Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα αυθαίρετα, παγώνουν οι μεταβιβάσεις.



Παγώνουν προσωρινά οι αγοραπωλησίες ακινήτων και κάθε είδους μεταβίβαση καθώς από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα που προβλέπεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, θα πρέπει να υπάρχει η βεβαίωση νομιμότητας από τον μηχανικό. Ουσιαστικά όσες μεταβιβάσεις είχαν προγραμματιστεί δε θα μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν αφορούν σε νόμιμα ακίνητα καθώς η βεβαίωση είναι απαραίτητη για να γίνει το συμβόλαιο.

Ο νόμος ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει στο ύψος των προστίμων ενώ ο Ν. Σηφουνάκης ανακοίνωσε μια ακόμη αλλαγή. Αφορά στην σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ο οποίος από 20 χρόνια μειώνεται σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου. «Αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι θα δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η ρύθμιση για την κατασκευή τεμένου. Η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στο πλαίσιο των χρήσεων που ήδη επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα (όπως πολιτιστικά κτίρια, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, εστιατόρια κ.λπ.) και η οποία αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων. Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.

Αλλαγές στο νόμο

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση - επιπλέον του παράβολου - όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση, σύμφωνα με τροποποίηση που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ στη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με αυτή, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου - αντί των οκτώ μηνών - η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου.

Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνουν οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30. Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983 με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0.2 σε 0.15.
Πηγή www.ered.gr