Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Τα «καυτά» ερωτήματα για το φόρο στα ακίνητα.
Απροετοίμαστη εμφανίστηκε η κυβέρνηση για την επιβολή του έκτακτου τέλους στην κτισμένη επιφάνεια και σήμερα θα πρέπει να λύσει πολλές απορίες για το πώς και το γιατί του μέτρου. Κυρίως για το ποιοι θα το πληρώσουν και πόσο, αν δηλαδή θα υπάρξουν και κριτήρια που θα μειώνουν το τελικό ποσό.
κάνουν λόγο για τη θέσπιση 20 κλιμακίων στα οποία θα επιβληθεί το τέλος. Δηλαδή από 0 έως 500 ευρώ, φόρο 0,5 ευρώ/τ.μ., 500 έωςε 1.000 φόρος 1 ευρώ κ.λπ. Μένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρχουν και μειωτικοί συντελεστές ανάλογα με την παλαιότητα του κτιρίου ή τη χρήση του. Γιατί σε μια περιοχή δεν είναι δίκαιο να πληρώσει κάποιος το ίδιο ποσό για νεόδμητο σπίτι και το ίδιο για ακίνητο 40 ετών.
Επίσης, στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο 2012 θα εκτοξεύσει στα ύψη τον έκτακτο φόρο. Ή μήπως θα ισχύσουν οι παλαιές αντικειμενικές;
2. Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, το δημόσιο, η Εκκλησία, τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά και οι ΔΕΚΟ που διαθέτουν εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιρίων θα πληρώσουν το φόρο ή θα εξαιρεθούν; Εκτιμάται ότι το δημόσιο και οι συνδεόμενοι μ' αυτό φορείς θα εξαιρεθούν, όπως έγινε και με το ΕΤΑΚ. Ομως, η Εκκλησία θα κληθεί να πληρώσει, οπότε αναμενεται... ιερή οργή.
3. Τι θα γίνει με τα απρόσοδα ακίνητα, δηλαδή όσα είναι κλειστά χρόνια, κυρίως γραφεία, αποθήκες, καταστήματα; Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν εισπράττουν τα ενοίκια από τους μισθωτές και εκχωρούν στο δημόσιο τα ανείσπρακτα μiσθώματα για να μην πληρώσουν φόρο. Τι θα γίνει με όλα αυτά;
4. Μεγάλο αναμένεται να είναι το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν και εκατοντάδες επιχειρήσεις με σημαντική ακίνητη περιουσία. Σε μια χρονική στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται στο «κόκκινο», ένας ακόμη φόρος θα προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στους επιχειρηματίες.
Πηγή www.ered.gr