Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Περιορίζεται η διαθεσιμότητα, αυξάνονται τα ενοίκια στα γραφεία.


Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών βρέθηκε ο δείκτης διαθεσιμότητας γραφειακών χώρων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Jones Lang LaSalle, με αποτέλεσμα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 να ευνοηθεί η αύξηση των τιμών των ενοικίων για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο.
Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που επιμελείται η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, το ποσοστό των κενών γραφείων σε παγκόσμια βάση περιορίστηκε σε 13,6%, ενώ τα ενοίκια των σύγχρονων προδιαγραφών γραφείων ενισχύθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 και κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έρευνα της εταιρείας, τα επίπεδα διαθεσιμότητας γραφείων αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2012, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, λόγω κυρίως του περιορισμού της προσφοράς νέων γραφειακών χώρων.
Στον αντίποδα, η ανάπτυξη νέων γραφείων σε Κίνα και Ινδία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κενών χώρων και στις δύο αυτές χώρες, μιας και η προσφορά γραφείων αναμένεται να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ. Από πλευράς των ενοικίων κατά το 2012, η άνοδος θα είναι μικρότερη του αναμενομένου σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των ενοικίων κατά το τέταρτο τρίμηνο, οι τιμές τους αυξήθηκαν περισσότερο με 1,2% στην αγορά των ΗΠΑ (σε επίπεδο τριμήνου), ενώ ακολούθησαν οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού με 0,9%.
Ωστόσο, η πορεία ανόδου των ενοικίων στις εν λόγω χώρες έχει σαφώς εμφανίσει σημάδια κόπωσης, καθώς η αύξηση τα προηγούμενα τρίμηνα είχε διαμορφωθεί στο 2,5%. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, το τέταρτο τρίμηνο αποδείχθηκε καλύτερο του προηγούμενου, με άνοδο 0,4% των ενοικίων, έναντι στασιμότητας το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια, η απόσταση μεταξύ των επιμέρους χωρών της ηπείρου είναι σημαντική, με τον Βορρά να ηγείται της ανόδου, τη στιγμή που στον ευρωπαϊκό Νότο σημειώνεται υποχώρηση.
Οπως επισημαίνει πάντως η Jones Lang LaSalle, φέτος οι νέες ενοικιάσεις γραφειακών χώρων θα είναι σταθερές σε παγκόσμιο επίπεδο, με την άνοδο των ενοικίων να θεωρείται δεδομένη στις περισσότερες μεγάλες αγορές.
Μεταξύ αυτών, αναμένεται να ξεχωρίσουν εκείνες του Πεκίνου, του Τορόντο και του Σαν Φρανσίσκο, όπου πιθανόν να καταγραφούν ακόμα και διψήφια ποσοστά αύξησης. Πηγή www.kathimerini.gr