Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αυθαίρετο κατεδαφίστηκε, γιατί δεν "συνέφερε" η τακτοποίηση...αλλά το πρόστιμο παραμένει

Τι γίνεται άραγε για ένα αυθαίρετο που του επιβλήθηκε πρόστιμο, αλλά ο ιδιοκτήτης του επειδή το πρόστιμο ήταν μεγάλο, το κατεδάφισε; Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Πιερίας κ. Ιωάννης Αμοιρίδης, κάνοντας λόγο για "περίεργη" περίπτωση.
Όπως ανέφερε, το πρόστιμο παραμένει στον ιδιοκτήτη. " Ένας που έχει αυθαίρετο, μπορεί να το νομιμοποιήσει με πολύ λιγότερα χρήματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το πρόστιμο κατεβαίνει και στο 15%. Αυτός που το κατεδάφισε πρέπει να πληρώσει την αξία του ακινήτου συν το πρόστιμο. Το είχα πει στην Επιτροπή την προηγούμενη φορά και δεν εισακούστηκα."

Υπάρχει λοιπόν απάντηση για αυτούς ανέφερε ο βουλευτής; Στις πολεοδομίες υπάρχουν καταχωρημένα πρόστιμα κι έχουν πάει και στις ΔΟΥ για κτίσματα τα οποία σήμερα έχουν κατεδαφιστεί. "Πώς αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους;" ρωτάει ο βουλευτής. "Κι έχουν κατεδαφίσει το κτίσμα και πληρώνουν ολόκληρο το πρόστιμο και πληρώνουν επιπλέον και τους τόκους πάνω στις δόσεις τις οποίες δεν μπορούν να καταβάλουν;"

Να δοθεί μία λύση στο θέμα, ζήτησε ο κ. Αμοιρίδης, δηλώνοντας "για ένα κτίσμα που έχει κατεδαφιστεί, αν θέλετε βάλτε ένα μικρό πρόστιμο να τελειώσει το θέμα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αν έχουν γκρεμίσει το κτίσμα και δεν θα έχουν το αυθαίρετο, ώστε να μπορούν να το νομιμοποιήσουν και πληρώνουν πρόστιμο. Έχει καμία δικαιοσύνη, είναι καθόλου δίκαιη η αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων στη χώρα;"

Παράλληλα, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στο θέμα της οριζόντιας ιδιοκτησίας. "Το 1992 καταργήθηκε η κατάτμηση με κάθετη δόμηση εκτός σχεδίου. Σήμερα, σε ένα αγροτεμάχιο έχουν κατασκευαστεί τρία, τέσσερα και πέντε αυθαίρετα κτίσματα. Δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, γιατί υπάρχει οριζόντια ιδιοκτησία. Ένας το νομιμοποιεί, ο άλλος δεν το νομιμοποιεί ή κάποιο έχει άδεια. Αν εφαρμόσουμε την κάθετη δόμηση, σκεφτείτε ότι τα έσοδα του κράτους, κατά την εκτίμησή μου, θα είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, με αναλογία εισφοράς μετά τη συμβολαιογραφική πράξη 3% επί της αντικειμενικής αξίας".Πηγή www.buildnet.gr