Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η μάχη των αυθαιρέτων.



Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για παροχή βεβαιώσεων που εκδίδονται από διπλωματούχους μηχανικούς και αφορούν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων χωρίς η όλη διαδικασία να «περνά» υποχρεωτικά από τη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ (όπως ισχύει σήμερα), σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ. Εδωσε μάλιστα και χρονική προθεσμία 24 ωρών στην διοίκηση του ΤΕΕ ώστε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του το ΤΕΕ υποστηρίζει οτι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων, είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ΤΕΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά στις μεταβιβάσεις το ΤΕΕ υποστηρίζει οτι, «ναι μεν δεν μπορούν να γίνουν όσο το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, αλλά το κράτος δεν υφίσταται πλήγμα λόγω αδυναμίας είσπραξης προστίμων καθώς το Επιμελητήριο δεν έχει καμιά εμπλοκή στη διαδικασία είσπραξης των εσόδων από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων».
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο για να αποφασίσει η όχι την συνέχιση των κινητοποίησεων.