Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

"Αδιαφανής" παραμένει ακόμα η ελληνική αγορά του real estate για τους ξένους αγοραστές.



Μπορεί η ελληνική αγορά ακινήτων να είναι σαφώς πιο ελκυστική σήμερα για τους ξένους επενδυτές, όπως φαίνεται όμως, έχει αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσει προκειμένου να θεωρηθεί "διαφανής" αγορά για τα ξένα κεφάλαια.

Πράγματι, η χώρα μας βρίσκεται στην 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σε σύνολο 102 αγορών διεθνώς, όσον αφορά τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, με τους επενδυτές να χαρακτηρίζουν το ελληνικό real estate "ημιδιαφανές".

Η διεθνής εταιρία Jones Lang LaSalle παρουσιάζει κάθε διετία το Δείκτη Διαφάνειας για το παγκόσμιο real estate, στον οποίο εφέτος, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης κυριαρχούν οι "αγγλόφωνες" αγορές - το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Οι χώρες βαθμολογούνται με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ξένους επενδυτές, τα θεμελιώδη στοιχεία της κάθε αγοράς, την εύκολη πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία για την πορεία των τιμών πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων, τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών ακινήτων, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο και τέλος τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής.

Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με το 2012, οπότε είχε καταταγεί επίσης στην 33η θέση σε σύνολο 97 χωρών. Καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζει η ελληνική αγορά σε σχέση με το 2012 στο κομμάτι του θεσμικού- νομικού πλαισίου και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Πανευρωπαϊκά, η Γαλλία, η Φινλανδία, αλλά και εσχάτως η Ιρλανδία έχει περάσει στην κορυφαία βαθμίδα της διαφάνειας, ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας της ιρλανδικής κυβέρνησης για τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (REITS). Η εφετινή έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη τάση από πλευράς των κυβερνήσεων αλλά και των επιχειρήσεων να ενθαρρύνουν μια κουλτούρα "ανοιχτών δεδομένων", που υποστηρίζεται από την τεχνολογική πρόοδο. "Οι κυβερνήσεις, σε διεθνές επίπεδο, αναγνωρίζουν πλέον ότι η κακή διαφάνεια αφενός εμποδίζει την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, αφετέρου δυσχεραίνει τις σχέσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, μεταξύ πολιτών και τοπικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη φορολόγηση και τη ρύθμιση των ακινήτων".

Από την έρευνα στο σύνολο των 102 χωρών παγκοσμίως, φαίνεται ότι σε σχέση με το 2012, υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας για το 80% των αγορών real estate.