Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στο νέο ΓΟΚ.



Tην υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για συγκεκριμένες χρήσεις στα κτίρια θα προβλέπει ο νέος ΓΟΚ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε χθες πως στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό θα υπάρχουν διατάξεις που θα προβλέπουν «ένα είδος υποχρεωτικότητας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα καινούργια κτίρια» και έκανε γνωστό ότι θα μπει τέλος στη λογική των φωτοβολταϊκών στα χωράφια.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών πλέον θα είναι υποχρεωτικό να βάζει φωτοβολταϊκά και στις στέγες του σπιτιού του, ο υπουργός τόνισε ότι στη διαδικασία κατάρτισης του νέου ΓΟΚ που τώρα επεξεργάζεται το Υπουργείο, "θα συνυπολογίσουμε τον παράγοντα που λέγεται ανάπτυξη, ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών κυρίως στις νέες οικοδομές και θα δούμε αν θα το πάμε οριζόντια ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις".
Όπως είπε χαρακτηριστικά "θέλουμε να ενσωματώσουμε στον αστικό ιστό μια αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε, λοιπόν, να ενταχθεί και να διευκολυνθεί και ίσως σε κάποιο είδος οικοδομών να είναι και υποχρεωτικό".
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του αριθμού αιτήσεων και ρυθμού ικανοποίησης αιτημάτων, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διασυνδεθεί φωτοβολταϊκά στις στέγες ισχύος μεγαλύτερης των 100MW. , Μέχρι και τον Αύγουστο, βρίσκονταν σε λειτουργία 5.353 φωτοβολταϊκά σε στέγες συνολικής ισχύος 46,649MW.
Πηγή www.ered.gr