Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Χάσμα Βορρά-Νότου στην αγορά γραφείων.


Τα ενοίκια στη Μόσχα εκτινάχθηκαν το 2011, σε αντίθεση με την Αθήνα που πρωτοστάτησε στο «χορό» των μειώσεων με -14%

Αύξηση 2% σημείωσαν κατά μέσο όρο τα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη το 2011 με τις Σκανδιναβικές χώρες να προηγούνται, ενώ οι μόνες χώρες που σημείωσαν μείωση των ενοικίων είναι τα λεγόμενα «PIIGS» με την Αθήνα να «πρωτοστατεί», σύμφωνα με την έρευνα της Cushman & Wakefield «Office Space Across the World 2012».

Στην Αθήνα το 2011, τα ενοίκια γραφείων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 14% σε μια αγορά που, σύμφωνα με την Νίκη Σύμπουρα επικεφαλής της Proprius στην Αθήνα που ενεργεί ως Alliance partner της C&W, στην Ελλάδα «περιορίστηκε στις αναδιαπραγματεύσεις ενοικίων και στις αλλαγές χώρων με σκοπό την μείωση της επιφάνειας γραφείων και του αντίστοιχου κόστους για την επιχείρηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα PIIGS αν και με μικρότερα ποσοστά μείωσης. Η Λισσαβώνα της Πορτογαλίας παρουσίασε 3% μείωση ενοικίων, η Μαδρίτη 4%, η Βαρκελώνη 5% ενώ το Μιλάνο μόλις 2%.

Αντίθετα, απότομη άνοδος στα ενοίκια παρατηρήθηκε στη Μόσχα, καθώς η έλλειψη ανοικοδόμησης οδήγησε στη μείωση της προσφοράς γραφείων στη ρωσική πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντική δυναμική παρουσιάστηκε και στις Σκανδιναβικές χώρες με τα ενοίκια γραφείων στη Στοκχόλμη να σημειώνουν αύξηση 9,5% το 2011 φέρνοντας την στην 4η θέση ανάμεσα στις ποιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη, με το Γκετενμπουργκ της Σουηδίας να ακολουθεί όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν 9%. Στο Όσλο της Νορβηγίας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 15% και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας 12%.

Πηγή www.ered.gr