Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μπαράζ αγορών από την Trastor.



Στην αγορά ακινήτων που είναι στην ιδιοκτησία εταιρειών που συνδέονται με τους βασικούς της μετόχους, συνολικής αξίας €53 εκατ., αποφάσισε να προχωρήσει η Trastor ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για ένα κτήριο γραφείων και ένα κέντρο αποθήκευσης ιδιοκτησίας της Sato, εταιρεία που συνδέεται με τον διευθύνων σύμβουλο της Trastor, κ. Σ. Θεοδωρίδη καθώς και το εμπορικό κέντρο Cosmopolis, του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, εκ των βασικών μετόχων της ΑΕΕΑΠ. Η απόκτηση των ακινήτων αυτών θα γίνει με εκταμίευση €17,3 εκατ. μετρητών και δανεισμό ύψους €35,8 εκατ. και μετά από το νομικό και τεχνικό έλεγχο.

Ειδικότερα, το πρώτο ακίνητο είναι κέντρο αποθήκευσης και διανομής (logistics center) συνολικής επιφανείας 33.911 τμ στο 27° χλμ της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στην Ελευσίνα. Χρήστες του ακινήτου είναι οι εταιρείες Orphee Beinoglou & Sato, η δε συνολική μισθωτική αξία ανέρχεται σε €1,96 εκατ. Η αξία του ακινήτου, σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΟΕ ανέρχεται σε €24,4 εκατ. Το τίμημα αγοράς ανέρχεται σε €23,5 εκατ. και η εκτιμώμενη αρχική απόδοση (entry yield) υπολογίζεται σε 8,3%.

Το δεύτερο ακίνητο είναι το εμπορικό κέντρο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Kosmopolis. Το ακίνητο συνολικής επιφανείας 22.753 τμ βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 73 στον Δήμο Αμαρουσίου και περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης, κινηματογραφικές αίθουσες, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης. Τα ετήσια μισθώματα για το 2012 εκτιμώνται σε €1,79 εκατ. Η αξία του ακινήτου, σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΟΕ ανέρχεται σε €22,5 εκατ, το τίμημα αγοράς ανέρχεται σε €22,15 εκατ. και η εκτιμώμενη αρχική απόδοση (entry yield) υπολογίζεται σε 8,1%.

Τέλος το τρίτο ακίνητο αφορά τριώροφο κτήριο γραφείων με ισόγειο χώρο εκθέσεων και υπόγειους χώρους στάθμευσης επί της Λ. Κηφισίας 168 στο Μαρούσι. Μέρος των χώρων γραφείου είναι μισθωμένο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τα ετήσια μισθώματα για το 2012 εκτιμώνται σε €600 χιλ. Η αξία του ακινήτου, σύμφωνα με εκτίμηση του ΣΟΕ ανέρχεται σε €8,4 εκατ., το τίμημα αγοράς ανέρχεται σε €7,45 εκατ. και η εκτιμώμενη αρχική απόδοση (entry yield) υπολογίζεται σε 8,1%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρειας: «Με τις αγορές αυτές η Trastor ΑΕΕΑΠ επιτυγχάνει (α) την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της με ακίνητα υψηλής ποιότητας και προβολής (β) την βελτίωση της διασποράς των εσόδων της σε περισσότερους μισθωτές (γ) την σημαντική αύξηση της μελλοντικής της κερδοφορίας διασφαλίζοντας αυξημένα μερίσματα στους μετόχους της.
Η εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της, επενδύοντας σε σύγχρονα, υψηλής στάθμης ακίνητα και παράλληλα αντλώντας ρευστότητα από την πώληση ακινήτων δευτερευούσης σημασίας για τα επενδυτικά της σχέδια με σκοπό την διατήρηση της κερδοφορίας της σε υψηλά επίπεδα και την ελκυστική μερισματική της απόδοση».   Πηγή www.ered.gr