Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Βουτιά» κατά 14% στα ενοίκια γραφείων.




Φθηνότερα 14% κατά μέσο όρο, ενοικιάζονται τα γραφεία στην Αθήνα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Cushman & Wakefield με τίτλο «Office Space Across the World 2012».

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ 63 πόλεων σε όλον τον κόσμο με το συνολικό κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις για γραφειακούς χώρους (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλεια, συντήρηση κ.λπ.) να ανέρχεται σε 483 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο ή περίπου 40 ευρώ/μήνα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι λεγόμενες «PIGS» αγορές ήταν οι μόνες που σημείωσαν μείωση ενοικίων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Μείωση
Στη Λισαβόνα η μείωση είναι 3%, στη Μαδρίτη 4%, στη Βαρκελώνη 5% και στο Μιλάνο μόλις 2%. Η Αθήνα έχει και τη μεγαλύτερη υποχώρηση διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για μισθώσεις κτιρίων ενώ σύμφωνα με τη Νίκη Σύμπουρα επικεφαλής της Proprius sthn Αθήνα που ενεργεί ως Alliance partner της Cushman & Wakefield «η όποια δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2011 περιορίστηκε στις επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων και στις αλλαγές χώρων με σκοπό τη μείωση της επιφάνειας γραφείων και του αντίστοιχου κόστους για την επιχείρηση».

Αδεια
Είναι γεγονός ότι δρόμοι όπως η Λ. Βασ. Σοφίας και η Κηφισίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα άδειων γραφείων κι έλλειψης ενοικιαστών. Πριν από μερικά χρόνια, για τα κτίρια κοντά στο Σύνταγμα δίνονταν μόνο για ενοίκιο 40 ευρώ/τ.μ. ενώ στην Κηφισίας πάνω από 28 ευρώ/τ.μ. Σήμερα τα μισθώματα είναι 25-28 ευρώ/τ.μ. και 18-23 ευρώ/τ.μ. αντιστοίχως.

Πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για μίσθωση γραφείων είναι, όπως και πέρυσι το Χονγκ Κονγκ με 2.026 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν το Λονδίνο (1.978 ευρώ/τ.μ.), το Τόκιο (1.635 ευρώ/τ.μ.), η Μόσχα (1.223 ευρώ/τ.μ.) και το Πεκίνο (1.082 ευρώ/τ.μ.).

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ενοικίων καταγράφηκε στην κινεζική πρωτεύουσα με 75% και ακολούθησε η Μόσχα με 41%. Πηγή www.imerisia.gr