Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Χαμένοι στο λαβύρινθο των ακινήτων.
ΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, τρεις πολιτικές, κάμποσες αναθεωρήσεις μέτρων που είχαν ληφθεί μόλις πέρυσι και στη μέση η... κτηματαγορά. Η πτώση των συναλλαγών, κατά τουλάχιστον 40% το πρώτο εξάμηνο του 2011, δεν είναι απόρροια μόνο της ύφεσης, αλλά και της συνεχούς αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.
Το ένα υπουργείο αυξάνει το κόστος μεταβίβασης, το άλλο το μειώνει και το τρίτο αναθεωρεί στρατηγικές, οι οποίες είχαν ψηφιστεί λίγους μήνες πριν. Το υπουργείο Οικονομικών ψηφίζει την άρση του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτων, προκειμένου να τονώσει την παγωμένη κτηματαγορά. «Ξεχνάει» όμως να καταργήσει το πόθεν έσχες για την αποπληρωμή των δανείων που συνδέονται με τα ακίνητα και στην πράξη ακυρώνει τη δική του πρωτοβουλία.
Το πόθεν έσχες
Ποιος μπορεί να αγοράσει σήμερα μόνο με μετρητά; Ούτως ή άλλως, η άρση του πόθεν έσχες έρχεται να ανατρέψει περυσινή νομοθετική ρύθμιση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, που τότε πίστευε ότι το καθολικό πόθεν έσχες στα ακίνητα θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή δεν πατάχτηκε, ενώ -με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2011 (περίοδος εφαρμογής του πόθεν έσχες)- οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 49% και 39% αντίστοιχα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι έχει στο τιμόνι του τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επιβάλλει νέα αύξηση στο κόστος μεταβίβασης, καθώς πλέον για μια αγοραπωλησία θα είναι απαραίτητη και η παρουσία του μηχανικού. Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια πάταξης της αυθαιρεσίας. Προβλέπει όμως ο νέος νόμος ότι για να εξασφαλίσει κάποιος τη βεβαίωση του μηχανικού, είτε δεν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αυθαιρεσία, είτε πρέπει να έχει εξοφλήσει τα ποσά που του αναλογούν για την τακτοποίηση, ημιυπαιθρίων ή/και αυθαιρέτων.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Τι γίνεται αν κάποιος θέλει να πουλήσει τώρα; Οι πολεοδομίες δεν έχουν καν επιδώσει τα πρόστιμα από δηλώσεις ρύθμισης των ημιυπαιθρίων που έχουν υποβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Οσο για τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να εξοφλήσει ο πρώτος το πρόστιμό του.
Στο παιχνίδι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος μεριμνά για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας από εδώ και στο εξής, βάζει στο παιχνίδι τους μηχανικούς και αυξάνει το κόστος της μεταβίβασης. Από την άλλη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, θέλοντας να δείξει τα καλά της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, πιέζει για τη μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων. Προωθεί, από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, υπουργική απόφαση η οποία θα μειώνει τις αμοιβές των συμβολαιογράφων -κατ' επιταγήν του μνημονίου- έως και 90%. Ποιων συναλλαγών όμως; Αυτών που ξεπερνούν σε αξία τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ και που στην πράξη είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Οσο για το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα μπορούσε παρά να εξετάζει και πάλι αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων: Τώρα εκτιμούν ότι πρέπει να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας, παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τον κατήργησε πριν από ένα χρόνο. Αγνωστό είναι ακόμη και το τι θα συμβεί με το φόρο μεταβίβασης και το φόρο κατοχής ακινήτων, καθώς από τη μια ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι χαμηλή η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα (άραγε θα υπάρξει και νέα αύξηση στον φόρο ακίνητης περιουσίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη φόροι τριών ετών;), ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, υποστηρίζει δημοσίως ότι ο φόρος στα ακίνητα είναι ο μοναδικός «ουδέτερος για την ανάπτυξη, μαζί με τον ΦΠΑ φόρος που υπάρχει».
enet.gr