Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πωλούνται άμεσα 550.000 τ.μ. δημόσιων κτιρίων.



Την άμεση πώληση μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με αποκρατικοποιήσεις, καταργήσεις φορέων, ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ. ο κ. Βενιζέλος είπε ότι άμεσα θα περάσουν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο και μισθώνονται από αυτό. Θα συνεχίζουν να ενοικιάζονται από κρατικές υπηρεσίες και μετά την πώλησή τους. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται για κτίρια γραφείων άνω των 550 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Μεταξύ των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί είναι: το κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών, τα κτίρια απέναντι από τη Βουλή που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνολική επιφάνεια που θα βγει προς πώληση είναι πάνω από 30.000 τ.μ. και το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είναι σταθερός θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά (πάνω από 13.000 τ.μ.), το κτίριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Αθηνών δίπλα από το Χρηματιστήριο (επιφάνεια 16.742 τ.μ.), η Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα (9.930 τ.μ.), το τμήμα Αλλοδαπών στου Ρέντη (άνω των 15.000 τ.μ.) και το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η γνωστή ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας (25.000 τ.μ.). Όλα αυτά έχουν σταθερούς ενοικιαστές και ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία καθώς θα είναι τα «φιλέτα» των διαγωνισμών. Πρόκειται για σχετικά καινούργια κτίρια, σε θέσεις κλειδιά και με σταθερό μισθωτή, το ελληνικό δημόσιο.
Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι, συνολικά 56.000 τ.μ. είναι από τα κτίρια γραφείων που θεωρούνται σύγχρονα. Επίσης, το κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον Καρέα (31.000 τ.μ.), το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Λ. Μεσογείων (10.000 τ.μ.), το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια (5.000 τ.μ.) και φυσικά το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, επί της Β. Σοφίας (7.500 τ.μ.) απέναντι από το κτίριο της Βουλής.
Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τίμημα εν μέσω της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά και με τα τιμήματα να είναι χαμηλά. Επίσης, ερώτημα παραμένει ποιοι θα είναι οι αγοραστές την περίοδο αυτή, αν και το δημόσιο ως ενοικιαστής είναι θετικό στοιχείο.
Πηγή www.ered.gr