Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αυθαίρετα: "πρωταθλητής" το Δημόσιο.

Δεν πρόκειται για αστείο. Τα περισσότερα αυθαίρετα κτίρια του δημοσίου δεν έχουν οικοδομική άδεια. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος, και Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας στη Βουλή.
Τι ακριβώς είπε; "Για τα αυθαίρετα των δήμων, εμείς αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι στο δημόσιο τομέα γενικά, τα αυθαίρετα κτίσματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δημοτικά καταστήματα, τα οποία είναι ολοσχερώς αυθαίρετα και δεν μπορούν να τα επισκευάσουν γιατί δεν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια, διότι άλλα έχουν κατασκευαστεί επί χούντας αλλά και μετά τη χούντα".
Αυτό ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, κατά την συζήτηση για την ψήφιση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, στην οποία υπήρχε και το επίμαχο άρθρο το οποίο και ψηφίστηκε, σύμφωνα με το οποίο δεν υποχρεούνται οι δήμοι και το Δημόσιο να καταβάλουν πρόστιμο προκειμένου να τακτοποιήσουν τα δικά τους αυθαίρετα κτίρια.
Συνεχίζοντας είπε μάλιστα ότι "Υπό αυτή την έννοια, αυτό που εξαιρούμε είναι τα σχολεία. Υπάρχουν αυθαίρετα σχολεία. Ο νόμος όπως ξέρετε προβλέπει ότι θα περάσει τριμελής επιτροπή για να δει τουλάχιστον τη στατικότητα αυτών των κτιρίων. Δεν μπορούν αυτά τα κτίρια και είναι σχολεία και να είναι αυθαίρετα και να μην έχει γίνει ένας έλεγχος. Όπως επίσης δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στα κλειστά γυμναστήρια. Ένας μεγάλος αριθμός κλειστών γυμναστηρίων δεν έχει οικοδομική άδεια. Μπορεί οι μελέτες να είναι πάρα πολύ καλές όπως τις έφτιαξε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή το ιδιωτικό γραφείο και τις επικύρωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αντιλαμβάνεστε όμως τι σημαίνει αυτό".
Το άρθρο αυτό θεώρησε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό στη σημερινή εποχή, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, καθώς "ζητάμε από τον εξαθλιωμένο οικονομικά πολίτη να καταβάλει τα πρόστιμα μέχρι κεραίας. Δεν θα έπρεπε καν το Δημόσιο και οι δήμοι, να έχουν αυθαίρετα κτίρια" σημείωσε από την πλευρά του, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "δεν είναι δυνατόν ενώ απομένουν μόνο τρεις εβδομάδες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, να έρχονται νέες τροποποιήσεις. Δεν θα προλάβουν όχι μόνο οι πολίτες να ενημερωθούν για τις αλλαγές που επέρχονται, αλλά ούτε οι ίδιες οι υπηρεσίες οι οποίες θα κληθούν να τις εφαρμόσουν. Εκτιμώ ότι θα υποχρεωθεί το Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση και νέων διευκρινιστικών εγκυκλίων και τελικά να δώσει νέα παράταση για τα αυθαίρετα".
buildnet.gr