Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται το νομοσχέδιο για τις νέες άδειες δόμησης.



Σύντομα, ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα, αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στη
Βουλή, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.Όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, με το νέο σχέδιο νόμου, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα επανακαθορίζονται ο τρόπος έκδοσης των αδειών δόμησης και ο έλεγχος των κατασκευών.


Οι βασικότερες αλλαγές που θα φέρει είναι:

-Τους όρους δόμησης θα τους χορηγεί η υπηρεσία του δήμου.
-Ο μηχανικός θα πηγαίνει στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και θα καταθέτει 3 δικαιολογητικά (τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων).
-Η έγκριση για κάθε νέα άδεια δόμησης θα εκδίδεται ηλεκτρονικά σε διάστημα μέχρι 5 ημερών.
-Η άδεια δόμησης στη συνέχεια θα εκδίδεται σε 2 ημέρες.
-Τις κατασκευές θα ελέγχει Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένες Διοίκησης.
-Οι ελεγκτές θα είναι ιδιώτες.
-Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία σε 1 από τα 3 στάδια της εκάστοτε οικοδομής.
-Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για το σύνολο των κτιρίων της χώρας.

Αλλάζει και ο ΓΟΚ

Τη ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Με το νέο Κανονισμό θέλουνε να καταργηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι, η δόμηση του ισογείου των νέων οικοδομών, να καταργηθεί το σύστημα αντιπαροχής και να επιδοτηθεί ο συντελεστής όγκου για βιοκλιματικά κτίρια.

Επίσης, στόχος είναι η χρήση νέων υλικών, περισσότερο "πράσινων" και νέων "ευέλικτων" συστημάτων δόμησης, προκειμένου να αλλάξει η όψη των ελληνικών πόλεων, να απελευθερωθεί η αρχιτεκτονική φαντασία και να τεθούν ουσιαστικοί κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

buildnet.gr