Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ανατροπές στα ακίνητα.



Με το νέο χαράτσι στα ακίνητα δεν τελειώνει η επίθεση στην ακίνητη περιουσία. Oπως φημολογείται το επόμενο διάστημα θα επιβληθεί νέος φόρος και θα είναι ακόμα μεγαλύτερος, αγγίζοντας ίσως και το 10%!
Το ερώτημα είναι γιατί υπερφορολογείται η ακίνητη περιουσία. Η εύκολη απάντηση εστιάζει στην αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή, γεγονός που μοιραία οδηγεί το κράτος στη φορολόγηση των ακινήτων που δεν κρύβονται. Oχι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος.

Ο βασικός λόγος είναι πως το ακίνητο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα ακριβό. Και παραμένει ακριβό διότι ο Eλληνας έχει εμπεδώσει την έννοια της ιδιοκτησίας και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τη διατηρήσει ή ακόμα και να την αυξήσει. Επί χρόνια ολόκληρα έμαθε τη σημασία του να έχει το «δικό του κεραμίδι». Πολύ δε περισσότερο κατανόησε πως η πιο ασφαλής και αποδοτική επένδυση των αποταμιεύσεών του ήταν η αγορά ενός ακινήτου ή οικοπέδου.

Hταν η δομή της οικονομίας που ευνοούσε τέτοιου είδους επενδύσεις. Aλλωστε επί δεκαετίες η οικοδομή ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται πως αυτός ο κύκλος έκλεισε. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια η οικοδομή στενάζει. Και στενάζει πρώτον διότι υπάρχει υπερπροσφορά που ικανοποιεί τη ζήτηση και δεύτερον διότι η διατήρηση και η συντήρηση της ακίνητης περιουσίας άρχισε να κοστίζει ακριβά, γεγονός που ενισχύει την προσφορά.

Είναι βασικός νόμος της αγοράς η προσφορά και η ζήτηση να διαμορφώνουν τις τιμές. Oσο η προσφορά αυξάνεται και η ζήτηση μειώνεται τόσο οι τιμές πέφτουν. Οι νέοι φόροι στην ακίνητη περιουσία μοιραία επισπεύδουν την πτώση της τιμής των ακινήτων. Χαμένοι είναι φυσικά όσοι αγόρασαν ακριβά. Κερδισμένοι όσοι θα αγοράσουν φθηνά, όσοι φρόντισαν να διαθέτουν μετρητό – και τέτοιοι Eλληνες είναι ελάχιστοι. Eυνοημένοι θα είναι και οι «κατέχοντες» ξένοι, που θα αποκτήσουν ένα κομμάτι από το καλύτερο... οικόπεδο του πλανήτη.
Χαμένοι επίσης θα είναι και όσοι είχαν εισόδημα από το ακίνητο. Και κερδισμένοι όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες που ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν δυσθεώρητα ενοίκια – κάνοντας ουσιαστικά συνεταίρους στις δουλειές τους τους ιδιοκτήτες. Ποιος ξέρει; Iσως με τον τρόπο αυτό να ανοίξουν δουλειές. Iσως τα μαγαζιά που μένουν αυτή τη στιγμή ανοίκιαστα να πωληθούν ή να ενοικιαστούν ξανά με χαμηλότερο τίμημα.
Το βέβαιο είναι πως το χρήμα θα γυρίζει και περιουσίες θα αλλάξουν χέρια. Ο τρόπος που γίνεται είναι αναμφισβήτητα βίαιος. Αλλά πάει καιρός πια που η χώρα και η κοινωνία έχουν εισέλθει σε μια βίαιη κατάσταση αλλαγής και αναπροσαρμογής των βασικών δομών τους...
Express.gr