Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κρυφά σημεία στο χαράτσι των ακινήτων.



Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Κυριακής, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή έκτακτου φόρου στα ακίνητα, διπλάσιου σε ορισμένες φορές απ' ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Παράλληλα, αν και είχε ανακοινώσει ο Ευ. Βενιζέλος την εξαίρεση των ανέργων, τελικά και αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το σπίτι τους.
Στα αξιοσημείωτα ότι στην αρχή εξαιρέθηκε και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Είχαν εξαιρεθεί ακόμη και ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία αλλά μισθώνονται και αποφέρουν έσοδα. Κι αυτό διότι η χθεσινή ανακοίνωση ανέφερε ότι απαλλαγές γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 2130/1993 ο οποίος είναι ο νόμος για τον ΦΜΑΠ από τον οποίο είχε απαλλαγεί τότε η Εκκλησία. Αργά το βράδυ, όμως, με διευκρινιστική ανακοίνωση το υπουργείο αντιλήφθηκε ότι θα δημιουργούνταν τεράστιο θέμα και τελικά ενέταξε τα ιερά ακίνητα στο φόρο.
Κατά τα λοιπά, μεγάλο θα είναι το χαράτσι για τις περιουσίες σε ακριβές περιοχές αλλά και στις μεσαίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό τέλος υπολογίζεται από €10 έως €16/τ.μ. για περιοχές από €2501/τ.μ. μέχρι €5001/τ.μ. και πάνω.
Το πιο κρυφό χαράτσι λέγεται συντελεστής παλαιότητας καθώς για τα νεόδμητα ακίνητα σε ακριβές περιοχές, ανεβάζει το τέλος στα €20/τ.μ.
Για παράδειγμα, νεόδμητο σπίτι 100 τ.μ. στη Φιλοθέη (επομένως σε τιμή ζώνης πάνω από €5.001/τ.μ.) θα πληρώσει φόρο €2.000 καθώς υπολογίζεται 100Χ16Χ1,25 που είναι ο συντελεστης για τα νεόδμητα.
Στο Ελληνικό, με ανώτερη τιμή ζώνης €3.050/τ.μ. ένα σπίτι 100 τ.μ. νεόδμητο θα πληρώσει φόρο 100Χ12Χ1,25, συνολικά €1.500.
Ενα άλλο κρυφό σημείο είναι τι θα γίνει του χρόνου. Αν υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών τότε η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια. Στα αξιοσημείωτα ότι θα πρέπει να γίνεται συμψηφισμός με το ενοίκιο όταν το τέλος πληρωθεί από τον μισθωτή.
Επίσης, μεγάλο είναι το θέμα που θα προκύψει με την απειλή της διακοπής ρεύματος. Τόσο η ΔΕΗ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι εταιρείες που θέλουν πελάτες, επομένως η διακοπή των υπηρεσιών για μη καταβολή φόρων υπέρ τρίτων αντίκειται στη συμφωνία που έχει κάνει ο πελάτης με την εταιρεία ενώ δημιουργεί και πρόβλημα στα έσοδα των εταιρειών. Φανταστείτε μόνο να μην πληρώσουν το τέλος 500.000 ιδιοκτήτες και να αναγκαστεί η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Αυτομάτως, θα έχει τεράστια απώλεια εσόδων και οι μέτοχοί της θα μπορούσαν να καταθέσουν μηνύσεις στη διοίκηση.
Πηγή www.ered.gr