Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μέτρα - σοκ διαλύουν και την κτηματαγορά.



Τελειωτικό χτύπημα για πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική κτηματαγορά και ειδικά στη λεγόμενη μικρή και μεσαία κατοικία, βάζουν τα απανωτά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα πλήττουν άμεσα τους καλύτερους πελάτες της αγοράς κατοικίας, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ και οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια, θα αποστερήσει ένα μεγάλο μέρος των αγοραστών ακινήτων.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραπωλησιών γίνονταν από εργαζόμενους με σταθερό εισόδημα, είτε σύνταξη (αφού προηγούνταν το εφάπαξ) είτε μισθωτούς, κυρίως του δημοσίου που είχαν σίγουρη δουλειά. Η μείωση των συντάξεων (20% στο ποσό πάνω από 1.200 ευρώ και 40% για όσους είναι κάτω από 55 ετών) βγάζει πολλούς αγοραστές έξω από το παιχνίδι.

Η μεγάλη σφαγή, όμως, που θα έλθει με το ενιαίο μισθολόγιο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε όσους σκόπευαν να αγοράσουν κάποιο σπίτι για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Τα μέτρα - σοκ ασφαλώς θα βουλιάξουν την έτσι κι αλλιώς διαλυμένη κτηματαγορά και όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα περάσουν πολλά χρόνια για να υπάρξει ανάκαμψη στις αγοραπωλησίες.
Πηγή www.ered.gr