Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η κατάργηση των επιδοτούμενων διακοπών θα φέρει "λουκέτα".


«Λουκέτα» σε εκατοντάδες ξενοδοχεία -χαμηλών κυρίως κατηγοριών- φέρνει η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που αποτελεί και τον μεγαλύτερο tour operator για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 500.000 Έλληνες κάθε χρόνο έκαναν φτηνές διακοπές, ακόμα και σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, με τα επιδοτούμενα προγράμματα της Εργατικής Εστίας και πλήθος μικρές μονάδες, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική χώρα, εξασφάλιζαν μία σίγουρη πελατεία. Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Πελοπόννησος, βρίσκονται στους προορισμούς που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

«Πολλά μικρά ξενοδοχεία -χαμηλών κατηγοριών- σε όλη την χώρα βασίζονται στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Αν καταργηθούν οι επιδοτούμενες διακοπές, πολλές μικρές μονάδες θα βάλουν λουκέτο» λέει στο Capital.gr ο κ. Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Και συμπληρώνει πως: τα επιδοτούμενα προγράμματα διακοπών αποτελούσαν τη «μαγιά» και για μεγαλύτερα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητες τους μήνες με χαμηλή ζήτηση, όπως είναι ο Απρίλιος και ο Οκτώβριος.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική, συνεχίζει ο κ. Ρέτσος. Άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα, επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας συνάμα κοινωνικό έργο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά πως η κατάργηση των επιδοτούμενων διακοπών θα πλήξει εκτός από τα ξενοδοχεία και τις τοπικές κοινωνίες, διότι θα τους στερήσει έσοδα και, παράλληλα, σημειώνει πως εγείρει και κοινωνικό θέμα, αφού αποκλείει από τις διακοπές μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, θεωρεί αναγκαίο να διατηρηθεί μόνο ο τομέας των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού με αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής γι΄ αυτούς που δεν διαθέτουν πραγματικά πόρους για ολιγοήμερες διακοπές. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφέρει ο πρόεδρος του κ. Γ. Τσακίρης «είναι πρόθυμο να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διατυπώσεων εκ μέρους των ξενοδοχείων και ενδεχομένως την υλοποίησή τους με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, ώστε τα προγράμματα να τρέξουν με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να υποστηριχθεί με αυτό τον τρόπο η συνέχιση των συμβάσεων που ήδη έχουν υπογραφεί με πολλά μικρά ξενοδοχεία, τα οποία θα αναγκαστούν να κλείσουν στην περίπτωση κατάργησής τους».

Ο κ. Ρέτσος σημειώνει ακόμα, πως πέρυσι παρά την άνοδο των αφίξεων, η μεγάλη μάζα των μικρών ξενοδοχείων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε περιοχές που υποδέχονται Έλληνες, κατέγραψαν «οδυνηρές απώλειες». Σε κάθε περίπτωση συνεχίζει, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, και είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια, τόσο για τους δικαιούχους (χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες) όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας, που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σ’ αυτό

Πηγή:www.capital.gr