Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τι προβλέπει για τα δημόσια ακίνητα το νέο μνημόνιο.



Νέα δεδομένα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων θέτει το νέο μνημόνιο.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Ελληνικό εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει ουσιαστικά στα τέλη του έτους και ότι μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τις χρήσεις γης, ενώ αναφέρεται για πρώτη φορά την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, για τον οποίο πάντως στελέχη της Εθνικής προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος επισημαίνοντας ότι το νουμερο των 250 εκατ. ευρώ που κυκλοφορεί ως τίμημα της πώλησης δεν ευσταθεί.

Οσον αφορά τα 34 κτίρια του δημοσίου που είναι προς πώληση με τη μέθοδο sale and lease back αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει καθαρό τίτλο στο Ταμείο έως τον Μάιο. Όσον αφορά τα πρώτα ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση όπως η Κασιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) πρόκειται να παραχωρηθούν με πολυετείς συμβάσεις (μέχρι και 100 χρόνια), ενώ για το κομμάτι που αφορά την κατοικία πιθανότατα θα επιλεγεί η λύση της πώλησης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται οτι θα προχωρήσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (για πολεοδομικά θέματα, για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, για τη λειτουργία γηπέδων γκολφ ή κέντρων θαλασσοθεραπείας κ.λπ.), που θα καταστήσουν ευκολότερη την πώληση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή της Ομάδας Δράσης (Task Force) του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία θα έχει γενικότερο ρόλο στη διαδικασία αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει, επίσης, την ένταξη στο κτηματολόγιο ή τη δημιουργία ειδικού κτηματολογίου για όλα τα προς πώληση ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο 3.000 από τα περίπου 72.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ.  Πηγή www.ered.gr