Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων: Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.



Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθίσταται εφεξής οικονομικότερη η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων καθώς καταργείται η κατώτατη καθοριζόμενη αμοιβή.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία καταργούνται πλέον οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για την διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θερμάνσεως και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η αμοιβή θα καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.

Η συγκεκριμένη προσθήκη τροπολογία κατατέθηκε στις 19/10 στο νόμο που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην τροπολογία : "Mε την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 ορίζεται ότι η αμοιβή για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών. Οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές όπως προβλέπονται στο π.δ.100/2012 καταργούνται. Πλέον οι εισφορές και τα δικαιώματα που ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις υπολογίζονται με βάση τη συμβατική αμοιβή".

Σημειώνεται, ότι όπως ισχύει σήμερα, το κόστος εκδόσεως Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης είναι:

-Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
-Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.