Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πλειστηριασμοί : Υποχώρηση ή Ελιγμός ;


Μπροστά στο ενδεχόμενο να καταστεί το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων σε μείζον πολιτικό θέμα η Κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι μελετάται η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση της αναστολής πλειστηριασμών και δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος.
Την ίδια ώρα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για τη φημολογούμενη άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης ζητεί να εγκαταλειφθεί, αν όντως κυοφορείται, η ενδεχόμενη άρση, έστω και μερική, της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, πέραν του κοινωνικού προβλήματος, μια τέτοια απόφαση θα εξυπηρετήσει μόνο τα γνωστά «κοράκια» των πλειστηριασμών. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, διαψεύδει επίσης όσους θεωρούν ότι θα εξυπηρετηθεί η επιδιωκόμενη ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως « θα επαυξηθεί η απομείωση των πραγματικών αξιών των ακινήτων που, ήδη, βρίσκονται κάτω των αντικειμενικών». Κατόπιν των ανωτέρω ερωτά τον υπουργό Οικονομικών: « 1. Αν η κυβέρνηση θα παρατείνει εγκαίρως την ισχύουσα αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και 2. Αν θα προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναλόγως προς την πτώση των πραγματικών αξιών στην αγορά».

Ο Βορίδης

Πάντως, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσει του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σταδιακής άρσης της αναστολής πλειστηριασμών, που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό... Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει» είπε στον Real fm.