Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ταμείο για "σπίτια αλληλεγγύης" στην Ελλάδα ίδρυσε ο G.Soros.



Την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης με στόχο την οικοδόμηση σπιτιών για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο Τζόρτζ Σόρος μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης στο Βερολίνο.
Το ταμείο, στο οποίο κατέθεσε ήδη ο ίδιος σεβαστό χρηματικό ποσό, έχει την έδρα του στην Σουηδία με πρωτοστάτη το ίδρυμα Ραούλ Βάλενμπεργ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν εκδηλώσει ήδη πολλές προσωπικότητες και οργανώσεις στην Νορβηγία, και ο ίδιος πιστεύει ότι η πρωτοβουλία του θα επεκταθεί σύντομα σε όλη την Ευρώπη.

«Ο στόχος μου είναι διπλός», είπε. «Πρώτον, να δείξουν οι Ευρωπαίοι αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και δεύτερον να δείξουν οι Έλληνες αλληλεγγύη στους ξένους». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι αιχμάλωτη του Συμφώνου Δουβλίνο 2 που δεν επιτρέπει σε ξένους που πρώτο μπήκαν σε αυτή να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι προκαλείται ένας απερίγραπτος συνωστισμός ξένων μεταναστών που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ελληνικό κράτος. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν έτσι στην παρανομία, εξίσου πολλοί είναι και οι άστεγοι. Με τα χρήματα του νεότευκτου ταμείου θα μπορούσαν να χτιστούν σπίτια αλληλεγγύης ή να ενοικιαστούν ήδη υπάρχοντα. Έτσι θα μπορούσε να μπει κάποιο φρένο στην συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Τα χρήματα του ταμείου, συνέχισε ο κύριος Σόρος, θα δοθούν σε ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες προσφέρουν ήδη βοήθεια τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους. Οι οργανώσεις αυτές πάντως, πρόσθεσε, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν για μεγάλο διάστημα την κρατική και ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Ο σκοπός μου είναι να γράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον προϋπολογισμό της επαρκή κονδύλια για αυτό από το 2014», είπε. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αφετηρία της ιδέας του ήταν ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο θύμα της τρέχουσας χρηματιστικής κρίσης. «Εκεί που είναι το επίκεντρο της ανθρωπιστικής καταστροφής, εκεί πρέπει να δοθεί και η πρώτη βοήθεια».

"Βρέθηκαν" περίπου 5.000 "χαμένα" κτίρια του Υπουργείου Πολιτισμού.



Το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε μετά από καταγραφή ότι αντί για περίπου 2.700 ακινήτων που είχε στην κατοχή του, τελικά διαθέτει 7.500.
Πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλάκα, στην παλιά πόλη της Ρόδου, στα Χανιά κλπ τα οποία έχουν τεράστια αξία, παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή παραχωρούνται για χρόνια χωρίς το κράτος να κερδίζει ουσιαστικά τίποτα.
Συμφωνα με το newsit.gr "υπάρχουν απίστευτες περιπτώσεις όπου το ενοίκιο για ακίνητο στην καρδιά της Πλάκας ήταν 50 ευρώ. ’λλα ακίνητα με ανάλογα μισθώματα υπενοικιάστηκαν σε άλλον έναντι πολλαπλάσιων ποσών και φυσικά τα χρήματα τα εισέπραττε ο... ενοικιαστής και όχι το κράτος. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου έγινε απαλλοτρίωση, το κράτος πλήρωσε αποζημίωση αλλά το ακίνητο... επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη!"
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα απογραφή αποκάλυψε 220 ακίνητα στην Πλάκα εκ των οποία τα 60 στα Αναφιώτικα, 335 στη Ρόδο, 10 στο Ρέθυμνο, 103 στην Ακαδημία Πλάτωνος, 40 στον Κεραμικό κτλ.
Τώρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα "θα αλλάξουν πολλά κυρίως ως προς την αξιοποίηση και φυσικά τα τιμήματα που πληρώνουν όσοι τα νοικιάζουν θα ανέβουν πολύ πιο πάνω απ' τα σκανδαλώδη επίπεδα που είναι σήμερα".

Η μάχη των αυθαιρέτων.



Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για παροχή βεβαιώσεων που εκδίδονται από διπλωματούχους μηχανικούς και αφορούν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων χωρίς η όλη διαδικασία να «περνά» υποχρεωτικά από τη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ (όπως ισχύει σήμερα), σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ. Εδωσε μάλιστα και χρονική προθεσμία 24 ωρών στην διοίκηση του ΤΕΕ ώστε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του το ΤΕΕ υποστηρίζει οτι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων, είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ΤΕΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά στις μεταβιβάσεις το ΤΕΕ υποστηρίζει οτι, «ναι μεν δεν μπορούν να γίνουν όσο το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, αλλά το κράτος δεν υφίσταται πλήγμα λόγω αδυναμίας είσπραξης προστίμων καθώς το Επιμελητήριο δεν έχει καμιά εμπλοκή στη διαδικασία είσπραξης των εσόδων από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων».
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο για να αποφασίσει η όχι την συνέχιση των κινητοποίησεων.

Κύπρος: Μείωση ενοικίων μέχρι 25% ζητά το Κράτος.



Μέχρι και 25% θα μειωθούν ενοίκια που καταβάλλει το κράτος σε ιδιοκτήτες κτιρίων, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου.
Η μείωση των ενοικίων αρχίζει από 8% ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το ενοίκιο απλώς θα παγώσει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας υπάρχουν κτήρια, για τα οποία το κράτος καταβάλλει ενοίκιο μέχρι και 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κάτι το οποίο δείχνει τη σπατάλη που επικρατούσε, πριν από την περίοδο της κρίσης και που σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Οι διαπραγματεύσεις για μείωση των ενοικίων άρχισαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησαν σε ικανοποιητικό βαθμό ενώ σε άλλες, όπως στην περίπτωση της Λάρνακας, δεν άρχισε καν η διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο συνεπάγεται απώλεια χρημάτων από το δημόσιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πίνακα στον οποίο θα καταγραφούν τα νέα δεδομένα, ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα και να διαπιστωθεί το ποσόν που θα εξοικονομήσει το δημόσιο, το οποίο κάθε χρόνο καταβάλλει μεταξύ 30 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ για ενοίκια.

Γραφεία με την ώρα.


Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένα καινοτόμο μοντέλο επαγγελματικής στέγης που βασίζεται στις αρχές των κοινόχρηστων σταθμών εργασίας (co-working space) και του εικονικού γραφείου (virtual office). Η παραπάνω πρακτική παγκοσμίως βρίσκει άριστη εφαρμογή τόσο σε νέες επιχειρήσεις (start-up) όσο και σε υπάρχοντες επαγγελματίες που αναζητούν αποτελεσματικότερες γραφειακές λύσεις, οι οποίες είναι αφενός οικονομικότερες και αφετέρου βελτιώνουν την επαγγελματική τους εικόνα. Το πρόγραμμα βασίζεται σε ευέλικτες γραφειακές λύσεις και επαγγελματική στέγη σε τοποθεσία υψηλού κύρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και παρέχει εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους συνδυασμένους και αντίστοιχες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα διατίθενται σταθμοί Εργασίας, Διευθυντικά Γραφεία (τεσσάρων ατόμων), Αίθουσες Συναντήσεων και Συνεδριάσεων (τεσσάρων, έξι και οκτώ ατόμων), Αίθουσα Εκπαίδευσης (16 ατόμων) και Επαγγελματικό Σαλόνι σε συνδυασμό , με υποστηρικτικές και διοικητικές υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνιακές λύσεις, γραμματειακή υποστήριξη, τηλεγραμματεία, υποστήριξη συνεδριάσεων-διοικητικών συμβουλίων, υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας, κτλ. Το κτίριο είναι το “Μέγαρο Βενιζέλου 3” στο επιχειρηματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Τις εγκαταστάσεις ένας επαγγελματίας, ένα σωματείο, μια εταιρεία κτλ., τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μπορεί αφενός να δηλώσει επαγγελματική διεύθυνση ή/ και Φορολογική Έδρα και αφετέρου να χρησιμοποιεί τους διαμορφωμένους γραφειακούς χώρους όταν και για όσο χρόνο το επιθυμεί. Η λύση προσφέρει στο χρήστη του χώρου τα εξής πλεονεκτήματα:

- Λειτουργεί άμεσα την επιχείρηση του με μηδέν έξοδα εγκατάστασης.

-Δηλώνει ως Επαγγελματική του Διεύθυνση την διεύθυνση του Κέντρου (Ελ. Βενιζέλου 3).

- Απολαμβάνει ένα γραφείο που είναι ανοιχτό καθημερινά 9πμ με 9μμ και Σάββατο 9πμ με 3μμ.

- Έχει πάντα στη διάθεση του Γραφείο Υποδοχής (Reception Desk) για τους πελάτες του, και ένα πλήθος γραφειακών και διοικητικών υπηρεσιών.

- Δεν χρεώνεται με κοινόχρηστες δαπάνες (ρεύμα, κλιματισμός, καθαριότητα χώρου, κτλ.).

- Δεν δεσμεύεται με μακροχρόνια μισθωτήρια συμβόλαια.

- Πληρώνει μόνο για ότι και για όσο χρόνο το χρησιμοποιεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.3venizelou.gr

Ρυθμίσεις δανείων : Ανθρακας ο θησαυρός.



Ανθρακας ο θησαυρός για τις ρυθμίσεις των δανείων τόσο όσο αφορά στο εύρος όσο και στο ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν.Τώρα , η Κυβέρνηση διαρέει ότι οδηγός θα είναι οι πρόσφατες αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις κυρίως στην Πορτογαλία αλλά και την Ισπανία.Στην Ισπανία οι τράπεζες και το κράτος συμφώνησαν σε έναν κώδικα ορθών πρακτικών, όπου μετέχουν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δικαιούχοι ρύθμισης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο του «κοινωνικού αποκλεισμού». Μεταξύ άλλων προβλέπεται κι εκεί η χορήγηση περιόδου χάριτος, η επιμήκυνση κ.λπ., ενώ ένα άλλο μέτρο είναι εκείνο που ορίζει πως αν η αξία του ακινήτου έχει πέσει από εκείνη που αποκτήθηκε, τότε αυτή η διαφορά μοιράζεται ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη. Το έσχατο μέτρο είναι η τράπεζα να κατασχέσει το σπίτι, αλλά να αφήσει τον δανειολήπτη να μείνει για δύο χρόνια έναντι ενοικίου. Οι διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες στην Πορτογαλία είναι η περίοδος χάριτος από 12 έως και 48 μήνες, η επιμήκυνση του δανείου μέχρι τα 50 χρόνια και η μείωση της δόσης στο 45% και στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τα δύο μοντέλα που καθιερώθηκαν πριν από περίπου έναν με δύο μήνες και προβλέπουν ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με κριτήρια την αξία του ακινήτου και τη δεινή οικονομική θέση του νοικοκυριού (άνεργος ή μείωση κατά 35% του εισοδήματος). Το βασικό σενάριο που κυριαρχεί στο υπουργείο είναι η υπαγωγή στις ρυθμίσεις δανείων ανέργων, πολυτέκνων και ατόμων με αποδεδειγμένη μείωση των εισοδημάτων τους. Μία από τις προτάσεις είναι να μπει όριο 17.000 με 19.000 ευρώ στα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αποκλείεται το «κούρεμα».

Πως μπορείτε να ρυθμίσετε τραπεζικά δάνεια.

ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ - Νέο «λουκέτο» απειλεί το «Μακεδονία-Παλλάς».


Προς νέο «λουκέτο» βαδίζει ολοταχώς το ξενοδοχείο-έμβλημα της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία-Παλλάς», καθώς σήμερα λήγει τυπικά η σύμβαση «εκτάκτου ανάγκης», που υπέγραψαν στις αρχές του 2012 ο ιδιοκτήτης, δηλαδή το ΙΚΑ και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη.
Έτσι από εδώ και πέρα ενεργοποιείται το δικαίωμα παράτασης της μισθώτριας σύμβασης, το οποίο θα διαρκέσει περίπου ακόμη τρεις μήνες, με την οριστική αναστολή δραστηριότητας να τοποθετείται χρονικά στις 13 Ιανουαρίου του 2013.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τόσο για τη διατήρηση των 120 θέσεων εργασίας στο ξενοδοχείο, όσο και επειδή η πόλη θα στερηθεί 300 κλίνες πολυτελείας και μία μονάδα, η οποία έχει συνδέσει την ύπαρξη της μ' όλα τα μεγάλα γεγονότα στη συμπρωτεύουσα.
Από την πλευρά του ΙΚΑ η χρονοτριβή ήταν μεγάλη και μόλις το Καλοκαίρι και με καθυστέρηση αρκετών μηνών υπογράφτηκε σύμβαση ανάδειξης συμβούλου για το έργο της αξιοποίησης - επαναμίσθωσης του «Μακεδονία - Παλλάς».
Ανάδοχος έπειτα από τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού είναι η κοινοπραξία των εταιρειών, «Ευρωσύμβουλοι», η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και η «Attica Bank Properties».
Ωστόσο, διαγωνισμός για την εύρεση νέου εκμισθωτή για το ξενοδοχείο δεν έχει προκύψει ακόμη και έτσι καθίσταται ολοφάνερο πως είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί καινούργια διαχείριση για τη μονάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί πριν «λουκέτο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απαξίωση και την αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων.

ΟΕΚ: Ο βρόγχος των επιτοκίων.


Η διαδικασία κατάργησης και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΟΕΕ και του ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ που προτείνεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθ. 1 του Ν.4046/2012 και με την πράξη 6/28-2-2012 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 39Α/2012) επιβαρύνεται με ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει για δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ. Πολίτες που σήμερα, έχουν βρεθεί σε ολική αδυναμία αποπληρωμής του, έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δυστυχώς δεν συγκίνησε κανέναν αρμόδιο αξιωματούχο της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω δάνεια δεν έχουν χρονική διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη από τα δεκαπέντε (15) έτη και το ύψος αυτών ανέρχεται έως τις 130.000 ευρώ ανάλογα φυσικά με την οικογενειακή και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Η δανείστρια τράπεζα τοκίζει με κανονικό επιτόκιο το δανειολήπτη, επιτόκιο που συνδέεται με αυτό της ΕΚΤ και προσαυξημένο με το περιθώριο κέρδους της κάθε τράπεζας. Στη διαδικασία αυτή, ο ΟΕΚ παρεμβαίνει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη επιδότησης -αυτού του επιτοκίου- σε ποσοστό από 50% έως και 100%. Συνεπώς, ο δανειολήπτης αποπληρώνοντας σε μηνιαία βάση το οφειλόμενο ποσό, εξοφλεί κυριότατα το καθαρό κεφάλαιο και όχι τους επιπρόσθετους τόκους, οι οποίοι αποπληρώνονται από τον ΟΕΚ. Η επιδότηση του ΟΕΚ προσδιορίζεται χρονικά έως και τα εννέα (9) έτη από τα συνολικά δεκαπέντε (15) έτη, που είναι και ο μέγιστος χρόνος σύναψης του δανείου. Κατ’ επέκταση, με τη συμπλήρωση των πρώτων εννέα (9) ετών, ο δανειολήπτης επωμίζεται μία κατακόρυφη αύξηση του ύψους της μηνιαίας δόσης. Η προσωρινή λύση που προωθήθηκε με την Υπουργική Απόφαση 2575/2012 (ΦΕΚ 308-14/02/2012) του περασμένου Φεβρουαρίου έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των επιδοτούμενων δανείων. Εξέλιξη από την οποία, κερδισμένα βγαίνουν μόνον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς ο δανειολήπτης μπορεί να συνεχίζει με καταβολή μικρότερης δόσης, ωστόσο εν τέλει πληρώνει πολύ ακριβότερα εφόσον η επιδότηση του ΟΕΚ δεν παρατείνεται πέραν των εννέα (9) ετών. Γεγονός που μεταφράζεται στη σαφώς μικρότερη αξία της επιδότησης, την ώρα που οι έντοκες υποχρεώσεις του δανειζόμενου εκτινάσσονται λόγω της αύξησης της χρονικής διάρκειας του δανείου. Το παραπάνω σενάριο που αφορά στην Υπουργική Απόφαση, θα μπορούσε να εκτιμηθεί -ως άνωθεν- στην περίπτωση που αυτή είχε τυπική ισχύ. Δυστυχώς, ο μοναδικός «κανόνας» που παρουσιάζει σήμερα, πρακτική ισχύ είναι οι τράπεζες να προσφέρουν μεν τη δυνατότητα επιμήκυνσης, να μετατρέπουν δε το δάνειο από επιδοτούμενο τραπεζικό προϊόν σε μη επιδοτούμενο.

5.000 κτίρια-φαντάσματα! Πανάκριβα ακίνητα του δημοσίου με ενοίκιο... 50 ευρώ!




Το ότι το κράτος είναι ανοργάνωτο ήταν γνωστό. Το ότι όμως υπήρχαν χαμένα περί τις 5.000 ακίνητα ξεπερνάει όμως κάθε... φαντασία και κινεί υποψίες για μίζες και ρεμούλες.
Μόλις το υπουργείο Πολιτισμού ανακάλυψε μετά από καταγραφή ότι αντί περίπου 2.700 ακινήτων έχει στην κατοχή του... 7.500!
Μιλάμε για ακίνητα-φιλέτα στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλάκα, στην παλιά πόλη της Ρόδου, στα Χανιά κλπ τα οποία έχουν τεράστια αξία αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή ακόμη χειρότερα παραχωρούνται για χρόνια χωρίς το κράτος να κερδίζει ουσιαστικά τίποτα.
Υπάρχουν απίστευτες περιπτώσεις όπου το ενοίκιο για ακίνητο στην καρδιά της Πλάκας ήταν 50 ευρώ.
Άλλα ακίνητα με ανάλογα μισθώματα υπενοικιάστηκαν σε άλλον έναντι πολλαπλάσιων ποσών και φυσικά τα χρήματα τα εισέπραττε ο... ενοικιαστής και όχι το κράτος.
Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου έγινε απαλλοτρίωση, το κράτος πλήρωσε αποζημίωση αλλά το ακίνητο... επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη!
Η νέα απογραφή αποκάλυψε 220 ακίνητα στην Πλάκα, τα 60 είναι στα Αναφιώτικα, 335 στη Ρόδο, 10 στο Ρέθυμνο, 103 στην Ακαδημία Πλάτωνος, 40 στον Κεραμικό...
Τώρα θα αλλάξουν πολλά κυρίως ως προς την αξιοποίηση και φυσικά τα τιμήματα που πληρώνουν όσοι τα νοικιάζουν θα ανέβουν πολύ πιο πάνω απ' τα σκανδαλώδη επίπεδα που είναι σήμερα.

Αυτόματη φορολόγηση 10% έως 45% στα εισοδήματα από ενοίκια.



Με κλιμακωτή αυτόματη φορολόγηση με συντελεστή 10% έως 45% θα φορολογούνται από του χρόνου τα ενοίκια που εισπράττουν όσοι ιδιοκτήτες είναι... τυχεροί κι έχουν μισθωτές οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά τα μισθώματα. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ και χωρίς αφορολόγητο όριο.

Ετσι, τα ενοίκια μέχρι 100.000 ευρώ ετησίως θα φορολογούνται με συνετελεστές από 10% έως 30% ενώ όσα είναι πάνω από 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%. Το μέτρο αυτό αναμλενεται να φέρει περισσότερα βάρη σε χιλιάδες ιδιοκήτες ακινήτων κι έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η αγορά έχει «σβήσει».

Από το 1 εκατ. των ιδιοκτητών που δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια, οι 300.000 έχουν άδεια τα ακίνητά τους ενώ από τους 700.000 που μισθώνουν, ίσως και πάνω από τους μισούς εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Πώς πρέπει να φορολογούνται εισοδήματα από ενοίκια.


Νίκος Μακρόπουλος.
Τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.


Η επένδυση σε ακίνητα και η μεικτή απόδοσή τους συναρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: από την τοποθεσία όπου βρίσκεται το ακίνητο (χωριό, πόλη, μεγαλούπολη, παραθαλάσσια, ορεινή), τον προορισμό του ακινήτου (κατοικία, κατάστημα), την ποιότητα κατασκευής του, τον χρόνο κατασκευής του, τον βαθμό ενεργειακής απόδοσής του.

Η καθαρή όμως απόδοση της επένδυσης στα ακίνητα προσδιορίζεται και από επιβαρύνσεις όπως το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη, τους διάφορους φόρους, τη διάρκεια της μίσθωσης και τις δαπάνες συντήρησης και ανακαίνισης του ακινήτου.

Ομως, ακόμη ένας παράγων που επηρεάζει την καθαρή απόδοση των ακινήτων είναι και οι αντικειμενικές αξίες αυτών. Επειδή όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα βασίζονται επί της αντικειμενικής αξίας, η οποία, ως γνωστόν, προσδιορίζεται απρόβλεπτα και αυθαίρετα, επιτείνεται έτσι η δυσκολία προσδιορισμού της καθαρής απόδοσης του ακινήτου.

Κατόπιν όλων αυτών προκύπτει ότι η καθαρή απόδοση ενός ακινήτου είναι αβέβαιη και απρόβλεπτη και δεν συνιστά σταθερή πηγή εισοδήματος. Ορθώς συνεπώς η Πολιτεία οφείλει να προγραμματίζει ώστε στο υπό επεξεργασία φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριλάβει και διάταξη για την υπαγωγή των εισοδημάτων εξ ενοικίων στην αυτοτελή φορολόγησή τους με ενιαίο μάλιστα συντελεστή 20%, ούτως ώστε οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες να μην επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, εφόσον μάλιστα με τον συνυπολογισμό των ενοικίων με τα λοιπά εισοδήματά τους εξ άλλων πηγών, καταλήγουν έτσι να φορολογούνται με υψηλό συντελεστή, που φτάνει ακόμη και το 40%!

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Ακίνητο πραγματικής αξίας 400.000 ευρώ αποδίδει μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ήτοι ετήσιο εισόδημα εξ οικοδομών 1.000Χ12 = 12.000 ευρώ. Το εισόδημα αυτό, με τον συνυπολογισμό του μαζί με τα εισοδήματα εξ άλλων πηγών, υπάγεται και φορολογείται με συντελεστή 40%, οπότε έτσι ο φόρος εισοδήματος για το εισόδημα αυτό εξ οικοδομών ανέρχεται στο ποσό των 4.800 ευρώ, ήτοι καθαρό ποσόν για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου 12.000 – 4.800 = 7.200 ευρώ.

Αντίθετα όμως, εάν η επένδυση του κεφαλαίου των 400.000 ευρώ γινόταν σε τραπεζική προθεσμιακή κατάθεση, τότε με το τρέχον επιτόκιο 5%, η καθαρή απόδοση για τον επενδυτή θα ανερχόταν στο ποσό των 18.000 ευρώ (τόκοι 20.000 ευρώ μείον 10% φόρος), συνεπώς η μεγάλη αυτή διαφορά απόδοσης του ιδίου κεφαλαίου ωθεί τους επενδυτές σε πιο κερδοφόρες επενδύσεις παρά στα ακίνητα. Οι τυχόν ισχυρισμοί των μικροϊδιοκτητών, ότι με την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με ενιαίο συντελεστή 20% θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα επιβαρύνονταν με το ήδη ισχύον φορολογικό καθεστώς, δεν ευσταθούν, καθόσον η σύγκριση αυτή είναι πεπλανημένη, διότι λαμβάνει λανθασμένα ως βάση υπολογισμού του φόρου το ποσόν των ενοικίων μόνο του και αποκομμένο και ανεξάρτητο από τις άλλες πηγές εισοδημάτων, όπως μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ., γεγονός όμως που δεν συμβαίνει, εφ' όσον μάλιστα ως γνωστόν όλοι οι ενήλικοι Ελληνες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξεως διαθέτουν τέτοια εισοδήματα.

Συνεπώς η σύγκριση της φορολογικής επιβάρυνσης θα γίνεται αφού ληφθεί υπ’ όψιν ότι, μαζί με τα ενοίκια, θα συνυπολογίζονται και τα εισοδήματα εξ άλλων πηγών.

Αλλωστε και προς απεμπλοκή των μικροϊδιοκτητών από την υποχρέωση υπαγωγής τους στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με ενιαίο συντελεστή 20% μπορεί να γίνει πρόβλεψη στο σχετικό νομοσχέδιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής φορολόγησης των ενοικίων, τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για τους μικροϊδιοκτήτες.

Οσον αφορά τους τελευταίους, μπορεί να τους παρέχεται η δυνατότητα επιλογής φορολόγησης των ενοικίων είτε με την αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 20% είτε με τη φορολογική κλίμακα, οπότε στην περίπτωση αυτή συμφέρει μάλιστα τους μικροϊδιοκτήτες η υπαγωγή τους στη φορολογική κλίμακα, εφ’ όσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους (ενοίκια+εισοδήματα εξ άλλων πηγών) δεν υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα επιλέγουν τη φορολόγηση των ενοικίων με ενιαίο συντελεστή 20%, και σε αντιστάθμισμα -θα λέγαμε- της ωφέλειας που θα αποκομίσουν από την επιλογή της αυτοτελούς φορολόγησης, θα προβλέπεται να έχουν την υποχρέωση της καταβολής ολόκληρου του φόρου εντός μάλιστα τακτής προθεσμίας.

Πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψιν ότι, επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται εντός του αυτού έτους και με άλλους φόρους (ΕΕΤΗΔΕ 2011, ΕΤΑΚ κ.λπ.) -και οι οποίοι φόροι και εισφορές πρέπει και αυτοί να εξοφληθούν εντός του έτους συναθροιζόμενοι και συσσωρευόμενοι με τον φόρο που θα προκύψει από την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων και θα συνιστούν ένα πολύ σημαντικό ποσό οφειλομένων φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων- θεωρούμε σκόπιμο να προβλεφθεί τρίμηνη προθεσμία, δηλαδή μέχρι 31 Μαρτίου, για την υποβολή της σχετικής δήλωσης και την άμεση καταβολή του φόρου.

Παρερχομένης απράκτου της τρίμηνης προθεσμίας για την ολοσχερή εξόφληση του φόρου επί των εισοδημάτων εξ ενοικίων, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα στερούνται του δικαιώματος αυτού και θα υπάγονται αυτομάτως και οίκοθεν στη φορολογική κλίμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων;

Την άμεση καταγραφή της ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι αύριο το μεσημέρι ζητά από το υπουργείο Εργασίας, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτό, βάσει του μνημονίου και προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Η συμπλήρωση θεωρείται «prior action» και προφανώς αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μεταφορά της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών εμπορικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Πηγή:www.capital.gr

Εμπορικά κέντρα στη κατάψυξη.


Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο εμπορικού κέντρου δεν αναμένεται να κατασκευαστεί στην Ελλάδα τη διετία 2012 - 2013 αποδεικνύοντας ότι η οικονομική κρίση, η βαθιά ύφεση της κτηματαγοράς και η κατάρρευση του λιανεμπορίου, δεν αφήνουν περιθώρια για επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Cushman & Wakefield, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ 34 χωρών σε ό,τι αφορά τα υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα αλλά και στον πίνακα με τα τετραγωνικά μέτρα των shopping center ανά 100 κατοίκους. Σύμφωνα με την έρευνα, τα νέα malls στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. τ.μ. τους πρώτους έξι μήνες του 2012. Περιπου 4,5 εκατ. τ.μ. έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους ανεβάζοντας το συνολικό προβλεπόμενο αριθμό υπό ανάπτυξη εμπορικών κέντρων σε 6,9 εκατ. τ.μ. Η κρίση, πάντως, που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει αφήσει τα σημάδια του και στον κλάδο καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 επιβραδύνεται στα 5,5 εκατ. τ.μ. Στην κορυφή της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα σχεδιαζόμενα εμπορικά κέντρα που θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία, βρίσκεται η Τουρκία η οποία έχει προγραμματίσει ουσιαστικά το 16% του συνόλου με 1,6 εκατ. τ.μ. καθαρού ενοικιάσιμου χώρου εμπορικών κέντρων. Τα 800.000 τ.μ. malls θα παραδοθούν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 2013 θα ολοκληρωθούν 4 malls συνολικής επιφάνειας 480.000 τ.μ.

Πως θα μειώσετε το ενοίκιο.



Αν το ενοίκιο είναι δυσβάστακτο τότε η φυγή δεν είναι η πρώτη επιλογή. Μπορείτε είτε με συζήτηση με τον ιδιοκτήτη , είτε με προσφυγή στις αρμόδιες τριμερείς επιτροπές είτε ακόμα και με αγωγές στα δικαστήρια μπορείτε να πετύχετε μείωση του μισθώματος.

Σε ό,τι αφορά τις τριμελείς επιτροπές, αν και δεν έχουν "διαφημιστεί" ιδιαίτερα, αποτελούν ένα καλό εργαλείο, κυρίως για τους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Η Επιτροπή Διακανονισμού είναι αρμόδια για την εξώδικη επίλυση διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος στις εμπορικές μισθώσεις για ακίνητα που βρίσκονται μέσα στα όρια της οικείας περιφερειακής ενότητας. Η Επιτροπή επιλαμβάνεται των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της κατόπιν ενυπόγραφης αναφοράς ενός τουλάχιστον των εμπλεκομένων μερών.

Προϋπόθεση για το παραδεκτό της αναφοράς είναι να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος ή από προηγούμενη αναφορά του ιδίου μέρους για την αυτή μίσθωση, και να έχει προηγηθεί έγγραφη πρόσκληση για αναπροσαρμογή του μισθώματος προς το άλλο μέρος, χωρίς ανταπόκριση.

Η υποβολή της αναφοράς δεν διακόπτει ούτε αναστέλλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες για την άσκηση ενδίκου βοηθήματος. Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος συντάσσεται Πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και τα εμπλεκόμενα μέρη ή τους νομίμους εκπροσώπους τους ή τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και αποτελεί τίτλο εκτελεστό. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Επιτροπή εκδίδει Πόρισμα, αντίγραφο του οποίου λαμβάνουν τα μέρη, που εκφράζει την εκτίμησή της επί της υποθέσεως, καθώς και τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας. Το Πόρισμα λαμβάνεται υπόψη από τα Δικαστήρια και εκτιμάται ελεύθερα.

Αν αποτύχει ο συμβιβασμός τότε το επόμενο βήμα είναι τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων, το τελευταίο διάστημα οι αγωγές έχουν πενταπλασιαστεί και φτάνουν ακόμη και τις 2.000 υποθέσεις τον μήνα όταν πριν από έναν χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 500. Κάποιες αναπροσαρμογές ενοικίων που επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις είναι :αποθήκη εμπορευμάτων στην Κέρκυρα 50 τ.μ., από 600 ευρώ μειώθηκε σε 450 ευρώ (ποσοστό 25%), ενώ μαγαζί ρούχων στο Παγκράτι 90 τ.μ., από 5.967 "έπεσε" στα 4.995 ευρώ (17%). Επίσης το Πρωτοδικείο Καλαμάτας 34/11 δέχθηκε ότι πρέπει να περικοπεί για διάστημα 18 μηνών το συμφωνημένο ενοίκιο ύψους 800 ευρώ (με ετήσια προσαύξηση 3,5%) σε 650 ευρώ τον μήνα για 12ετή μίσθωση (μέχρι το 2021) σε επιχείρηση εστίασης, σε περιοχή της πόλης που δεν έχει αξιόλογη εμπορική κίνηση.

Εξοχική : Ερχεται τσουνάμι ενοικιάσεων.


Η νέα μόδα για την επόμενη χρονιά θα είναι η μαζική ενοικίαση εξοχικών κατοικιών κυρίως σε ξένους.Η κρίση και ο περιορισμός του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, επεκτείνει αυτό το φαινόμενο σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς Το γεγονός όμως ότι ο ιδιοκτήτης μίας εξοχικής κατοικίας, η οποία σημειωτέον εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές του, δεν του αποδίδει τίποτε, δύναται να εισπράξει 4, 5, 6 ή και περισσότερες χιλ. ευρώ ενοικιάζοντας την για ένα, δύο ή και πιο πολλούς μήνες από το τέλος της Ανοιξης μέχρι και τις αρχές του Φθινόπωρου, αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό δέλεαρ. Η υλοποίηση μίας τέτοιας ενοικίασης για ένα εξοχικό με «καλές» προδιαγραφές, πραγματοποιείται και μέσω εξειδικευμένων γραφείων. Τέτοια ξεφύτρωσαν στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν αμιγώς ξενόγλωσσο υπαλληλικό προσωπικό με καταγωγή από Ρωσία και άλλα κράτη της Ν.Α. Ευρώπης. Παράλληλα, με την δραστηριότητα αυτή ασχολούνται όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που διακινούν δεκάδες εκατομμύρια τουριστών σε όλο το κόσμο. Οι τιμές κλιμακώνονται ανάλογα με τη σεζόν και κατά μέσο όρο για μία τετραμελή οικογένεια σε μία τέτοια κατοικία είναι περίπου 200 ευρώ την ημέρα στη high season (Ιούλιος - Αύγουστος) και ανάλογα πέφτουν στα 120 ευρώ για την υπόλοιπη περίοδο του Καλοκαιριού και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται , για μία τεράστια παγκόσμια αγορά , η οποία ανοίγει απο τον Δεκέμβριο καθώς τότε ξεκινούν οι ενδιαφερόμενοι την έρευνα αγοράς ώστε το α΄τρίμηνο του χρόνου να κλείσουν οι πρώτες συμφωνίες.

Αυθαίρετα : Αντιδρα το ΤΕΕ στην ρύθμιση.


Θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για τα αυθαίρετα θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο εφόσον προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει αντί των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων για τα αυθαίρετα, ιδιόχειρες βεβαιώσεις με σφραγίδα μηχανικού. Πρόκειται για μία λύση από το… παράθυρο που σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην αγορά το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων (κάθε μεταβίβαση πρέπει με βάση το νόμο να συνοδεύεται με βεβαίωση μηχανικού που να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ενός ακινήτου) από την αποχή των μηχανικών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ , η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι μέρος του νόμου για τα αυθαίρετα, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Η κόντρα πάντως δείχνει να φουντώνει από την πρόθεση του ΤΕΕ η απεργία να παραταθεί όσο η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στα αιτήματα του κλάδου. Για να ενισχύσουν μάλιστα το επιχείρημά τους στο Επιμελητήριο για την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα αυτής της απεργίας, σημειώνουν με νόημα ότι υπουργός ζήτησε να διαγραφεί από το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), λόγω του δυσβάσταχτου κόστους! Υπενθυμίζεται , ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρακάμπτεται το ΤΕΕ και θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις αυθαιρέτων ακινήτων με ιδιόχειρες βεβαιώσεις, άσχετα αν έχει προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης. Αφορμή για αυτό αποτελούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μηχανικών με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τις τακτοποιήσεις. Με τις κινητοποιήσεις των μηχανικών, δεν γίνονται τακτοποιήσεις άρα δεν μπορούν να γίνονται και μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, γεγονός που πλήττει τους συμβολαιογράφους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στραφεί ανοιχτά κατά του ΤΕΕ.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Δεκάδες καταγγελίες για εκμετάλλευση των καταναλωτών από τη ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά.



Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σχετικά με μεθόδευση της ΔΕΗ για αιφνιδιαστική μείωση της τιμής αγοράς της κιλοβατώρας (Kwh) από καταναλωτές, από 0,55 σε 0,25 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:

- Τη ΔΕΗ να τηρήσει τη συμφωνία, που έχει υπογράψει με τους καταναλωτές, όπως το περιεχόμενό της προκύπτει με βάση τις υποχρεώσεις διαφάνειας, που έχει με βάση τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών (ν. 2251/94) και τις επιταγές της καλής πίστης, καταβάλλοντας στις παραπάνω περιπτώσεις το αντίτιμο των 0,55 ευρώ για την κάθε kwh, που διοχετεύεται στο δίκτυό της.

- Τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αντιληφθεί το μέγεθος της αδιαφάνειας, να εισηγηθεί την αναδιατύπωση των συμβάσεων, κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ορθή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και να υποχρεώσει τη ΔΕΗ στην εκτέλεση των υποχρεώσεών της.

- Τους καταναλωτές, που έχουν πληγεί από την παραπάνω απόφαση της ΔΕΗ, να απευθυνθούν σε αυτήν και σε κάθε αρμόδια αρχή για την προστασία των συμφερόντων τους.

Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, που πλήττονται από τις παράνομες πρακτικές της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση, πολλοί καταναλωτές εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό να διοχετεύσουν και να πωλήσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με συμβάσεις συμψηφισμού, που υπογράφουν.

"Επειδή η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος συνεπάγεται μία σημαντική δαπάνη για τους ίδιους, που συχνά καλύπτεται από τη λήψη δανείου, κρίσιμο για την απόφασή τους είναι η τιμή αγοράς, που συμφωνούν στις συμβάσεις συμψηφισμού, που συνάπτουν με τη ΔΕΗ.

Οι σχετικές συμβάσεις συμψηφισμού, που είχαν συνάψει οι καταναλωτές, μέχρι και αρχές Αυγούστου 2012, προέβλεπαν τιμή 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές δεν γινόταν καμία σαφής αναφορά ότι η τιμή αυτή δεν ισχύει, εφόσον η ενεργοποίηση της σύμβασης γίνει μετά από έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε εφαρμόζεται η τρέχουσα τιμή", αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

"Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιμετωπίσουν, όλως αιφνιδιαστικά, μία τεράστια μείωση της τιμής της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ, καθώς με Υπουργική Απόφαση της 10ης Αυγούστου, ισχύει νέα μειωμένη τιμή. Τούτο δε, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτοί να είναι εκτεθειμένοι πλέον σε σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις, που δεν θα μπορέσουν, όπως αρχικά υπολόγιζαν, να τις καλύψουν με βάση τα έσοδα από τη σύμβαση συμψηφισμού. Πολλοί καταναλωτές, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σκοπίμως καθυστέρησε η ΔΕΗ την ενεργοποίηση της σύνδεσης, προκειμένου να ευνοηθεί από την ερχόμενη μεγάλη μείωση της τιμής, που αυτή γνώριζε. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της ΔΕΗ είναι μεγάλη, γιατί δεν ενημέρωνε με τις συμβάσεις της και κατά τη συναλλαγή αυτή τους καταναλωτές για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής.

Ευθύνες βαραίνουν και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, που διαμόρφωσαν και επέτρεψαν τη χρήση προτύπων σύμβασης, που ουδεμία σαφή ενημέρωση παρέχουν στους καταναλωτές για τον παραπάνω κίνδυνο. Οι όροι των συμβάσεων αυτών παραπέμπουν σε μία στην πράξη απρόσιτη για τους καταναλωτές Υπουργική Απόφαση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή αναφορά στην ίδια τη σύμβαση για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής", υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πώς θα γίνεται η διαγραφή προστίμων στα αυθαίρετα.



Εγκύκλιο που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τη διαγραφή παλαιών προστίμων όταν ένα ακίνητο εντάσσεται στο νόμο για την τακτοποίηση, εξέδωσε χθες το ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο καθορίζει τη διαδικασία διαγραφής προστίμων που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση.

Η διαγραφή θα γίνεται μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου που προβλέπει ο νόμος της τακτοποίηση και η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης θα πρέπει να συνοδεύεται από τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου και υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου.

Η υπηρεσία δόμησης θα ελέγχει τα στοιχεία κι εφόσον προκύπτει ότι οι καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, θα εκδίδει πράξη με την οποία θα ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.

«Εξαφανίζεται» από το χάρτη ο κλάδος των κατασκευών.



Ενας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών το 2008 είναι σήμερα εκτός της αγοράς. Το 40,2% των εργοληπτικών εταιρειών 4ης-7ης τάξης κατέγραψε ζημιές που φτάνουν το 52,4% την τριετία 2008-2011. Εφέτος (μέχρι τώρα) διαγράφηκαν 37 εταιρείες, έναντι 15 το 2010 και 10 το 2011, φθάνοντας συνολικά τις 180 από το 2004, δηλαδή το 25%.
Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία - σοκ που καταγράφονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) ο οποίος κάνει λόγο για κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών.

Βασική αιτία είναι η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 46% έναντι του 2009 ή περίπου στα 5,2 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Το 2009 ήταν στα 9,6 δισ. και το 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του κατασκευαστικού κλάδου που έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ:
1 στους 2 απασχολούμενους στις κατασκευές το 2008 είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο, αφού στην μεταποίηση η αναλογία είναι 1 στους 3 και στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) 1 στους 5. Συνολικά από την αρχή της κρίσης έχουν χαθεί 185,3 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η ιδιωτική κατασκευή είναι πλέον ανύπαρκτη. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει εντυπωσιακή μείωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έξι μήνες του 2012, ο όγκος των οικοδομικών αδειών, έφτασε στον μέσο μηνιαίο όγκο του 2005.
Το 18,7% των εργοληπτικών εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται ενεργές στο ΜΕΕΠ δεν διαθέτει ενημερότητα πτυχίου.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8,7% το 2011 έναντι του 2010 - από € 16,9 εκ.σε € 18,2 εκ. - με συνέπεια, κάθε εταιρεία των τάξεων 4η - 7η του ΜΕΕΠ, να χρωστά € 24,5 εκ. το 2011 έναντι € 22,5 εκ. το 2010, αύξηση 8,8%.

Επίσης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, κατά το Β' τρίμηνο του 2012:

Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) συρρικνώνεται επί 14 τρίμηνα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένος κατά 29,8% έναντι του Β' τριμήνου 2011, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.

Η συνολική απασχόληση στον κλάδο συρρικνώνεται επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 18,6% έναντι του Β' τριμήνου 2011.

Η συμμετοχή του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ, συρρικνώνεται επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την μικρή πλέον συνεισφορά του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ, μόλις 4,1%, μειωμένη κατά 12% έναντι του Β' τριμήνου του 2011.

Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφανίζει μείωση κατά 33,0% έναντι του Β' τριμήνου του 2011, λαμβάνοντας την χαμηλότερη τιμή του από το 2000.

Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) συρρικνώνεται επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, εμφανίζοντας μείωση κατά 20,0% έναντι του Α' τριμήνου του 2011, λαμβάνοντας την δεύτερη χαμηλότερη τιμή του από το 2000.

Μικρή ελπίδα ανάκαμψης δίνουν τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΣΑΤΕ, στα οποία καταγράφεται αύξηση κατά 42,1% του πλήθους των νέων δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ η κάθε μια, με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού τους κατά 31,1%. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 δημοπρατήθηκαν 206 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,96 δισ. ευρώ, έναντι 145 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,49 δισ. ευρώ το Α' εξάμηνο του 2011.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

“Οριζόντιος” φόρος στα αγροτεμάχια από 5 ευρώ το στρέμμα.


Φόρο “με το στρέμμα” σχεδιάζει να επιβάλλει το 2013 στα αγροτεμάχια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σαν λύση ανάγκης όμως και επειδή δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία, εξετάζει εναλλακτικά και την επιβολή κεφαλικού φόρου σε κάθε ιδιοκτήτη και για ξεχωριστά για κάθε αγροτεμάχιο που διαθέτει.
Όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, από το 2013 θα αντικατασταθούν οι δεκάδες φόροι επί των ακινήτων από ένα ενιαίο τέλος ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό πάντως θέλει να εξασφαλίσει πως το δημόσιο θα εισπράττει τουλάχιστον 3 δισ. το χρόνο, όσα δηλαδή και σήμερα μαζί με το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΤΗΔΕ). Από τις κατοικίες υπολογίζει να εισπράττει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, άλλο 1 δισ. από τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) για τα ακίνητα που κατέχουν και 500 εκατ. από τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια. Δύσκολα όμως θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει πόσα ακίνητα εκτός σχεδίου διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης και πόσο αξίζει το καθένα. Μόνο από το 2014 και μετά αναμένεται τα συστήματα του υπουργείου να έχουν πλήρη στοιχεία, ώστε να φορολογείται διαφορετικά ένα παραθαλάσσιο αγροτεμάχιο πχ στη Μύκονο από …ένα βοσκοτόπι στα ορεινά. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην επιβολή ενός μικρού φόρου ανά στρέμμα, που πιθανότατα δεν θα ξεπερνά τα 5 ή 10 ευρώ το στρέμμα. Όσοι έχουν αγροτεμάχιο μικρότερο από ένα στρέμμα (πχ 200 τμ) θα πληρώσουν την αναλογία που τους αντιστοιχεί (πχ 1 ή 2 ευρώ σαν ετήσιο φόρο) ή να επιβληθεί ένα ελάχιστο πλαφόν σε όλους (πχ 3-5 ευρώ ετησίως) όσο μικρό και αν είναι το ακίνητο ή το δικαίωμα που έχει ο ιδιοκτήτης επ΄ αυτού (πχ κληρονομικά «λιχάδια» που μοιράζονται σε δεκάδες συγγενείς). Αν όμως συναντήσει δυσκολίες και αυτό το μέτρο, στο οικονομικό επιτελείο συζητάνε και την «ισοπεδωτική» λύση, να επιβληθεί μόνο για το 2013 ένας πολύ μικρός φόρος για κάθε δικαίωμα επί εκτός σχεδίου ακινήτου, χωρίς να εξετάζεται καν η έκταση και η αξία του.
Για να επιβληθεί ο νέος φόρος, όποια λύση και αν επιλεγεί, στο α΄τρίμηνο του νέου έτους θα «ανοίξει» και πάλι η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet όπου όλοι οι πολίτες θα δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία των εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων που διέθεταν την 1η Ιανουαρίου 2013. Στα στοιχεία αυτά θα αναφέρεται μεταξύ άλλων η ακριβής τοποθεσία όπου βρίσκεται το ακίνητο, η απόσταση που το χωρίζει από τη θάλασσα, αν βρίσκεται πάνω σε δρόμο ή είναι «τυφλό» κλπ. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως εκφράζουν και προβληματισμό για το πόσοι τελικώς θα δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους, ειδικά για τα μη προσοδοφόρα ακίνητα. Δεδομένης της οικονομικής καχεξίας και της υπερφορολόγησης των πολιτών, υπάρχει ο φόβος ότι παρά την πολύ μικρή επιβάρυνση από το συγκεκριμένο φόρο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως και να διαγράψουν κατά την ηλεκτρονική δήλωσή τους ακόμα και εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία είχαν δηλώσει παλαιότερα στο Ε9.
Μετά την οριστική απογραφή των ακινήτων πάντως και από τα αν τελικώς δηλώθηκαν όλες οι ιδιοκτησίες, θα διαπιστωθεί αν τα 5 ή 10 ευρω ανά στρέμμα ήταν αρκετά για να εξοικονομηθούν τα συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όπως επιδιώκεται, ή θα πρέπει το ποσό αυτό να αυξηθεί.
Αστάθμητος παράγοντας στην επιβολή του νέου φόρου επί των ακινήτων αναδεικνύεται η Εκκλησία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την φορολόγηση των κτισμάτων και αγροτεμαχίων που διαθέτει, το δημόσιο θα έπρεπε να εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα ακίνητα αυτά εξαιρεθούν ή η Εκκλησία δεν τα δηλώσει (καλλιεργήσιμες ή μη εκτάσεις, ανεκμετάλλευτοι χώροι και πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως «τότε θα ψάχνουμε και για άλλα μέτρα».
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου. Το βασικό σενάριο δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο. Συναντά όμως έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων. Προβλέπει ότι για αξία ακινήτων 0 -100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου φόρου. Με βάση το δεύτερο σενάριο , τα πρώτα 100.000 ευρώ της άξιας του ακινήτου θα μείνουν αφορολόγητα, για αξία από 100.000-200.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για 200.000-300.000 θα είναι 2 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.
seleo.gr

Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα.


Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς με την κατάθεση μιας βεβαίωσης να προχωράει η διαδικασία της μεταβίβασης των αυθαιρέτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν χθες ότι η κίνηση αυτή είναι απάντηση στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου υποβάλλονται οι δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων. Από το υπουργείο θεωρούν ότι το Δημόσιο χάνει από μη εισπραχθέντα έσοδα (πρόστιμα και παράβολα) 1.000.000 ευρώ ημερησίως. Για το λόγο αυτό θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από τη μη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος. Στο μεταξύ χθες έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Σε ερώτηση αν το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην κατασκευή δικής του ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τόνισε ότι «στη ζωή όλα πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς. Εύχομαι να μη δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα».

Εκτός σχεδίου: Πως θα επιβληθεί ο φόρος.


Σε δόσεις ο φόρος στα εκτός σχεδίου ο οποίος θα επιβάλλεται «ανά ιδιοκτησία» σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013. Για το 2013 δεν θα εφαρμοστεί το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης των εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ακινήτων και γι' αυτό θα επιβληθεί σε ένα εύρος από 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά δικαίωμα ιδιοκτησίας. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών. Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Σε δεύτερη φάση και αφού καταρτισθεί το ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο θα αυξηθούν και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα οι αντικειμενικές τιμές για τα εκτός σχεδίου κτήματα και σταδιακά θα εξομοιωθούν με τις υπόλοιπες που ισχύουν για τα ακίνητα εντός σχεδίου. Εκτιμάται ότι το σύστημα θα φθάσει στην πλήρη εφαρμογή προς το τέλος του επόμενου έτους.Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου. Πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η κλίμακα και οι συντελεστές του νέου φόρου, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φορολογικός συντελεστής θα κυμαίνεται από 0,3% μέχρι και 4% ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

Απο ιδιοκτήτες γινόμαστε νοικάρηδες.


Θέλουν να μετατρέψουν τους έλληνες σε ...ενοικιαστές; Αν και τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι απο τα υψηλότερα στον κόσμο εντούτοις οι τάσεις απο το 2008 και μετέπειτα είναι ιδιαίτερα πτωτικές με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν πέσει στα επίπεδα του 78-79% και όλα δείχνουν ότι εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής στην επόμενη τριετία θα πέσουν στο 75%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζήτηση θα στραφεί σταδιακά -και με δεδομένη την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης- προς την αγορά ενοικίων κάτι που ήδη συμβαίνει στις αναπτυγμένες οικονομίες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Για παράδειγμα , σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2009, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ποσοστά ιδιοκατοίκησης, στο 70%, έναντι 72% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ . Από τότε, τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης έχουν πέσει στο 69%, σύμφωνα με τελευταία έρευνα . Αυτό κατατάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη και σε παρόμοιο επίπεδο με τη Γαλλία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Ακόμη η Γερμανία, μετά την ενοποίηση, έχει υψηλότερο επίπεδο της ιδιοκατοίκησης .Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην ευρωζώνη, είναι στο 56% σύμφωνα με τη Eurostat. Ενα παράδειγμα μείωσης του ποσοστού ιδιοκατοίκησης είναι το Βέλγιο και η Φινλανδία, που έχουν υψηλότερα επίπεδα της ιδιοκατοίκησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει καθοδικές τάσεις. Στην πραγματικότητα οι ισχυρές οικονομίες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης έχουν αναπτύξει ένα μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο απόθεμα ενοικιαζόμενων κατοικιών για το οποίο προσφέρουν μια ευρεία ποικιλία των τρόπων πρόσβασης . Ο συνδυασμός της εισοδηματικής συρρίκνωσης με την δυσκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό στρέφει ολοένα και περισσότερους στην λύση του ενοικίου με άμεση συνέπεια την μείωση των ποσοστών ιδιοκατοίκης. Στην ελληνική περίπτωση που η ύφεση διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια και ο ιδιοκτήτης υφίσταται απηνή φορολογικό διωγμό οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.

Τα δύο σενάρια για τους πλειστηριασμούς.


Δύο είναι τα σενάρια που μελετά το υπουργείο για τους πλειστηριασμούς. Το πρώτο θέλει σταδιακά να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς, βάζοντας ως προϋποθέσεις τη χρονική διάρκεια των οφειλών. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι αν συνεχιστεί το καθεστώς των αναστολών των πλειστηριασμών, τότε όταν θα έρθει η περίοδος της ανάπτυξης, αυτή θα επηρεαστεί, καθώς θα βγει μαζικός αριθμός ακινήτων στο σφυρί... Το δεύτερο σενάριο είναι να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες. Δηλαδή να μένουν στην κατοικία για μερικά χρόνια έναντι ενοικίου και μετά η τράπεζα να επανεξετάζει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ίσως δίνοντάς του νέο δάνειο. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2012, προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τα εργαλεία αγοράς ακινήτου.



Από τις αρχές του 2000, όταν δηλαδή ξεκινούσε η μεγάλη άνθηση της κτηματαγοράς, στην αγορά κυριαρχούσαν οι νεόδμητες κατοικίες.Η τιμολόγησή τους γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται με βάση την περιοχή, την ποιότητα κατασκευής και βέβαια τις τιμές στις οποίες "πουλούσε" γενικότερα η περιοχή.
Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ακίνητο που μας ενδιαφέρει είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο. Μα με τη χρήση κάποιων "εργαλείων" που χρησιμοποιούνται ευρέως και σε άλλες αγορές, όπως η χρηματιστηριακή.
Αναλογία τιμής προς ενοίκιο.
Στη χρηματιστηριακή αγορά ένας από τους πλέον δημοφιλείς δείκτες για την αξιολόγηση μιας μετοχής είναι αυτός της τιμής της μετοχής προς τα κέρδη της εταιρίας. Για μια συνηθισμένη εταιρία ο σχετικός δείκτης κινείται μεταξύ 9 και 18. Οσο παραπάνω είναι, τόσο υπερτιμημένη είναι η μετοχή της και όσο παρακάτω τόσο υποτιμημένη.
Το αντίστοιχο συμβαίνει με το ακίνητο. Η σχέση μεταξύ τιμής και ενοικίου σε συνδυασμό με την απόδοση μπορεί να μας "μαρτυρήσει" αν το ακίνητο που μας ενδιαφέρει είναι φθηνό η ακριβό. Πέραν αυτού, ο λόγος τιμής/ενοίκιο μας δίνει και άλλες πληροφορίες για την επένδυση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Εάν ο λόγος αυτός είναι χαμηλός, τότε αυτό σημαίνει ότι μας συμφέρει να αγοράσουμε ένα σπίτι από το να παραμένουμε ενοικιαστές, καθώς το κόστος εξυπηρέτησα του τραπεζικού δανείου θα είναι χαμηλό. Βέβαια αυτό ισχύει πλέον για τους λίγους που μπορούν σήμερα να αγοράσουν κατοικία με τραπεζικό δανεισμό. Από την άλλη πλευρά, αν ο λόγος τιμής προς ενοίκιο είναι υψηλός, αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες υποχώρησης των τιμών ακινήτων στο εγγύς μέλλον είναι αυξημένες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν η αξία της επένδυσής μας συρρικνωθεί στα επόμενα χρόνια.
Σχετικές τιμές.
Ο κάθε αγοραστής θα αναζητήσει μια κατοικία την οποία θα μπορεί να πληρώσει. Αυτό ακούγεται απολύτου λογικό. Ομως, στην εγχώρια αγορά κατοικίας υπήρξαν πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων που επέλεξαν κατοικία εν μέσω ενθουσιασμού και "παχιών αγελάδων". To αποτέλεσμα ήταν ότι, τελικά, αγόρασαν μια κατοικία που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Ετσι, μεγάλες μεσιτικές αλυσίδες με διεθνή παρουσία όταν θέλουν να συγκρίνουν xis τιμές ανά πόλη χρησιμοποιούν τον δείκτη Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ για να αξιολογήσουν αν ένα ακίνητο σε μια συγκεκριμένη πόλη είναι ακριβό ή φθηνό. Ετσι, αν και το εισόδημα του μέσου κατοίκου της Μόσχας δεν είναι υψηλότερο του μέσου κατοίκου στο Παρίσι, προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα στη Μόσχα με τιμή 10.000 ευρώ ανά τ.μ. είναι υπερτιμημένο. Αντιστοίχως, οι τιμές σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία και Αυστρία χαρακτηρίζονται χαμηλές.
Για έναν ιδιώτη αγοραστή που αναζητά να αγοράσει μιακατοικία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον λόγο μεταξύ μηνιαίου εισοδήματος και μηνιαίου κόστους αποπληρωμής του δανείου του. Αν αυτό υπερβαίνει το 35% - 40% του μηνιαίου εισοδήματα τότε το διαμέρισμα που τον ενδιαφέρει είναι ακριβό για τα οικονομικά του δεδομένα.
Τιμή προς κόστος αντικατάστασης .
To συγκεκριμένο εργαλείο μας δείχνει σε μια αγορά την προοπτική της πορείας των τιμών, κάτι που αφορά και το ακίνητο που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε. Και αυτό γιατί η τρέχουσα αξία και τα χρήματα που θα δαπανήσουμε θα πρέπει να συνδέονται με τις μελλοντικές προοπτικές του. Αν ο λόγος είναι χαμηλός, δηλαδή οι τιμές πώλησης υψηλές σε σχέση με το κόστος αντικατάστασης ενός ακινήτου, αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές θα ρίξουν νέα διαμερίσματα στην αγορά και θα πιέσουν τις τιμές. Πάντως, την εποχή του μεγάλου ράλι της ελληνικής αγοράς αυτό δεν συνέβη και αιτία είναι η πληθώρα στρεβλώσεων και η ανορθολογικότητα της εγχώριας αγοράς. Ομως, σήμερα που η οικονομική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική με του 2005, το υψηλό απόθεμα νεόδμητων αλλά και προς πώληση μεταχειρισμένων είναι η βασική αιτία συμπίεσης των τιμών.

Πως να σώσετε το σπίτι σας από τους πλειστηριασμούς τραπεζών και εφορίας.




Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς τελικά; Ο υφ. Ανάπτυξης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η απαγόρευση κατάσχεσης για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες.
Όμως επειδή οι δηλώσεις κάποιες φορές ανακαλούνται κάτω από την πίεση της τρόικας, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου εκτός από τις τράπεζες υπάρχει και η εφορία που έχει βγει «παγανιά» για κατασχέσεις ακινήτων, από οφειλέτες που χρωστούν από 3.000 ευρώ και πάνω, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί που χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό. Ακολουθεί αφιέρωμα με ερωτήσεις απαντήσεις για το πώς μπορείτε να σώσετε προσωρινά ή μόνιμα το σπίτι σας με 11+1 ερωτήσεις απαντήσεις

Μετά από πόσες απλήρωτες δόσεις ξεκινά η τράπεζα την διαδικασία;

Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει 3 δόσεις λαμβάνει από την τράπεζα εξώδικο που τον καλεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εξοφλήσει το ποσό, για να μην καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου και γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού του δανείου. Συνήθως οι τράπεζες δεν τραβάνε το σκοινί σε αυτό το στάδιο. Δηλαδή ο οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει τον ένα από τους τρεις μήνες και το δάνειο να θεωρηθεί ενήμερο, ή να καταβάλλει κάποιο ποσό έναντι και να αποπληρώσει το υπόλοιπο σταδιακά

Αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ τι γίνεται;

Αν δεν γίνει κανένας διακανονισμός για το οφειλόμενο ποσό των τριών δόσεων λόγω αδυναμίας και λήξει η περίοδος αποπληρωμής και της τέταρτης δόσης, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση, κάνει απαιτητό το σύνολο της οφειλής και στέλνει διαταγή πληρωμής στον οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης .

Σε αυτό το στάδιο πως μπορώ να αμυνθώ;

Ακόμη και σε αυτό το στάδιο πολλές τράπεζες είναι ελαστικές και κάνουν διακανονισμό αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τον οφειλέτη. Αν όχι η τράπεζα έχει την δυνατότητα, τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την επίδοση της σχετικής διαταγής, να προχωρήσει σε εκτέλεση της διαταγής. Δηλαδή σε κατάσχεση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η διαδικασία είναι να γίνει ανακοπή, εντός 15 ημερών από την επίδοση, και παράλληλα να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναστολής της εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε έως ότου συζητηθεί η αίτηση να μην μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία.

Αν γίνει δεκτή η αίτηση μου;

Θα αναμένετε την τακτική δικάσιμο η οποία θα οριστεί αρκετά χρόνια μετά. Αρα τουλάχιστον έως τότε δεν κινδυνεύετε να χάσετε το σπίτι σας.

Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ανακοπής τι κάνω;

Τότε προχωρά κανονικά η διαδικασία της κατάσχεσης και ο μόνος τρόπος που απομένει για να καθυστερήσετε την διαδικασία είναι η αίτηση ανακοπής 5 μέρες πριν τον πλειστηριασμό με αιτιολογία την αναπροσαρμογή του τιμήματος. Να ζητήσετε δηλαδή υψηλότερο τίμημα για το ακίνητό σας από αυτό που έχει προσδιοριστεί στην έκθεση του δικαστικού επιμελητή. Αν γίνει δεκτή έχετε εξασφαλίσει από 40 μέρες έως έξι μήνες «καθυστέρηση».

Με την κατάσχεση μου παίρνουν το σπίτι και με βγάζουν έξω;

Με την κατάσχεση δεν σας βγάζουν έξω από το σπίτι σας, αλλά σας αφαιρούν το δικαίωμα πώλησης, μεταβίβασης στα παιδιά σας κλπ, έως ότου το ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό.

Πότε βγαίνει το ακίνητο μου στον πλειστηριασμό αν δεν κινηθώ νομικά και σε ποια τιμή;

Μετα από 40 ημέρες από την κατάσχεση. Η τιμή του ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Αν δεν υπάρξουν προσφορές στο συγκεκριμένο τίμημα και ο πλειστηριασμός κηρυχτεί άγονος, τότε θα επαναληφθεί στο ίδιο τίμημα. Αν και ο δεύτερος κηρυχθεί άγονος τότε μειώνεται το τίμημα ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα από τον δικαστή, ο οποίος και θα ορίσει το τίμημα. Αν και σε αυτή την περίπτωση ο δεν βρεθούν αγοραστές τότε το δικαστήριο έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι αφήσει την τιμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, κάτι που δεν συνηθίζεται διότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι προσφορές είναι πολύ χαμηλές και μάλιστα είναι γνωστά τα όσα έχουν γίνει με τα κυκλώματα. Η δεύτερη επιλογή είναι να ακυρώσει τον πλειστηριασμό και να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του τιμήματος εκκίνησης του επόμενου πλειστηριασμού.

Θα χάσω και άλλα ακίνητα αν δεν φτάνουν τα λεφτά;

Αν οφείλετε στην τράπεζα π.χ. 200.000 ευρώ και το σπίτι σας εκποιηθεί για 150.000 ευρώ, τότε η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει το υπόλοιπο ποσό από άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχετε. Εξοχικό, γραφείο και άλλα.

Αν τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου ή αν πουλήσω τα υπόλοιπα ακίνητα;

Αν η πώληση ή η μεταβίβαση γίνει πριν ξεκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες, τότε δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα για «δόλια» μεταβίβαση. Αν όμως την ώρα που έχει εκδοθεί σε βάρος σας η διαταγή πληρωμής εσείς πουλήσετε ή μεταβιβάσετε στα παιδιά σας, άλλα ακίνητα που έχετε στην κατοχή σας, τότε είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να διεκδικήσει την ακύρωση της μεταβίβασης

Τι θα συμβεί αν ενταχθώ στο νόμο Κατσέλη;

Ο περίφημος «νόμος Κατσέλη» δίνει ευκαιρία μόνιμης διάσωσης της κύριας κατοικίας, αφού όταν κάποιος προσφεύγει στο ειρηνοδικείο για να ζητήσει διαγραφή μέρους των οφειλών του, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, μπορεί όμως να εξαιρέσει την κύριας κατοικία του. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει ο δανειολήπτης να αναλάβει την υποχρέωση να αποπληρώσει χρέη που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Την εμπορική αξία την ορίζει το δικαστήριο.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αν υποτεθεί ότι ο δανειολήπτης έχει χρέη 200.000 ευρώ και η αξία της κύριας κατοικίας του ορίζεται στα 100.000 ευρώ, τότε το δικαστήριο θα αποφασίσει ότι για να εξαιρεθεί η κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να επιστρέψει στις τράπεζες τουλάχιστον 85000 ή το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Πως θα τα επιστρέψει;

Μέχρι τώρα, ο νόμος προβλέπει ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν το πολύ σε 20 χρόνια. Αυτός ο περιορισμός όμως, βγάζει πολύ υψηλές δόσεις. Για δάνειο 85.000 ευρώ με 20ετή διάρκεια, η μηνιαία δόση ορίζεται στα 476 ευρώ αν το επιτόκιο είναι 3%. Υπήρξαν προτάσεις για αύξηση του χρόνου αποπληρωμής σε 30 ή 35 χρόνια οι οποίες δεν προχώρησαν.

Ανά στρέμμα ή ανά ιδιοκτησία θα επιβληθεί ο φόρος στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.



Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά και αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις.
"Στρεμματικό" ή κατ' αποκοπή φόρο "ανά ιδιοκτησία" σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών.
Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013.
Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου.

Nομιμοποίηση αυθαιρέτων πολεοδομικών παραβάσεων με 500 ευρώ.



Τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων πολεοδομικών παραβάσεων μόνο με 500 ευρώ -οι οποίες με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό δεν θεωρούνται πλέον ως αυθαιρεσίες- εξετάζει το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται, ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός "ανοίγει παράθυρο" για τη νομιμοποίηση πολλών αυθαιρεσιών, αφού προβλέπει ότι πολλοί βοηθητικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στον συντελεστή.

Επίσης, ο ΝΟΚ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων, επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ. Όλα αυτά μέχρι σήμερα θεωρούνταν παραβάσεις και πλέον εξετάζεται να μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή ενός παραβόλου των 500 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα έχει οριστεί η 31 Ιανουαρίου 2013 αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση, λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών. Την ίδια ώρα έχει προαναγγελθεί και μία προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ για οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων, χωρίς "να αδικηθεί κανένας". Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, έχει αφήσει να εννοηθεί πως όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης θα βρίσκοναι σε πλεονεκτικότερη θέση (π.χ.όσον αφορά την καταβολή προστίμων) ενώ δεν θα αδικηθούν όσοι πολίτες έχουν κτίσει εφαρμόζοντας την νομοθεσία.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΕΕ. Κόντρα για τα αυθαίρετα.



Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η τακτοποίηση των αυθαιρέτων καθώς λαμβάνει νέες διαστάσεις η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΤΕΕ.
Το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρακάμπτεται το ΤΕΕ και θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις αυθαιρέτων ακινήτων με ιδιόχειρες βεβαιώσεις, άσχετα αν έχει προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης. Αφορμή για αυτό αποτελούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μηχανικών με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τις τακτοποιήσεις.
Το υπουργείο κατηγορεί το ΤΕΕ οτι με αυτό τον τρόπο χάνονται καθημερινά πάνω απο 1.000.000 ευρώ δημόσια έσοδα απο τα πρόστιμα των τακτοποιήσεων. Απο τη πλευρά του το ΤΕΕ κάνει λόγο για "πολιτική σύγκρουση" και στρέφει τα βέλη του και προς τον Σύλλογο των Συμβολαιογράφων τον οποίο κατηγορεί για επιχείρηση διάσπασης του κοινού μετώπου των επιστημόνων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Το ΤΕΕ διαμαρτύρεται για την ένταξη των επιστημονικών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΠΥ, για την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών άλλα και για την χρήση των πλεονασματικών αποθεματικών του ταμείου των μηχανικών για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του ασφαλιστικού.
Με τις κινητοποιήσεις των μηχανικών, δεν γίνονται τακτοποιήσεις άρα δεν μπορούν να γίνονται και μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, γεγονός που πλήττει τους συμβολαιογράφους οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στραφεί ανοιχτά κατά του ΤΕΕ.
Η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούν όσοι προτίθενται να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους και δεν μπορούν λόγω της μη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος, να προχωρούν σε μεταβιβάσεις χωρίς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία της τακτοποίησης, με ιδιόχειρες βεβαιώσεις. Το ΤΕΕ κάνει λόγο για "βεβαιώσεις μαιμού". και κατηγορεί την κυβέρνηση οτι κατεβάζει ρολά ακόμα και στον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο.

Δημόσιο...φρένο.


«Φρένο» στις τεράστιες διεκδικήσεις και αξιοποιήσεις ακινήτων από ιδιώτες σε περιοχές-φιλέτα κυρίως στα νησιά του Αιγαίου (αλλά και στην ενδοχώρα) προσπαθεί να βάλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπερασπιζόμενη ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου. Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκδικάστηκε μία από τις κρισιμότερες υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η αναμενόμενη (σε 2-3 μήνες) απόφαση θα οδηγήσει ουσιαστικά στην επαναχάραξη του ιδιοκτησιακού χάρτη στη νησιωτική Ελλάδα -και όχι μόνο- αλλά και στην επανασυγγραφή, πιθανότατα, ενός τμήματος της Ιστορίας. Κι αυτό γιατί τέθηκαν ζητήματα ερμηνείας όλων των Συνθηκών και Πρωτοκόλλων (Κωνσταντινούπολης, Λονδίνου), που υπεγράφησαν μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τους Τούρκους, σε συνδυασμό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη νομοθεσία για τα δημόσια κτήματα, που θεσπίστηκε το 1837! Η συγκεκριμένη υπόθεση θα λειτουργήσει ως πιλότος για σειρά δικών που εκκρεμούν ανάμεσα στο Δημόσιο και σε χιλιάδες ιδιώτες που διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις δασικές, αγροτικές, σε βουνά, γκρεμνά, ακόμα και αιγιαλούς, κυρίως στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, με επιχείρημα ότι εκεί δεν υπήρξε ποτέ κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Αντίθετα, προς εκκρεμή αρεοπαγιτική εισήγηση, ο αντεισαγγελέας ΑΠ Αν. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι οι ιδιώτες μπορούν να προβάλουν αξιώσεις μόνο για εκτάσεις που πράγματι αποδεικνύεται ότι είναι «γαίες καθαράς ιδιοκτησίας». Στην υπόθεση-πιλότο το Δημόσιο υπέβαλε προ 10ετίας αγωγή σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες 91,5 στρεμμάτων στην Καλντέρα της Σαντορίνης, μόλις εντόπισε σε παράλιο τμήμα την ανέγερση οικοδομών και τοιχίων. Το Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή του Δημοσίου, αλλά το Εφετείο Αιγαίου την έκανε εν μέρει δεκτή και η Ολομέλεια ΑΠ καλείται να κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με βάση Πρωτόκολλα, Συνθήκες και νομοθετήματα αμέσως μετά την απελευθέρωση, καθορίζοντας την τύχη τεράστιων εκτάσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπεται σε «υπερ-υπουργείο».



«Δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή οποιαδήποτε παρακράτηση της ακίνητης περιουσίας σε άλλες οντότητες πλην του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και του νεοσύστατου ταμείου συντάξεων ή άλλων νομικών προσώπων, ούτε οποιοδήποτε φορολογικο πλεονέκτημα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, μέχρι να εξασφαλιστούν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παροχή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων [συνεχώς]».

Αυτή είναι μια από τις παραγράφους που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το γνωστό και Μνημόνιο 3. Ουσιαστικά λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει όλη την ακίνητη περιουσία που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τόσο το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔ όσο και όλων των δήμων, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών οργανισμών κ.λπ. Το Ταμείο θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και θα αποφασίζει για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν αυτά.

Δίνεται έτσι στο ΤΑΙΠΕΔ η απόλυτη εξουσία και ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα υπερ-υπουργείο που θα έχει όλη την κρατική περιουσία, από τα ακίνητα μέχρι τις εταιρείες του δημοσίου.

Στα... αζήτητα «ιερές» μεζονέτες, διαμερίσματα και καταστήματα.



Δεκάδες διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και αποθήκες που ανήκουν στην Εκκλησία, μένουν ξενοίκιαστα επί μήνες προκαλώντας οικονομικό έμφραγμα στην Αρχιεπισκοπή. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προειδοποίησε για πτώχευση της Εκκλησίας εξαιτίας της ακίνητης περιουσίας της η οποία πλέον δεν αποδίδει έσοδα. Διαγωνισμοί που γίνονται για την ενοικίαση ακινήτων καταλήγουν άγονοι, ακόμη και για περιπτώσεις όπου τα μισθώματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΥΟ υπάρχουν ακίνητα όπου έχουν κηρυχθεί άγονοι οι διαγωνισμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα οποία η Εκκλησία φιλοδοξεί να εισπράξει περί τις 85.000 ευρώ το μήνα. Επομένως, για κάθε χρόνος που περνά το ιερό παγκάρι χάνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο για τα ακίνητα που έχουν βγει σήμερα σε διαγωνισμό.

Σήμερα η ΕΚΥΟ ξαναβγάζει προς δημοπράτηση ορισμένα από τα άδεια ακίνητα για τα οποία τα προσδοκώμενα έσοδα είναι περίπου 10.000 ευρώ το μήνα ή περίπου 120.000 ευρώ ετησίως.

Φυσικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας είναι το κτίριο που στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας το οποίο εδώ και χρόνια «αραχνιάζει» καθώς δεν υπάρχει μισθωτής για να το αναλάβει. Μέχρι το 2006 η Εκκλησία εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο περί τις 790.000 ευρώ το χρόνο για το κτίριο της οδού Μητροπόλεως. Μετά τη μεταφορά του υπουργείου στο Μαρούσι το ακίνητο είναι άδειο ενώ οι διαγωνισμοί που γίνονται δεν έχουν αποδώσει. Αρχικά η τιμή που ζητούνταν ήταν στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, στη συνέχεια έπεσε κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ ωστόσο και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι μεζονέτες

Θύμα της υπερπροσφοράς σε ακίνητα και ειδικά από το γεγονός ότι μένουν στα... αζήτητα τα μεγάλα σπίτια, έχουν πέσει οι μεζονέτες που διαθέτει η Εκκλησία. Στη Βουλιαγμένη άγονοι έχουν κηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση 7 μεζονετών με τιμές από 1.070 έως 1.500 ευρώ το μήνα.
Υπάρχει μεζονέτα 95 και 80 τ.μ. α' και β' ορόφου στη Βουλιαγμένη που η τιμη ενοικίασής του είναι 1.225 ευρώ όταν προ κρίσης ενοικιαζόταν πάνω από 2.000 ευρώ.

Επίσης, για άλλη μεζονέτα πάνω από 250 τ.μ. συνολικά ζητείται ενοίκιο 1.500 ευρώ, δηλαδή 6 ευρω/τ.μ. το μήνα όταν προ κρίσης ξεπερνούσε τα 9 ευρώ/τ.μ.
Άλλη μεζονέτα 220 τ.μ. ενοικιάζεται προς 1.350 ευρώ και διπλανή μεζονέτα επίσης 1.450 ευρώ ενώ ευκαιρία θεωρείται μια μεζονέτα υπογείου - ισογείου 190 τ.μ. προς 1.070 τ.μ.

Το ίδιο και στην Κηφισιά όπου υπάρχουν ξενοίκιαστες μεζονέτες και μεγάλα οροφοδιαμερίσματα για τα οποία ζητούνται από 750 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεζονέτα 330 τ.μ. το ενοίκιο έχει πέσει κάτω από τα 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Υπάρχουν επίσης διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν βγει στην κυριολεξία στο σφυρί. Στην οδό Αχαρνών διαμέρισμα 74 τ.μ. έκτου ορόφου ενοικιάζεται 278 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στο Παγκράτι 68 τ.μ. στον τρίτο όρο 380 ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει και με κτίρια που είναι κατάλληλα για επαγγελματική στέγη, δηλαδή γραφεία και καταστήματα. Για παράδειγμα στη Λ. Συγγρού 170 υπάρχουν γραφεία άνω των 1.000 τ.μ. για τα οποία ζητούνται 12.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στην οδό Βεντήρη στην Αθήνα αναζητούνται ενοικιαστές για γραφεία με ενοίκιο 1.000 και 2.000 ευρώ το μήνα ενώ στην οδό Ακαδημίας για κατάστημα το μίσθωμα είναι 1.500 ευρώ.

Συνολικά στην Αθήνα περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών ακινήτων και κατοικιών αναζητούν σήμερα ενοικιαστή.

Ούτε 10.000 ακίνητα δε μπορεί να αξιοποιήσει το Δημόσιο!

Μια πρώτη επίσημη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας που κατέχει το δημόσιο, παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών, η ΕΤΑΔ Α.Ε., δηλαδή η πρώην ΚΕΔ που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο. Η εικόνα για την αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας δεν είναι, πάντως, και τόσο ενθαρρυντική για το τι θα μπορούσε να αποδώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, με βάση το νομικό καθεστώς βρίσκονται συνολικά 71.244 ακίνητα. 

Ωστόσο:
Μόνο τα 9.786 ή το 13,74% είναι ελεύθερα, επομένως, μόνον αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή από κανέναν.
16.230 ακίνητα ή το 22,78% θεωρούνται για την επίσημη πολιτεία άγνωστα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα ελλιπή στοιχεία τόσο για την ακριβή θέση όσο και για το μέγεθος του ακινήτου.
Καταπατημένα είναι τα 4 στα 10 ακίνητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, 28.292 ακίνητα ή το 39,71% του συνόλου είναι κατεχόμενα.
Το κράτος έχει παραχωρήσει 8.819 ακίνητα ή 12,38% του συνόλου. Πρόκειται κυρίως για περιουσία που έχει περάσει στα χέρια δήμων ή ακόμη και ιδιωτών.
Ειδικής φύσεως (δηλαδή με πολλές δυσκολίες εκμετάλλευσης) είναι 3.476 ακίνητα ή το 4,88%.
Αμφίβολης ιδιοκτησίας είναι 1.697 ή το 2,38%.
Μερικώς ελεύθερα είναι 1.440 ή 2,02%.
Μισθωμένα είναι μόλις 744 ή 1,04%

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΣΤΑΜΕ, Β. Μαγκλάρα, συνήθως τα καταπατημένα ή παραχωρημένα ή ήδη μισθωμένα είναι τα ακίνητα με την υψηλότερη αξία χρήσης.

Η έκθεση της ΕΤΑΔ

• Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε στον Γ. Στουρνάρα η ΕΤΑΔ Α.Ε. η συνολική δημόσια περιουσία έχει έκταση 3.423.388.437 τ.μ.
• Από αυτά, 1 στα 4 ή το 24,76% (περίπου 848 χιλ. τ.μ.) έχει ήδη παραχωρηθεί και μόλις το 19,32% της συνολικής έκτασης (δηλαδή 661 χιλ. τ.μ.) είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση.
• Αγνωστες είναι επιφάνειες 611 χιλ. τ.μ. ή το 17,88% και μερικώς ελεύθερα περίπου 600 χιλ. τ.μ.
• Κατεχόμενα από ιδιώτες είναι 403 χιλ. τ.μ. ή το 11,78% ενώ μισθωμένα είναι 153 χιλ. τ.μ.

Σε ότι αφορά την κατανομή που έχει γίνει στα ακίνητα που διαχειρίζεται η πρώην ΚΕΔ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ανά επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα παρατηρούνται τα εξής:

Τα περισσότερα ακίνητα, δηλαδή 35 χιλιάδες ή το 46,87% έχουν επιφάνεια από 1.000 έως 10.000 τ.μ. ακολουθεί η κατηγορία 100-1.000 τ.μ. όπου βρίσκονται 23.771 ακίνητα ή το 31,61%. Συνολικά δηλαδή το 78,48% ή 8 στα 10 ακίνητα του δημοσίου έχουν επιφάνεια από 100 έως 10.000 τ.μ. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 1.543 ακίνητα έχουν επιφάνεια πάνω από 100.000 τ.μ. (100 στρέμματα) και σε πλήθος είναι μόλις το 2,05% του συνόλου. Όμως, αυτή η κατηγορία καλύπτει το 91% της συνολικής έκτασης. Πολύ μικρά ακίνητα, δηλαδή από 0 έως 100 τ.μ. το κράτος έχει 7.856 ή το 10,45%.

Συνολικά η δημόσια ακίνητη περιουσία έχει επιφάνεια 3,5 εκατ. στρέμματα. Τα 3,2 εκατ. στρέμματα είναι στην κατηγορία από 100 στρέμματα και πάνω. Στη δεύτερη θέση είναι η κατηγορία 10 έως 100 στρέμματα με τη συνολική επιφάνεια να ανέρχεται σε 179.766.056,05 τ.μ.

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει 20.601 αγροτεμάχια με έκταση 594.103.086 τ.μ. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα 11.746 αγροτικά ακίνητα με επιφάνεια 176.341.828 τ.μ.

Τα αστικά εντός σχεδίου, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία, είναι 5.941 με έκταση 13.450.800 τ.μ. Υπάρχουν όμως και αστικά εκτός σχεδίου (2.131 ακίνητα), αστικά εντός σχεδίου - παράκτιες ζώνες (62) και αστικά (5.941 ακίνητα). Το δημόσιο διαθέτει ακόμη 538 αρχαιολογικούς χώρους, 29 ιστορικά κέντρα πόλεων (παραδοσιακά) και 13 οικισμοί.

Οι βοσκότοποι είναι 1.294 αλλά έχουν έκταση 558.507.596 τ.μ. και σίγουρα πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται χωρίς να πληρώνεται ούτε ένα ευρώ.

Επίσης, το δημόσιο έχει και 623 δάση με έκταση 556.768.218 τ.μ. Υπάρχουν ακόμη 98 έλη-τέλματα, 151 λιβάδια, 302 παραθαλάσσιες εκτάσεις, 813 παλαιοί αιγιαλοί, 64 παράκτιες ζώνες, 7 παράκτιες ζώνες γεωργικής γης, 224 παρόχθια-παραλίμνια ακίνητα.

Στα ενδιαφέροντα που μπορεί να βρει κανείς είναι ότι το χαρτοφυλάκιο περιέχει 9 παραλιακούς δρόμους, 17 παράκτιες ζώνες τουρισμού-παραθερισμού, 2 υγροβιότοποι και 880 χέρσα ακίνητα και 597 νησιά και βραχονησίδες.

Με ποιους όρους θα γίνει η fast track αξιοποίηση 60 χιλιομέτρων παραλίας.



Eξήντα χιλιόμετρα παραλίας, από το Φάληρο ως το Σούνιο, για τουριστικές άλλα και real estate επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις και fast truck διαδικασίες, σχεδιάζει να θέσει ως επενδυτικό δέλεαρ η κυβέρνηση. Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η κυβέρνηση προσβλέπει στην αξιοποίηση των υπεραξιών που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει το project του Ελληνικού, παρέχοντας τη δυνατότητα για δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, τουριστικών χωριών, μαρινών, αξιοποίηση παραλιών από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και δημοσίων ακινήτων με μπόνους πολεοδομικών συντελεστών και απαλλαγή από χωροταξικούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσεται και η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για fast truck εντάξεις στα σχέδια πόλεως άλλα και τα οδικά έργα που εξετάζονται να συμπεριληφθούν στο υπό επεξεργασία ρυθμιστικό για τη σύνδεση της παραλίας με το αεροδρόμιο μέσω νέου αυτοκινητοδρόμου, για τον οποίο μάλιστα εξετάζεται η επέκτασή του μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Ολυμπία Οδό. Για την ώρα, το «αγκάθι» για το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής που δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της, γι' αυτό και στο πλαίσιο της διαβούλευσης ξεκίνησαν επαφές με τους δημάρχους, προκειμένου να εξευρεθούν και τα αντισταθμιστικά οφέλη.


Στο υπουργείο ετοιμάζονται ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η διαδικασία για την προκήρυξη μιας συνολικής μελέτης για όλο το παραλιακό μέτωπο.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Οι βασικές κατευθύνσεις για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να είναι η δυνατότητα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων σε δημόσια ακίνητα με κατ' εξαίρεση χωροταξικούς και πολεοδομικούς όρους, συντελεστές δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων στο 0,4 και χωρίς περιορισμούς που προβλέπονται από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια της ευρύτερης περιοχής, αφού οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν από αυτά, εκείνους τους όρους που συμφωνούν περισσότερο με την κατά προορισμό χρήση του ακινήτου.




Η πολεοδόμηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Π.Δ. άλλα με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Ακόμα, οι υποψήφιοι επενδυτές θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εισφοράς σε γη και θα έχουν την υποχρέωση το 50% να είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Επίσης, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης μαρίνων, υπό τη προϋπόθεση ότι αυτή απέχει 1 χλμ. από την πιο κοντινή λιμενική εγκατάσταση. Αναμένεται επίσης να παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης παραλίων από ιδιώτες, με συμβάσεις παραχώρησης που μπορούν να φτάνουν έως τα 99 έτη.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΝΠΔΔ, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου. Η εταιρεία μπορεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού της να αποκτά εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα σε άλλα ακίνητα, που βρίσκονται πλησίον της εκτάσεως της υπό αξιοποίησης περιοχής, με σκοπό τη διοίκηση, αξιοποίηση και εν γένει συνολική εκμετάλλευση αυτών.

Φρένο σε μεταβιβάσεις αγροτικών φ/β.


Διευκρινήσεις σχετικά με λεπτομέρειες που αφορούν την πορεία υλοποίησης αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), απαντώντας σε Ερώτηση που υπέβαλαν στη Βουλή, 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΥΠΕΚΑ μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί και λειτουργούν περί τους 870 φωτοβολταϊκούς σταθμούς αγροτών, συνολικής ισχύος περί τα 85 MW. Επιπλέον κάνει γνωστό ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση (αγροτικών φ/β) σταθμών πριν την παρέλευση 5 ετών από τη έναρξη της λειτουργίας τους. Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει: «Περαιτέρω σε απάντηση σχετικού ερωτήματος σας, σας ενημερώνουμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των φ/β σταθμών πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Ειδικά μάλιστα για την περίπτωση των αγροτών που είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην προτεραιότητα βάση όσων προβλέπονταν στο εδ. Β΄της παρ. 6, του αρ. 15 παρ. του ν. 3851/2010 (85 Α΄), δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση σταθμών πριν την παρέλευση 5 ετών από τη έναρξη της λειτουργίας τους. Η εν λόγω διάταξη δείχνει με σαφήνεια την πρόθεση του νομοθέτη να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις φ/β σταθμών από τους ίδιους τους κατόχους των αδειών (και επομένως και των αγροτών) και να μην επιτραπούν οι άσκοπες αγοραπωλησίες αδειών».
Για το θέμα της πορεία των αγροτικών φ/β το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει: «Στον Διαχειριστή του Δικτύου υπεβλήθησαν περί τις 6.650 αιτήσεις για φωτοβολταικούς σταθμούς από κατ΄ επάγγελμα αγρότες, εκ των οποίων οι 6.200 περίπου ενέπιπταν στο καθεστώς προτεραιότητας εξέτασης κατά το άρθρο 15 του ν.3851/2010, δεδομένου ότι υπεβλήθησαν προ της 11ης Οκτωβρίου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης της ΥΑ για τον επιμερισμό της ισχύος στις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξ αυτών περί τα 5.600 αιτήματα έλαβαν προσφορές σύνδεσης, ενώ σε σύναψη σύμβασης σύνδεσης προχώρησαν περί τους 3.100 αγρότες. Εντούτοις, δεδομένου ότι παρεσχέθη στους αγρότες η δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις σύνδεσης με τρίμηνη διορία για την προσκόμιση των ελλειπόντων δικαιολογητικών και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης, υπό την προϋπόθεση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής (7η Ανακοίνωση ΔΕΗ σε εφαρμογή του ν.3851/2010), αξιόλογο ποσοστό, της τάξεως του 15%, των συναφθεισών συμβάσεων παρέμειναν ανενεργές, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν προέβησαν τελικά στην καταβολή των δαπανών σύνδεσης. Τέλος μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί και λειτουργούν περί τους 870 φωτοβολταικούς σταθμούς αγροτών, συνολικής ισχύος περί τα 85 MW. Τα αιτήματα για τα οποία παρήλθε άπρακτη η διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης και την πληρωμή κόστους των έργων σύνδεσης εκκαθαρίζονται σταδιακά (τίθενται στο αρχείο και αίρεται η δέσμευση ισχύος από το δίκτυο). Ομοίως εκκαθαρίζονται σταδιακά τα αιτήματα για τα οποία οι συναφθείσες συμβάσεις παρέμειναν ανενεργές κατά τα ανωτέρω».

Νομοθετική ρύθμιση για αυθαίρετα.


Παρέμβαση σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αρθεί, εν μέρει, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις του ΤΕΕ, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο και αφορά στην υποβολή αιτήσεων, τόσο για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και στην κατάθεση των απαιτούμενων βεβαιώσεων από Μηχανικούς προκειμένου να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κ.λ.π. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σεβόμενο τη φιλοσοφία και το πνεύμα του Νόμου 4014/2011 και προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διενέργεια δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους Συμβολαιογράφους, μελετά Νομοθετική Ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή, και η οποία θα καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου στις περιπτώσεις μη λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε. και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από Μηχανικό η οποία θα προσαρτάται σε οιοδήποτε συμβόλαιο απαιτείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καλεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και επισημαίνει τη βούλησή του να πράξει οτιδήποτε προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία για την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος. Υπολογίζεται ότι, τα μη εισπραχθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο από τα πρόστιμα και τα παράβολα που σχετίζονται με τη διαδικασία ρύθμισης για τις αυθαίρετες κατασκευές, ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 Ευρώ ημερησίως.

Τρέχουν για το κτηματολόγιο.


Μάχη με τον χρόνο δίνει η Κτηματολόγιο ΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στην ώρα του, σε οκτώ χρόνια από σήμερα, το 2020. Αυτήν τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κτηματογράφησης για το 60% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της επικράτειας, κάτι που αντιστοιχεί στο 35% της έκτασης της χώρας. Συνολικά έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο περί τα 22 εκατομμύρια δικαιώματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθεί το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης - ένα πρόγραμμα «μαμούθ», ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αφορά το υπόλοιπο της χώρας και συγκεκριμένα 16 εκατομμύρια δικαιώματα, σε έκταση 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων, αγροτικής και ορεινής γης, κυρίως. Προβλέπεται να υλοποιηθεί με 12 μελέτες, προϋπολογισμού 45-100 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών. Για την επίσπευση των διαδικασιών θα υπάρξει «προανάρτηση» των περιοχών στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να πληροφορούνται για το ακίνητό τους πριν προχωρήσουν οι επίσημες προθεσμίες. Τέλος, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της εταιρείας καθηγητής Απόστολος Αρβανίτης, αυτήν τη φορά ο διαγωνισμός θα εξελιχθεί με τη συνδρομή project manager που θα παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες σχετικά με τον έλεγχο και τη διαχείριση του προγράμματος. Το έργο θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδο.Ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου είναι το 2015 καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να λειτουργούν τότε οριστικά κτηματολογικά γραφεία σε όλα τα αστικά κέντρα. Την ίδια χρονιά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του κτηματολογίου με όλα τα συμβολαιογραφεία αλλά και τους δήμους - γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν δημιουργούς τίτλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Στο μεταξύ επιτακτική ανάγκη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αποτελεί ο κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός και η δημιουργία του κτηματολογίου, τόνισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, σε ημερίδα της Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (ΕΕΔιΠοΧ). Ο κ. Λιβιεράτος μίλησε για τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης και του κτηματολογίου, η απουσία του οποίου αποτελεί «το τερατώδες έλλειμμα του νεοελληνικού κράτους» που δεσμεύει, ακυρώνει, αλλοιώνει, καθυστερεί, παραμορφώνει και τελικά ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει την αναφορά της στη γη και το περιβάλλον της.. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «μας έχει κοστίσει πολύ για το περιβάλλον αλλά και για την ανάπτυξη η έλλειψη ενός χωροταξικού σχεδιασμού και η τεράστια αβεβαιότητα της χρήσης γης» προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση ήδη εφαρμοσμένων ευρωπαϊκών πρακτικών τόσο σε θέματα χωροταξίας, όσο και σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης λόγο για τη θεσμοθέτηση μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, με εκπροσώπους όλων των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των επενδύσεων πιο γρήγορα από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτονται το σύνταγμα και οι νόμοι. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε την ανάγκη για άρση των αδικιών και μίλησε για τις βασικές δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στη λογική ότι χωροταξία και επενδυτικότητα είναι συμπληρωματικές έννοιες. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι η τράπεζα γης και νερού, τα οποία δρομολογεί από το ΥΠΕΚΑ.