Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Το κουκί και το... ρεβύθι.


Συγγραφέας: Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης

Κάποτε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ταύτιση της εικόνας της αγοράς ακινήτων με τις απόψεις προσώπων όπως ο πρόεδρος των μεσιτών ή εκείνος των κατασκευαστών πόρω απέχει.

Έφτασαν να αγανακτούν και άνθρωποι που καμιά σχέση δεν έχουν με τα ακίνητα εκτός από την κατοικία που διαμένουν, όταν άκουγαν σε τηλεοπτική εκπομπή του SKAI την Κυριακή τους παραπάνω κυρίους να μιλούν για την ευνοϊκή συγκυρία τοποθέτησης σε ακίνητα και δη κατοικία. Ο πρώτος παρουσίαζε ως μοναδική διέξοδο την τοποθέτηση σε σπίτι σε αντίθεση ε επένδυση στο ΧΑ, τα ομόλογα, ή την αποταμίευση, ενώ ο δεύτερος μίλαγε για τα νεόδμητα που έχουν νομιμοποιημένους (ξέχναγε τα 40 χρόνια) ημιυπαίθριους και άρα είναι επιπλέον 20% φθηνότερα από την επιφάνεια που αγοράζεις.

Δεν ντράπηκε μάλιστα να διακόπτει συνεχώς τον παρουσιαστή για να πει ότι ο υπουργός (υφ) τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι χαράτσια τέλος!

Ο δυστυχής παρουσιαστής που δεν είχε την πυγμή κάποιου άλλου συντονιστή, που ανάγκασε τον Κουλούρη να αποχωρίσει από το τηλεοπτικό παράθυρο, παρουσίαζε την εξαμηνιαία έρευνα του ΟΠΑ για την αγορά κατοικίας.

Ο συντάκτης της «συγκυρίας» καθηγητής Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Επαμεινώνδας Πανάς -την τελευταία στιγμή- δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκπομπή.

Άλλωστε δεν είχε να συζητήσει και τίποτε για τα ευρήματα της μελέτης του, που αμφισβητήθηκε έντονα από τους... ιθύνοντες της αγοράς.

Πηγή www.ered.gr