Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κραχ στα ακίνητα, Πάγκαλος και δημόσια περιουσία



ΟΚ λοιπόν το ρίσκο της χώρας για να μπουμπουνίσει μεγαλώνει. Προσέξτε όμως και το σενάριο με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και τις καλύτερες προσδοκίες των αγορών απέναντι στην ανασυγκρότηση του EFSF που ενέκριναν και οι Φινλανδοί. Μόνον που οι τραπεζίτες δείχνουν σα να περνά τρένο από πάνω τους, την ώρα που η Blackrock τους ζητά να υπολογίζουν με χαμηλότερες τιμές τα ενεχυριασμέ να ακίνητα, προβλέποντας παρατεταμένη κρίση.
Δηλαδή τι θέλει να μας πει η Blackrock ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι επαρκώς καλυμμένα, ότι έρχεται κρίση στεγαστικών δανείων ή ότι έπεται η μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων; Μπορεί δηλαδή η αγορά ακινήτων να χάσει τις αντιστάσεις της, όπου πράξεις μεν δεν γίνονται αλλά και οι τιμές δεν πολυπέφτουν και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της αγοράς αυτοκινήτων, όπου δεν υπάρχουν τιμές; Σε πρώτη φάση για την χρεοκοπία της χώρας δεν έχουμε δει το κραχ που θα ανέμενε κι ένας φοιτητής του οικονομικού πανεπιστημίου. Ξενοίκιαστα ναι, απούλητα ναι αλλά τιμές της δεκαετίας του ΄90 δεν έχουν επανέλθει. Και είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης εσωτερικής υποτίμησης που ακόμα δεν έχει γίνει. Μια καλή επιχειρηματική ιδέα, λένε οι ειδικοί, είναι η δημιουργία ενός fund που θα εισέλθει στην αγορά ακινήτων, όταν ο δανεισμός και η μείωση του εισοδήματος θα αρχίσουν να ξερνούν την παραδοσιακή αγάπη του Έλληνα σε μια αγορά, όπου οι εγχώριοι θα είναι πεθαμένοι και οι κατέχοντες διστακτικοί. Ο κύκλος κάπου εκεί αρχίζει να δείχνει το βάθος της ύφεσης.
Το δυστύχημα είναι ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η δημόσια ακίνητη περιουσία. Και το λέμε αυτό γιατί η μελέτη της Roland Berger δείχνει έναν ενδιαφέροντα δρόμο εξόδου από την χρεοκοπία με στοχευμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που την υπολογίζουν στα 125 δισ. Αυτο λοιπόν το σενάριο και για μείωση του χρέους μιλάει χωρίς haircut αλλά και για ανάπτυξη. Μόνο που είναι μίλια μακριά από το ευαγγέλιο του ΠΑΣΟΚ, που τα θεωρεί αυτά θανάσιμα αμαρτήματα. Το βέβαιο είναι ότι τα επεισόδια που βλέπουμε αποτελούν τα αρχικά ενός σήριαλ με αβέβαια έκβαση και δραματικό σενάριο. Γιατί αν τα haircut δεν επιλεγούν και οι Ευρωπαίοι πιέσουν προς άλλη κατεύθυνση, τότε το έργο μπορεί να γίνει διαφορετικό. Το ερώτημα είναι πολιτικό. Σε ποιόν ανήκει η δημόσια περιουσία και τι θέλει ο κάθε ταλαιπωρούμενος να γίνει με αυτήν και με ποια ανταλλάγματα;
Επίσης ο πρώτος κύκλος του σήριαλ θα είναι σύντομος και δεν θα διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες. Τα βλακόμετρα είναι καλά για ξεκίνημα αλλά σε ένα μήνα θα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, ενώ η πίεση θα ανεβαίνει και προς τους τραπεζίτες. Το κόλπο του haircut είναι καλό, αγγλοσαξονικό και ό,τι πρέπει για οκνηρούς πολιτικούς ηγέτες, όχι όμως και για τον ταλαιπωρημένο κοσμάκη. Άλλης μορφής αποκαθήλωση μπορεί να γίνει, πολιτικής και όχι οικονομικής. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Πάγκαλου καταλαβαίνουμε που έχουν φθάσει για να μιλούν έτσι για τον φόρο στα ακίνητα. Λύσεις πάντως διαφαίνονται, το θέμα είναι ότι και η πολιτική ανεπάρκεια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με υπευθυνότητα. Από ποιόν?
Πηγή:www.capital.gr