Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Βόμβα ανείσπρακτων ενοικίων απειλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων.




Σοβαρό πρόβλημα με την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο για το 2014, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015, διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αν και για τα μισθώματα του 2013, δηλαδή για φετινές δηλώσεις, υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την εκχώρηση των ανείσπρακτων ποσών ώστε να μην υπάρξει φορολόγηση, για του χρόνου τα πάντα είναι στον αέρα.

Το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο και ειδικά ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, είχαν υποσχεθεί ότι θα λυθεί το θέμα με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονική πλατφόρμας, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να βρίσκονται τα πάντα στον αέρα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η εκχώρηση ενοικίων στο δημόσιο καταργούνταν. Η εγκύκλιος ανέφερε ότι «η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014». Ωστόσο, οι σφοδρές αντιδράσεις των ιδιοκτητών οδήγησαν στην ακύρωση της εγκυκλίου που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Με διάταξη που είχε περιληφθεί στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο παρεχόταν ξανά η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων τόκων κατά τη διάρκεια του 2013. Τα ποσά αυτά μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο ώστε να μην υπάρξει φορολόγησή τους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η δυνατότητα εκχώρησης ενοικίων θα ισχύσει για πάντα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διόρθωση για τα μισθώματα που εισπράττονται μέσα στο 2014 και θα πρέπει να δηλωθούν το 2015. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο, η δυνατότητα εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο βρίσκεται στον «αέρα» και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ξεκαθάρισμα της φορολογικής νομοθεσίας.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα δισ. ευρώ ετησίως δεν καταλήγουν στις τσέπες των ιδιοκτητών είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των ενοικιαστών είτε εξαιτίας των επαγγελματιών «φεσατζήδων» που εκμεταλλεύονται την κατάσταση στην κτηματαγορά και δεν πληρώνουν.