Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Στο... σκοτάδι οι εταιρείες ακινήτων για ειδικό τέλος.
Μόνο προχειρότητα αναδεικνύει η σύγχυση που βιώνουν από την περασμένη Κυριακή όλες οι επιχειρήσεις αλλά και οι εγχώριοι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων- τράπεζες, εταιρείες ακινήτων, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εταιρείες με συμμετοχή του Δημοσίου, ακόμη και η ίδια η ΔΕΗ (!)- για το τι θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τα ιδιόκτητα ακίνητα, με το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του να παραπέμπει στις σημερινές ανακοινώσεις.
Τα ξενοδοχεία, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, φαίνεται ότι ...γλιτώνουν, ενώ χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χρήση βιομηχανικού ή οικιακού ρεύματος. Αλληλοσυγκρουόμενες χθές ήταν οι πληροφορίες και για το καθεστώς που θα ισχύσει για τους ανέργους.
Για το εγχώριο επιχειρείν, η μοναδική αναφορά χθές από τον κ. Βενιζέλο στη Βουλή ήταν η εξής: «Τα ξενοδοχεία είναι λογικό να απαλλαγούν, γιατί, στην πραγματικότητα, πρόκειται για βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα. Ούτως ή άλλως και η αγροτική και η βιομηχανική δραστηριότητα απαλλάσσονται. Τα ξενοδοχεία είναι εργαλείο δουλειάς. Δεν είναι ιδιωτική κατοικία.»
Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά και στην Εκκλησία, που περιλαμβάνεται επίσης στους εγχώριους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων διευκρινίζοντας ότι η απαλλαγή που προβλέπεται αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση (ήτοι τους ναούς, τις ιερές μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και γενικά στα θρησκευτικά ιδρύματα εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων). «Αν στο εσωτερικό φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στεγάζεται κατοικία -γιατί έχουμε και αυτά τα φαινόμενα- αυτή δεν μπορεί να εξαιρεθεί.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ωστόσο, πλήρης σύγχυση επικρατεί στους λοιπούς επιχειρηματικούς κλάδους, πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται σε μία συγκυρία όπου πολλές μικρότερες εταιρείες δεν έχουν να καλύψουν τις οφειλές τους σε ΦΠΑ ή τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
Στον τομέα των ακινήτων, μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί στις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Eθνική Πανγαία AEEAΠ, Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, MIG Real Estate, Τrastor ΑΕΕΑΠ) οι οποίες ακριβώς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο να λειτουργούν δηλαδή ως ιδιοκτήτες μισθώνοντας χώρους, κυρίως, γραφείων και καταστημάτων. Με το δεδομένο ότι οι ΑΕΕΑΠ δημιουργήθηκαν προκειμένου να έχουν, ακριβώς λόγω του αντικειμένου τους, ειδική φορολογική μεταχείριση είναι εύλογο το ερώτημα γιατί να συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως ανέφερε χθές στελέχος μίας εκ των εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι η μη εισηγμένη Εθνική Πανγαία AEEAΠ, διαθέτει 242 ακίνητα συνολικά όπου στεγάζονται κατά κύριο λόγο καταστήματα και γραφεία της μητρικής Εθνικής Τράπεζας.
Στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Alpha Βank, έχει στην ιδιοκτησία του κοντά στα 900 ακίνητα, εκ των οποίων πάνω από 700 είναι κτίρια, ενώ η Εθνική Τράπεζα διαθέτει αυτή την στιγμή κοντά στα 2.250 ακίνητα, λογιστικής αξίας περί τα €2 δισ., εκ των οποίων περίπου 1.655 είναι κτίρια.
Στις εισηγμένες εταιρείες ακινήτων, στους μεγαλοϊδιοκτήτες περιλαμβάνεται η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, η οποία διαχειρίζεται περί τα 200.000 τ.μ. επαγγελματικών ακινήτων, ενώ η Lamda Development, διαχειρίζεται τα τρία μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, το The Mall Athens (58.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων), το Mediteranean Cosmos (46.000 τ.μ.) στη Θεσσαλονίκη και το Golden Hall στο Μαρούσι (41.000 τ.μ.). Το γεγονός ότι στα δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα (Mediteranean Cosmos και Golden Hall) η εταιρεία δεν είναι ιδιοκτήτρια αλλά παραχωρησιούχος -το Mediteranean Cosmos από το Πατριαρχείο και το Golden Hall από το ελληνικό Δημόσιο ως πρώην ολυμπιακό ακίνητο- φαίνεται ότι θα γλιτώσει τον όμιλο από το ειδικό τέλος..
Πηγή www.ered.gr