Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μυστήριο με τις αντικειμενικές τιμές.


Κάτι παράξενο συμβαίνει με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ενώ το μνημόνιο που ψηφίστηκε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες από τη Βουλή προβλέπει την αύξησή τους, το υπουργείο Οικονομικών και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα η σχετική απαίτηση της τελευταίας δεν πέρασε.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο non paper με τις απαιτήσεις της τρόικας που είχε διαρρεύσει στις 27 Ιανουαρίου περιλαμβανόταν η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25%. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβανόταν στον κατάλογο των μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για το έλλειμμα του 2012.

Την αμέσως επόμενη ημέρα το Μέγαρο Μαξίμου μέσω δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε υποστηρίξει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Τη σκυτάλη στη συνέχεια είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία καθώς η αύξηση των αντικειμενικών τιμών ήταν μια από «κόκκινες γραμμές» που υποστήριζε ότι είχε θέσει προκειμένου να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Ακολούθησε το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τον τρόικα. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο Πολιτικός Σχεδιασμός, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος. Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η διαπραγμάτευση από την πλευρά την Νέας Δημοκρατίας είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αποτροπή της αύξησης των αντικειμενικών τιμών την οποία απαιτούσε η τρόικα.

Ωστόσο, στο κείμενο του μνημονίου που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και ψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα υπάρχει σαφής αναφορά στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Στο κείμενο του «μνημονίου συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής» και συγκεκριμένα στη σελίδα 6 αναφέρεται επί λέξει ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».

Το καλό σενάριο για τους φορολογούμενους λέει ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη που αναφέρεται στο μνημόνιο είναι απλώς μια παράλειψη της διαγραφής της από την κυβέρνηση λόγω της βιασύνης για την κατάθεση του νέου μνημονίου. Το κακό σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και έως τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί. Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών μια σειρά από φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα θα γίνουν πιο τσουχτεροί. Ενδεικτικά, στους φόρους που θα αυξηθούν περιλαμβάνεται το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Πηγή:www.capital.gr