Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η κτηματαγορά σε απόγνωση. Η ύφεση σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία των ακινήτων έχει παραλύσει την αγορά.

Η πληθώρα νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχει πλήξει την αγορά ακινήτων ελέω κρίσης και αναζήτησης εσόδων για τα κρατικά ταμεία έχει οδηγήσει την κτηματαγορά σε παράλυση και τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση, επισήμαναν οι φορείς της αγοράς κατά το ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η πρόταση της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% κατά μέσο όρο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου να τονίζει ότι η πρόταση είναι παράλογη, δηλώνοντας ότι «παράλογα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν». Συμφώνησε ότι υπάρχουν υπέρμετρες και παράλογες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων πρέπει να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ανήγγειλε δε τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου, όπως είπε, να γίνει δικαιότερο και ελαφρύτερο.
Η ίδια η ΠΟΜΙΔΑ, διά του προέδρου της κ. Στράτου Παραδιά, ζήτησε την κατάργηση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) αναδρομικά από το 2011, λόγω της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, απηύθυνε αίτημα για την ενοποίηση των φόρων κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΤΑΠ, Ειδικό Τέλος) σε ένα φόρο, πολύ χαμηλότερο από το ειδικό τέλος που ισχύει σήμερα, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την πρόσοδο των ακινήτων και τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών. Σημείωσε δε ότι είναι απόλυτα ανήθικο, την ώρα που το ΥΠΕΚΑ προωθεί μέτρα που οδηγούν στην απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων (Προεδρικό Διάταγμα για την ουσιαστική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης), το υπουργείο Οικονομικών να προωθεί την ένταξη των ακινήτων αυτών στον ΦΑΠ.
Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγήσει σε καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων και κατάρρευση της οικοδομής και της οικονομίας. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε μια περίοδο που οι πραγματικές τιμές συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά, θα αυξήσει αυτόματα τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω μεταξύ άλλων το τέλος ακινήτων, τον ΦΑΠ, τα δημοτικά τέλη, το ΤΑΠ, τους φόρους στις μεταβιβάσεις, αλλά και τα τέλη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ από την πλευρά της ζήτησε όχι μόνο να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και να μειωθούν δραστικά οι συντελεστές εμπορικότητας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα ακίνητα.
kathimerini.gr