Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ανθεκτικά τα ακίνητα στη Μύκονο.



Η ελκυστικότητα που έχει για το διεθνές jet-set η Μύκονος έχει βοηθήσει το νησί να ξεφύγει από ορισμένα από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σύμφωνα με άρθρο των New York Times. Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες στην εφημερίδα οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το 2008 όμως ποτέ δεν σταμάτησαν εντελώς, ενώ ένα νέο κύμα αγοραστών από τη Μέση Ανατολή έχει βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την εγχώρια αγορά.

Τα μέρη με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο νησί βρίσκονται στη δυτική ακτή, κοντά στο αεροδρόμιο και στην πόλη της Μυκόνου. Οπως αναφέρει στους New York Times η κ. Ρόη Δελδήμου, διευθύντρια του Beauchamp Estates στη Μύκονο «Όλοι θέλουν θέα στη θάλασσα, θέα το ηλιοβασίλεμα, εγγύτητα στην πόλη και πρόσβαση στην παραλία». «Όμως υπάρχουν μόνο λίγα τέτοια ακίνητα». Με αποτέλεσμα βίλες πάνω στη θάλασσα με εκπληκτική θέα, μπορούν να "πιάσουν" όπως τονίζει πάνω και από 5 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, οι αγοραστές μπορούν να βρουν μικρότερες βίλες στη δυτική πλευρά του νησιού, με λιγότερη θέα, ή ακίνητα στη βόρεια και στη νότια πλευρά, προς 2,5-5 εκατ. δολάρια. Οπως σημειώνουν οι μεσίτες οι τιμές αυτές μπορεί να είναι έως και 40% χαμηλότερες σε σχέση με το 2008, όταν άρχισε η ευρωπαϊκή ύφεση, όμως, η πτώση φαίνεται να έχει σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια. "Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ακόμα ότι βρισκόμαστε σε ανάκαμψη", σημειώνει ο κ. Γιάννης Πλουμής της εταιρείας κτηματικών συναλλαγών Πλουμής-Σωτηρόπουλος, που συνεργάζεται και με τον διεθνή οίκο Christie's. "Νομίζω πως περιμένουμε μια καλή χρονιά. Σιγά-σιγά η αγορά κινείται. Ποτέ δεν σταμάτησε τελείως, διότι η Μύκονος είναι στην πραγματικότητα ένας διεθνής προορισμός".

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, "τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με την ξένη αγορά". Οι Ευρωπαίοι αγοραστές τείνουν να προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ανέφερε, ενώ υπάρχει και ένα ευμέγεθες αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους είναι ελληνικής καταγωγής. Τα τελευταία χρόνια επίσης, αναφέρουν οι κτηματομεσίτες, η Μύκονος έχει γίνει δημοφιλής σε αγοραστές από τη Μέση Ανατολή -ιδιαίτερα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο- που ψάχνουν για απόδραση από τις ταραχές στην περιοχή. «Υπάρχει αβεβαιότητα στις χώρες τους», σημειώνει η κ. Δελδήμου. «Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι αρκετά εύκολο να έρθουν εδώ. Είναι πάνω-κάτω το ίδιο κλίμα: η θάλασσα, ο ήλιος».