Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Mειώνεται στο 50% το κόστος των απαλλοτριώσεων.



Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις απαλλοτριώσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς το κόστος τους στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό έγινε γνωστό κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοϊδης, για το ΕΣΠΑ
Όπως τονίστηκε το μέσο κόστος των απαλλοτριώσεων στην Ευρώπη είναι 2% με 3%, ενώ στη χώρα μας φτάνει ή και ξεπερνάει το 10% και αυτό δημιουργεί εμπλοκές. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι, ήδη, ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση για τις υποχρεωτικές απαλλοτρώσεις και σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα εκτέλεσης της διαδικασίας και το κόστος της θα βρεθεί μια «ενδιάμεση λύση», μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση του ζητήματος.
Ο Επίτροπος Χαν σημείωσε ότι από τις επαφές που με τους περιφερειάρχες τις δύο προηγούμενες μέρες, προέκυψε ότι μπορούν μέχρι τέλος του έτους να προωθηθούν περίπου 100 έργα. Δηλαδή, μπορούν να προωθηθούν πέντε έργα ποιότητας και από τις 13 περιφέρερειες. Η λίστα των έργων, στα οποία κατέληξαν οι περιφερειάρχες με τον επίτροπο Χαν, περιλαμβάνει συνολικά 151 έργα, προϋπολογισμού €15 δισ., εκ των οποίων τα 107 είναι περιφερειακά και τομεακά, συνολικού προϋπολογισμού άνω των €9 δισ.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την άρση 72 εμποδίων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στο οποίο μεταξύ των άλλων θα προβλέπονται, χρονοδιάγραμμα 6 έως 12 μηνών για τη διαδικασία αδειοδότησης αλλά και πρόγραμμα για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους €500 εκατ.
Πηγή www.ered.gr