Δραματική κατάσταση επικρατεί στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων καθώς σήμερα περίπου 1 στα 3 ακίνητα που ενοικιάζονται είναι κενά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την κρίση τα ακίνητα που "έβγαιναν" στην αγορά ενοικιάζονταν σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσουν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος. Μόνοι τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, δηλαδή γκαρσονιερών και δυαριών που μπορούν να μείνουν άδεια από 1 έως 6 μήνες.
Η κατάσταση είναι χειρότερη για τα επαγγελματικά ακίνητα κάθε είδους, καθώς ο χρόνος ενοικίασής τους ανάλογα με την περιοχή κυμαίνεται από 8 μήνες έως και 2 χρόνια.
Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες κενά είναι : το 25% των κατοικιών το 35% των καταστημάτων και το 65% των γραφείων .
Την ίδια ώρα γίνονται και μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια όλης της χώρας από ενοικιαστές που ζητούν μείωση των μισθωμάτων, είτε για κατοικίες είτε για επαγγελματική στέγη καθώς αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί σε εποχές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της κρίσης.
Αν η διαπραγμάτευση ενοικιαστή - ιδιοκτήτη δεν ευοδωθεί τότε προσφεύγουν στα δικαστήρια για να πετύχουν μείωση μισθώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. Ελληνες που δηλώνουν έσοδα από ενοίκια ενώ υπάρχουν και περί τα 300.000 ακίνητα που αναζητούν ιδιοκτήτη επί μήνες χωρίς, όμως, επιτυχία.
Ωστόσο και από τα μισθωμένα ακίνητα περίπου, το 1/3 των ενοικιαστών αυτή τη στιγμή καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από ένα μήνα έως και ένα χρόνο.