτάσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς βασικός στόχος, μέσω της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, είναι να ενισχυθεί η θωράκιση των προστατευόμενων εκτάσεων, με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στην Αττική, αλλά και στις λοιπές περιοχές που εξαιρούνται από τη δυνατότητα μεταφοράς συνεταιρισμών, θα δίνεται η δυνατότητα δόμησης μόνο στις σημερινές εκτάσεις των συνεταιρισμών, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι μεγάλο τμήμα τους δεν είναι χαρακτηρισμένο είτε ως δασική είτε ως αναδασωτέα έκταση, ενώ στις εξαιρούμενες για μεταφορά περιοχές δεν ισχύει ο κανόνας των 50 στρεμμάτων.
Σημειώνεται ότι στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς αφορούν δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ανήκουν σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).
Σήμερα η ψηφοφορία
Το νομοσχέδιο για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που «κλείνει» σήμερα με τη ψηφοφορία στο θερινό τμήμα της Βουλής, αποτελεί το πρώτο μέρος των μεγάλων και ουσιαστικών ανατροπών στην πολεοδόμηση, καταργώντας ουσιαστικά τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, εισάγοντας ουσιαστικά καθολικές αλλαγές στο καθεστώς που ίσχυε για περισσότερα από 25 χρόνια.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς, η περίπτωση «Κατοικία» (Κ1) περιλαμβάνει την ελαφριάς μορφής αμιγούς κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιτρέπεται με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με προϋπόθεση την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής, όπως παραδείγματος χάρη η λειτουργία ενός κουρείου ή ενός φούρνου, κάτι που μέχρι πρότινος απαγορευόταν.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές προς πολεοδόμηση, τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο επί εθνικών, επαρχιακών και κύριων δημοτικών οδών δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται πλέον ως περιοχές Κ1, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει και «ο δρόμος» για επιχειρηματική αξιοποίησή τους, με βάση το νομικό πλαίσιο.
Για παράδειγμα, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, δίδεται η δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης της κεντρικής λεωφόρου Κηφισίας στο Ψυχικό και από την πλευρά που μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο η δυνατότητα χρήσης κατοικιών και πρεσβειών.
Στην κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2) περιλαμβάνονται πλέον περιοχές κατοικίας οι οποίες εξυπηρετούνται στο επίπεδο της γειτονιάς από τις απαραίτητες κοινόχρηστες, κοινωφελείς, εμπορικές και άλλες χρήσεις, ενώ στην κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς (Κ2), καθώς και επιπλέον χρήσεις, όπως μονάδες περίθαλψης μέχρι 100 κλίνες, τράπεζες, ασφαλιστικά γραφεία, κοινωφελείς οργανισμοί και ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες.