Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς φόρο μεταβίβασης για ένα εξάμηνο τα νεόδμητα στην Κύπρο.


Σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά κατοικίας της Κύπρου, η κυβέρνηση προχωρεί σε μια προσωρινή κίνηση φοροαπαλλαγής. Συγκεκριμένα, για διάστημα έξι μηνών, όσοι αγοράζουν νεόδμητες κατοικίες δεν θα υπόκεινται σε φόρο μεταβίβασης, παρά μόνο ΦΠΑ, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και αγοραστές πρώτης κατοικίας (δηλαδή όσοι αγοράζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους) θα εξασφαλίζουν επιπλέον και έκπτωση επί του ΦΠΑ.
Ετσι, οι μεν θα εξοικονομήσουν φόρο που ισούται περίπου με το 8% της αξίας του ακινήτου, ως τέλος μεταβίβασης, ενώ οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα εξοικονομήσουν συνολικά 50% από τον καταβαλλόμενο φόρο (ΦΠΑ και φόρος μεταβίβασης).
Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι αγοραπωλησίες και να τονωθεί η κτηματαγορά, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επηρεαστεί καίρια από την αρνητική οικονομική συγκυρία. Οπως τονίζουν εκπρόσωποι εταιρειών ανάπτυξης κατοικιών στην Κύπρο, όπως της Cybarco, που είχε αναπτύξει σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η εξάμηνη αυτή απαλλαγή φόρου μεταβίβασης συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την απόκτηση κατοικίας.
Συγκεκριμένα, για την περίπτωση αγοράς κάποιου από τα υπερπολυτελή ακίνητα της εταιρείας στο συγκρότημα Akamas Bay Villas, η εξοικονόμηση κυμαίνεται μεταξύ 64.000 και 317.000 ευρώ. Το εν λόγω συγκρότημα απαρτίζεται από 40 βίλες τριών ή τεσσάρων υπνοδωματίων στη βορειοδυτική ακτή της Κύπρου και απευθύνεται κυρίως σε ξένους αγοραστές.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cyprus Property News, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2012. Συγκεκριμένα, το 70% των συμμετεχόντων εκτιμά πως η αξία των κατοικιών θα μειωθεί φέτος, έναντι μόλις 11% που προβλέπει αύξηση. Το υπόλοιπο 19% εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη εκτίμηση του κ. Παύλου Λοΐζου, επικεφαλής αναλυτή της εταιρείας Leaf Research, ναι μεν οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται στην Κύπρο, ωστόσο, θεωρεί ότι η αγορά προσεγγίζει πλέον το χαμηλότερο σημείο της, ολοκληρώνοντας έτσι τον καθοδικό της κύκλο.
Πηγή www.kathimerini.gr