Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΜΙΔΑ: Mέτρα στραγγαλισμού των ιδιοκτητών.



Την εντονότατη ανησυχία και δικαιολογημένη οργή των εκατομμυρίων φορολογουμένων ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας για το τι ακόμη τους περιμένει, έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου που αφορούν τη φορολογία των ακινήτων, μετά την ψήφιση και του νέου φόρου μέσω ΔΕΗ, όπως:

οι αναφορές περί δήθεν πραγματικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ύψους €1 τρις., (την εποχή της στοχευμένης κατεδάφισής της),

ο αφορισμός ότι «σε αυτό το ένα τρισεκατομμύριο υπάρχει και πολύ μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής»,

ο αστήρικτος ισχυρισμός ότι «η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αγοραίων αξιών δείχνει το μέτρο του συσσωρευμένου προϊόντος μιας παραοικονομικής δραστηριότητας» και κυρίως

το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι «αν το προϊόν αυτό είχε φορολογηθεί με 10% και απέδιδε €100 δισ., λόγω πραγματικών αξιών, και φορολογήθηκε στο 5% λόγω των χαμηλών αντικειμενικών αξιών, υπάρχουν 50 δισ. ευρώ που ποτέ δεν εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο», που μαρτυρεί πρόθεση επιβολής φορολογίας 10% σε όλη την ιδιωτική ακίνητη περιουσία!
Ενόψει και της κατάρτισης νέου φορολογικού νομοσχεδίου η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

1. Τα ακίνητα δεν είναι προϊόν παραοικονομικής δραστηριότητας αλλά αποταμίευσης που προήλθε από το μόχθο, τις οικονομίες και τις στερήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, έννοιες που είναι πιθανώς ελάχιστα γνωστές σε μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου που κυβέρνησε τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μέτρα αυτά κατά των ιδιοκτητών ακινήτων οδηγούν δυστυχώς την κοινωνία μας μεταξύ άλλων και στο πολύ πικρό συμπέρασμα, ότι όσοι, αντί να αποταμιεύουν, «έτρωγαν» τα λεφτά τους χορεύοντας στα μπουζούκια, τελικά είχαν κάνει πολύ σοφότερες επιλογές στη ζωή τους...

2. Αναστολή ΦΑΠ. Εφόσον η Κυβέρνηση μονιμοποίησε τον δεύτερο ετήσιο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, (έστω και αν παραπειστικά τον βαπτίζει ως δήθεν «τέλος»), το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, όπως από την αρχή υπαινίχτηκε ο κ. Βενιζέλος, είναι να καταργήσει οριστικά το ΦΑΠ, ή τουλάχιστον να αναστείλει την εφαρμογή του για όσο διάστημα θα ισχύσει ο φόρος μέσω ΔΕΗ! Είναι γνωστό άλλωστε ότι για το ΦΑΠ υπάρχει όχι μόνον αδυναμία υπολογισμού και βεβαίωσης, αλλά, κυρίως, πλήρης αδυναμία πληρωμής του από τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας μας, ταυτόχρονα μάλιστα με το νέο φόρο μέσω ΔΕΗ, ο οποίος πρακτικά ισοδυναμεί με δύο περίπου μηνιαία μισθώματα ετησίως! Αν δεν το πράξει τότε πλέον θα πρόκειται όχι για φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά για φορολογική «ανθρωποφαγία» σε βάρος των πολιτών της χώρας μας.

3. Αντικειμενικές αξίες. Είναι ένα από τα ελάχιστα σωστά, αποτελεσματικά και δίκαια μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, και μάλιστα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με στόχο την απαλλαγή των πολιτών από τα φαινόμενα διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης και την ταχεία είσπραξη των φόρων. Ειδικά όμως μέσα στην σημερινή κόλαση, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αναπροσαρμόστηκαν τελευταία φορά το 2007, την εποχή δηλαδή που υπήρχε η μεγαλύτερη ανάπτυξη της κτηματαγοράς, είναι ήδη πολύ μεγαλύτερες των πραγματικών για την συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων και ιδίως για τις παλαιότερες κατοικίες, για τα γραφεία, καθώς και για τα καταστήματα σε δρόμους δήθεν αυξημένης εμπορικότητας. Συνεπώς, κάθε σκέψη για αύξησή τους, είναι εκτός πραγματικότητας της αγοράς, ενώ αντίθετα επιβάλλεται η άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας εκεί όπου αυτή εξαφανίστηκε, και η αύξηση των συντελεστών παλαιότητας στα παλιά κτίρια που καταρρέουν.

Άλλωστε με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πολύ φοβούμαστε ότι το κράτος δεν θα αυξήσει τα έσοδά του ούτε από το φόρο μεταβίβασης -εφόσον δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες- ούτε από τους λοιπούς φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ειδικό τέλος κλπ.) -εφόσον χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν και τους υπάρχοντες- ενώ αντίθετα θα έχει και μείωση εσόδων λόγω του γεγονότος ότι θα αποτραπούν ακόμα και οι λίγες οικογενειακές δικαιοπραξίες (γονικές παροχές - δωρεές) που μπορεί να είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον!

4. Φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών πρέπει να συνδέεται κυρίως με την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δηλαδή με το εισόδημα και τα χρήματα που διαθέτουν και όχι με την ύπαρξη λοιπών μη χρηματικών περιουσιακών αγαθών, ιδίως μάλιστα όταν αυτά δεν μπορούν καν να αξιοποιηθούν ή έστω να μεταβιβαστούν! Άλλωστε αυτό προκύπτει και από το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν (...) στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Συνεπώς τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα στραγγαλισμού των ιδιοκτητών, με βάση όχι τα εισοδήματά τους, αλλά τις πλασματικές, σήμερα πια, δήθεν «αξίες» των ακινήτων τους ή των επιφανειών τους, όχι μόνον πάσχουν από απόλυτη αντισυνταγματικότητα, αλλά θα οδηγήσουν τεράστιο αριθμό απελπισμένων φορολογουμένων ιδιοκτητών σε προσφυγές στα δικαστήρια, στις κατασχέσεις των περιουσιών τους και ακόμη και στις φυλακές λόγω αδυναμίας πληρωμής, όπως και ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χθες δημόσια αναγνώρισε.
Πηγή www.ered.gr