"Πιλοτική" δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνει και για τα αυθαίρετα καθώς συνεχίζεται το μπαράζ προσφυγών σε διάφορα δικαστήρια της χώρας που προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό και ανίσχυρο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο (ν. 4014/11) "τακτοποιήθηκαν" όλες οι αυθαίρετες κατασκευές, με "πάγωμα" των κυρώσεων και της κατεδάφισής τους για τριάντα χρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος-προστίμου.
Για όλες τις συνταγματικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί θα πραγματοποιηθεί η "πιλοτική" δίκη στις αρχές Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου με την απόφαση να δοθεί "κατευθυντήρια γραμμή" το ταχύτερο δυνατό σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά και στην πολιτεία, αφού σε περίπτωση που εντοπιστούν συνταγματικά προβλήματα και "αγκάθια", θα βρεθούν τα πάντα "στον αέρα" και θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τεράστια κονδύλια που δόθηκαν για την "τακτοποίηση".
Στη "χιονοστιβάδα" των προσφυγών που γίνονται από ιδιοκτήτες ακινήτων γειτονικών με αυθαίρετα, καθώς και από περιβαλλοντικούς - πολιτιστικούς φορείς κ.λπ. γίνεται επίκληση της ομόφωνης νομολογίας που χάραξε από το 2009 η Ολομέλεια ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εξαίρεση τους από την κατεδάφιση ήταν συνταγματικά ανεκτή μέχρι τις 31-3-1983, οπότε με το "νόμο Τρίτση" 1337/83 δόθηκε η τελευταία σχετική ευκαιρία. Εκτοτε κάθε ρύθμιση για εξαίρεση από την κατεδάφιση και διατήρησή τους αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη πολεοδομική διάταξη, γιατί έτσι νοθεύεται ο ορθολογικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός που αξιώνει το Σύνταγμα και προσβάλλονται οι συνταγματικές αρχές που κατοχυρώνουν την ισότητα και το κράτος δικαίου.
Σε μία από τις προσφυγές που έγινε σε περιφερειακό Διοικητικό Εφετείο και παραπέμφθηκε για να κριθεί "πιλοτικά" στο ΣτΕ, γιατί θα επηρεάσει την τύχη πολλών χιλιάδων αυθαιρέτων ο ν. 4014/11 προσβάλλεται ως αντισυνταγματικός, επιπλέον επειδή παραβιάζει και τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη δικαστική προστασία των πολιτών και τη διάκριση των εξουσιών.
Στα "πυρά" κατά του νόμου τονίζεται ότι η "τακτοποίηση" δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, γιατί αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην ταμειακή ενίσχυση του Δημοσίου με την καταβολή των σχετικών παραβόλων από όσο το δυνατό περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Στη συγκεκριμένη υπόθεση εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2009 στην Ηγουμενίτσα που προσβλήθηκε από γείτονες ως παράνομη, αφού το οικόπεδο δεν "έβλεπε" σε κοινόχρηστο χώρο, με συνέπεια η Πολεοδομία να την ανακαλέσει αργότερα και να χαρακτηρίσει την οικοδομή αυθαίρετη στο σύνολό της.
Ωστόσο, με τον ν. 4014 δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης και μάλιστα εκδόθηκε νέα οικοδομική άδεια, που θα κριθεί τώρα συνταγματικά στην Ολομέλεια ΣτΕ. Πρόσφατα το ΣτΕ "πάγωσε" τη δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων με την υποβολή ιδιωτικών εγγράφων, βεβαιώσεων και δικαιολογητικών, κρίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο κρατικά έγγραφα και επίσημες αεροφωτογραφίες.