Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Εξετάζεται η απαλλαγή των ξενοδοχείων από το τέλος.
Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του
νομοσχεδίου για τα μέτρα εποπτείας των τραπεζών, "ένα υψηλό τέλος σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι η καταστροφή τους", χαρακτηρίζοντας "λογικό να απαλλαγούν", προσθέτοντας όμως ότι "αυτό θα το δούμε μέσα από την συζήτηση".
Οι ξενοδόχοι λένε ότι σε περίπτωση που ισχύσει το τέλος θα επιφέρει πλήγμα στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας και ήδη αναζητούν τρόπους αντίδρασης.
Πολλοί ξενοδόχοι είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σπύρος Γαλιατσάτος.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι ένα ξενοδοχείο 200 κλινών πρώτης κατηγορίας, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 50.000 ευρώ, αν τελικά επικρατήσει η πρόταση της κυβέρνησης. Πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα διερωτάται ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος θα εισηγηθεί στις αρμόδιες ξενοδοχειακές ενώσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου, κάνει λόγο για "ταφόπλακα" στην τουριστική δραστηριότητα και προειδοποιεί ότι θα υπάρξει φυγή της επιχειρηματικής κοινότητας στα δικαστήρια για την μη καταβολή του εν λόγω τέλους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ξενοδόχοι της Ζακύνθου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών τους μονάδων και ζητούν δίκαιη μεταχείριση, ελπίζοντας μεταξύ άλλων και σε τροποποίηση του νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως τονίζουν.
Πρόθεση των ξενοδόχων, όπως αναφέρουν, δεν είναι η απαλλαγή από το μέτρο της καταβολής του εν λόγω τέλους, αλλά η εξέταση όλων των παραμέτρων που συνδέονται με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα και τη συμβολή τους στα έσοδα της χώρας.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι διπλά εγγυημένο με ρευστότητα και με κεφαλαιακή επάρκεια.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, έθεσε στον κ. Βενιζέλο, το ερώτημα αν έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία πληρωμής των οφειλετών που προχώρησαν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, καθηγητή Βασίλη Ράπανο, φτάνουν στις 700.000.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι οι καταθέτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι "το τραπεζικό σύστημα είναι διπλά εγγυημένο από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας".
"Μπορεί κάποιοι να μην μπορέσουν να πληρώσουν. Οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει, λαμβάνουν υπόψη και αυτά τα δεδομένα και αφήνουν ένα περιθώριο. Βεβαίως προηγούνται οι υποχρεώσεις έναντι του κράτους σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και είμαι βέβαιος πως και αυτές θα διευκολύνουν τον καταθέτη", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι σειρά μέτρων δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι αδυναμίες του συστήματος, που παρατηρήθηκαν, θα καλυφθούν τώρα "με ένα νέο κυκλωτικό σύστημα που θα το δώσει το νέο φορολογικό σύστημα, με συναίνεση και αποφασιστικότητα".
"Όποιος έχει να προτείνει άλλο ασφαλές σχέδιο για τον τόπο που δεν οδηγεί σε κατάρρευση και σε ευτελισμό εισοδημάτων και περιουσιών να το πει", κατέληξε ο κ Βενιζέλος.
ethnos.gr