Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σε τέλμα οι επαγγελματικοί χώροι.



Αναμένονται αισθητές μειώσεις ενοικίων και αξιών σε καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία.
Πιέσεις για περαιτέρω υποχώρηση των ενοικίων, αλλά και των αξιών των επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως καταστημάτων και δευτερευόντως γραφείων ή και ξενοδοχείων, αναμένονται το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το σκηνικό που δημιουργείται στην αγορά είναι τέτοιο, που ακόμα και ακίνητα που βρίσκονται σε σημεία πρώτης προβολής θα δυσκολευτούν να «αντέξουν» στις πιέσεις που ασκεί η εμβάθυνση της ύφεσης και η συνεχής άνοδος της ανεργίας. Ο συνδυασμός αυτός έχει οδηγήσει χιλιάδες καταστηματάρχες στην έξοδο από την αγορά, αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο απόθεμα κενών ακινήτων, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση, μάλλον το αντίθετο.
Σταδιακά, αντίστοιχα φαινόμενα απότομης αύξησης της προσφοράς αναμένονται και στην αγορά γραφείων, καθώς εσχάτως έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που κινούνται στην αγορά για την εύρεση μικρότερων γραφείων σε δευτερεύουσες τοποθεσίες, χωρίς πλέον να αποκλείονται περιοχές που βρίσκονται μακριά από το κέντρο, αλλά προσφέρουν καλές οδικές προσβάσεις και σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η τάση αυτή ισχύει κυρίως για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ επιχείρησης και ιδιοκτήτη των γραφείων για τη δραστική μείωση του ενοικίου αποβαίνουν άκαρπες. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων έγιναν δέκτες αφόρητων πιέσεων από την πλευρά των ενοικιαστών για μείωση των τιμών, με τα αιτήματα αυτά να γίνονται αποδεκτά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, η τροπολογία που προώθησε την άνοιξη του 2010 στη Βουλή η πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη και που χαλάρωσε ακόμα περισσότερο το ήδη ευνοϊκό καθεστώς για τους ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων έχει εξελιχθεί σε ισχυρό «πονοκέφαλο» για τους ιδιοκτήτες, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθούν χωρίς ενοικιαστή και με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Γι' αυτό άλλωστε και οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει έως και κατά 40% - 50% σε κάποιες περιπτώσεις μικρών καταστημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Κατσέλη επέτρεψε στους ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κ.τ.λ.) να προχωρούν σε καταγγελία της μισθωτήριας σύμβασης, ακόμα κι αν στα σχετικά συμβόλαιά τους με τους ιδιοκτήτες έχουν συναινέσει στην παραίτηση από το σχετικό δικαίωμά τους και μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν από την αποχώρησή τους από το ακίνητο (αντί για έξι που ίσχυε μέχρι πρότινος).
Πηγή www.kathimerini.gr