Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Βουτιά» των ενοικίων έως και 40%.



Το νέο σοκ που υπέστησαν τα εμπορικά καταστήματα με τη μείωση των πωλήσεών τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων και παρ' ό,τι όλα είχαν βγει στο σφυρί, αναμένεται να φέρει «άγριο» χειμώνα στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι θα υπάρξει νέο κύμα λουκέτων που θα επιδεινώσει την άσχημη εικόνα που επικρατεί στις παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες.
Ηδη σε πολλές περιοχές επικρατεί μαρασμός, εκεί που άλλοτε δεν υπήρχε άδειο κατάστημα, ο «αέρας» ή «καπάρο» ανερχόταν σε χιλιάδες ευρώ. Οδός Ερμού, Κηφισιά, Μαρούσι, Γλυφάδα, οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη είναι ορισμένες από τις ακριβές εμπορικές γειτονιές που σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Tα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη η ΕΣΕΕ είναι εντυπωσιακά. Τη διετία 2010-2012 θα βάλουν λουκέτο 122.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Ηδη, έχουν κλείσει 68.000 καταστήματα και 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν υφίσταται πλέον. Στη Σόλωνος το 42% των καταστημάτων έχει κλείσει, στη Σταδίου το 32%, στην Τσακάλωφ το 35%, όπως και στην οδό Πλαστήρα στο Μαρούσι. Στην Κολοκοτρώνη, στην Κηφισιά το 33% έχει βάλει λουκέτο, στην Ερμού το 22,3%.
Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας έχει κλείσει το 24,4%, στο Μαρούσι το 19,5%, στη Ν. Ιωνία το 21,2%, στο Χαλάνδρι το 20,5%, στην Κηφισιά το 23,8%, στον Πειραιά το 22,8%, στη Γλυφάδα το 23,7%. Τα άδεια καταστήματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς πιέζοντας περαιτέρω και τα ενοίκια που δίνονται. Από την άλλη, αυξάνονται και τα «παζάρια» που κάνουν οι επιχειρηματίες με τους ιδιοκτήτες. Οι πρώτοι έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας σε ορισμένες περιπτώσεις να μειωθούν τα μισθώματα ακόμη και πάνω από 60%. Από πέρυσι καταγράφεται υποχώρηση των ενοικίων που κυμαίνεται από 20% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή και την ανάγκη που έχει ο ιδιοκτήτης να κρατήσει το... νοικάρη του. Ομως, όλοι στην αγορά προβλέπουν ότι τους επόμενους μήνες του 2011 αλλά και όλο το 2012 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθωμάτων καθώς οι έμποροι περιμένουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες λουκέτα.
Αλλωστε, η ελπίδα που είχαν οι επιχειρηματίες να ρεφάρουν στις εκπτώσεις χάθηκε. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΣΕΕ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Πειραιάς, Περιστέρι, Μαρούσι, Γλυφάδα) η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 15% έως 40%.
«Λουκέτα»
Με το πέρας των προσφορών κάποιοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να κλείσουν μη αντέχοντας την κρίση. Ηδη στον Πειραιά και την οδό Σωτήρος, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, έκλεισαν καταστήματα από μεγάλες αλυσίδες. Παράλληλα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει εξαιτίας των συγχωνεύσεων των τραπεζών καθώς εκτιμάται ότι περί τα 500 υποκαταστήματα θα κλείσουν πανελλαδικά. Τα άδεια ακίνητα δύσκολα θα βρουν νέους μισθωτές και μάλιστα τόσο σταθερούς, όπως ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Τα... νεκροταφεία καταστημάτων πληθαίνουν ακόμη και σε προβεβλημένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Κηφισιάς υπάρχουν δεκάδες ενοικιαστήρια, ενώ ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στο γειτονικό Μαρούσι.
Οσο για την οδό Ερμού, η τελευταία έρευνα της εταιρείας Cushman & Wakefield επιβεβαιώνει την κατρακύλα που έχει πάρει. Βρίσκεται στην 22η θέση στην κατάταξη με τους ακριβότερους δρόμους της γης, όταν πέρυσι ήταν στην 19η θέση, ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν στις 10 πιο χρυσές βιτρίνες του πλανήτη. Τα ενοίκια, σύμφωνα με την έρευνα υποχώρησαν φέτος 11,4% σε σχέση με το 2010, στα 195 ευρώ/τ.μ. το μήνα ή 2.340 ευρώ το χρόνο. Στο Κολωνάκι των άδειων καταστημάτων και της ελάχιστης εμπορικής κίνησης, τα μισθώματα φέτος υποχώρησαν κατά 17,9% στα 115 ευρώ/τ.μ. το μήνα ή 1.380 ευρώ/τ.μ. το χρόνο. Αλλά και η τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων Colliers για τα ενοίκια καταστημάτων σε ευρωπαϊκούς δρόμους και εμπορικά κέντρα δείχνει ότι μόλις σε 3 περιοχές καταγράφεται υποχώρηση. Στην Αθήνα, τα Τίρανα και τη Σόφια.
Ευρώπη
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις τα μισθώματα στις παραδοσιακές πιάτσες είναι σταθερά ή ανεβαίνουν. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αθήνα τα ενοίκια καταστημάτων είναι στα 180 ευρώ/τ.μ. το μήνα με πτωτικές τάσεις, οι αποδόσεις στο 7,40% τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα είναι στα 45 ευρώ/τ.μ. το μήνα με αποδόσεις 7,40%.
Βεβαίως στα malls οι επιχειρηματίες πληρώνουν και ποσοστό επί του τζίρου τους. Το Λονδίνο με 916 ευρώ/τ.μ., το Παρίσι με 833 ευρώ/τ.μ. και η Ζυρίχη με 608 ευρώ/τ.μ. παίρνουν τα τρία πανευρωπαϊκά μετάλλια.
Πηγή www.imerisia.gr