Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΕΕ: Να οριστεί μηνιαία καταβολή για τα αυθαίρετα 50 ή 100 ευρώ

Να οριστεί ένα ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής (π.χ 50 ή 100 ευρώ) και ο αριθμός των δόσεων των αυθαιρέτων, να προκύπτει από τον απαιτούμενο χρόνο για την εξόφληση του συνολικού ποσού, προτείνει το ΤΕΕ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, το ΤΕΕ ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία και οι πολίτες να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου είπε, ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται διαρκείς παρατάσεις της προθεσμίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση ανά δύο μήνες και ότι θα έπρεπε να οριστεί μία προθεσμία σε μεγάλο βάθος χρόνου, άνω του ενός έτους.

Επίσης, ζήτησε η ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων να μείνει διαρκώς ανοικτή για περιπτώσεις πολεοδομικών υπερβάσεων, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου και να μην τιμωρείται ο ιδιοκτήτης, χωρίς να φταίει. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ακόμη ότι το ίδιο έγινε με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, που οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων με διαρκείς παρατάσεις επεκτάθηκαν σε διάστημα που κάλυψε τη θητεία συνολικά τριών κυβερνήσεων από το 2009 επί ΝΔ μέχρι το τέλος του 2011 επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Τέλος, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει ιδιοκτήτες που εντάσσονται στην ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων από εκπλήξεις, που είναι πολύ πιθανό να συμβούν σε περιοχές δασικών εκτάσεων, αιγιαλού, αρχαιολογικών ζωνών, οικιστικών συνόλων κ.α. Σχολίασε επίσης ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων, εφόσον συνδέεται με την υλοποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και παράλληλα αντλούνται πόροι για περιβαλλοντική προστασία έχει αρκετά ισχυρή νομική και συνταγματική θωράκιση. Τόνισε όμως ότι είναι πιθανόν η ρύθμιση να δεχθεί νομικές και συνταγματικές βολές, με απροσδιόριστες συνέπειες εάν μεταφερθούν πόροι από το πράσινο ταμείο σε μαύρες τρύπες αντί να διοχετευτούν σε έργα
περιβάλλοντος. Πηγή www.buildnet.gr