Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εικόνα κατάρρευσης στις επενδύσεις ακινήτων.



Βουτιά κατά 33% στα 100 εκατ. ευρώ προβλέπει πως θα κάνουν φέτος οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, κλπ) στην Ελλάδα η Savills.
Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, στην τελευταία έκθεση για τις επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα της Ευρώπης, προβλέπουν πως στο δεύτερο εξάμηνο θα σημειωθούν ελάχιστες συναλλαγές, αν και εκτιμούν πως το πρόγραμμα πώλησης κρατικών ακινήτων θα προσελκύσει ενδιαφέρον.
Δεν πιστεύουν, πάντως, πως μέχρι το τέλος τους έτους θα έχει ολοκληρωθεί κάποια αξιόλογη πώληση δημοσίου ακινήτου καθώς προβλέπουν επενδύσεις μόλις 30 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 70 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο.
Στην έκθεση της Savills επισημαίνεται και το γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές απουσιάζουν από τις αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων τον τελευταίο χρόνο. Οι ελάχιστες μεγάλες συναλλαγές (π.χ. η πώληση ακινήτων της Εμπορικής ή απόκτηση κάποιων ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, κλπ) έγιναν από τοπικούς «παίκτες». Η αγορά εμπορικών ακινήτων είναι πλέον σκιά του παλιού εαυτού της καθώς η συνολική υποχώρηση των επενδύσεων την τελευταία διετία προσεγγίζει το 50%. Οι αναλυτές βλέπουν, πάντως, κινήσεις στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα μετά από τις καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στη φετινή σαιζόν. Ο τουρισμός θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας και γι’ αυτό το λόγο προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ευνοείται και από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο «μέτωπο» της παραθεριστικής κατοικίας.
Οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου συμβαδίζουν, πάντως, με τις εκτιμήσεις στελεχών της ελληνικής αγοράς οι οποίοι θεωρούν πως δύσκολα θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές με κρατικά ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών βιάζεται να προχωρήσει τη διαδικασία για την πώληση 39 κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ορισμένων άλλων ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Την ίδια στιγμή οι συναλλαγές στο σύνολο της αγοράς real estate παρουσιάζουν κάμψη κατά 60% σε σύγκριση με το 2007 που θεωρείται η τελευταία καλή χρονιά της εγχώριας κτηματαγοράς.
Η Jones Lang LaSalle, στην τελευταία έκθεσή της για την αγορά γραφείων στην Ευρώπη υποστηρίζει πως οι τιμές ενοικίασης γραφειακών χώρων στην Αθήνα είναι μειωμένες κατά 41% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Το μέσο κόστος για ένα καλό γραφείο κυμαίνεται πλέον κοντά στα 270 ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, με την όποια κινητικότητα καταγράφεται να συνδέεται κυρίως με μετακομίσεις για περιορισμό του κόστους.
euro2day.gr