Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κόντρα μηχανικών - συμβολαιογράφων για τα αυθαίρετα και τις μεταβιβάσεις, με θεατές τους πολίτες.



Σε ρήξη φαίνεται να έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις των συμβολαιογράφων και του ΥΠΕΚΑ με το ΤΕΕ, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ. Οι υπηρεσίες έχουν σταματήσει να λειτουργούν από τις 8 Οκτωβρίου εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μηχανικών και θα συνεχιστούν, μετά από παρατάσεις, έως τις 4 Νοεμβρίου.

Εξαιτίας της απεργίας των μηχανικών έχει ανασταλεί η λειτουργία του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ και αφορά στην υποβολή αιτήσεων, τόσο για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και για κατάθεση των απαιτούμενων βεβαιώσεων από τους μηχανικούς προκειμένου να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κ.ά.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές το Δημόσιο στερείται έσοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ ημερησιώς, αλλά και μπλοκάρονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Για το λόγο αυτό από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διενέργεια δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους, μελετάται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου στις περιπτώσεις μη λειτουργίας, για οποιονδήποτε λόγο, του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό η οποία θα προσαρτάται σε οποιοδήποτε συμβόλαιο απαιτείται.

Ωστόσο η απόφαση αυτή φαίνεται να οξύνει "τα πνεύματα" με το ΤΕΕ ουσιαστικά να "κατηγορεί" τους συμβολαιογράφους ότι πίσω από την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, με την οποία θα παρακάμπτεται το ηλεκτρονικό σύστημα της έκδοσης βεβαιώσεων των μηχανικών και θα εκδίδονται ιδιόχειρες βεβαιώσεις, κρύβονται οι πιέσεις των συμβολαιογράφων.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ζητά με επιστολή του (που απέστειλε χθες το απόγευμα), ουσιαστικά "εξηγήσεις" από τους συμβολαιογράφους και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Συντοντιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνο Βλαχάκη, για τη στάση τους στο θέμα των κινητοποιήσεων των μηχανικών.

Με επιστολή του, ο κ. Σπίρτζης φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στους συμβολαιογράφους για την αυξανόμενη αντίδραση του ΥΠΕΚΑ, στις κινητοποιήσεις των μηχανικών και δηλώνει έκπληκτος διότι πληροφορήθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβολαιογράφων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μεταξύ άλλων ο κ. Σπρίτζης στην επιστολή του αναφέρει τα ακόλουθα:

"Από ο, τι θυμάστε, όταν στελέχη του Συλλόγου σας αντιδρούσαν στη θεσμοθέτηση της βεβαίωσης για τον έλεγχο των υπερβάσεων στα κτίρια και στη μη ύπαρξη δόμησης στα οικόπεδα, το ΤΕΕ με πραγματική διάθεση συνεργασίας ενέταξε εφαρμογή πρόσβασης των Μελών σας στο ηλεκτρονικό του σύστημα για τον έλεγχο της γνησιότητας της και την υπέρβαση πιθανών γραφειοκρατικών δυσχερειών.

Το αποτέλεσμα ήταν η τήρηση του Νόμου, στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά, σε σχέση με τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτιρίων ή κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, να μην μεταβιβάζονται αυθαίρετα κτήρια και πλήθος ιδιοκτησιών με υπερβάσεις, για τα οποία τα Μέλη σας καλούνταν να κλείνουν τα μάτια και να οδηγούνται σε συμβόλαια που υπέκρυπταν ολόκληρα αυθαίρετα κτίσματα και μεταβιβάζονταν ως αδόμητα οικόπεδα ή ιδιοκτησίες με υπερβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές που δεν εμφανίζονταν.

Επειδή διάφορες φήμες και η κυβερνητική τακτική δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού, σας παρακαλώ για την απάντησή σας στις παρακάτω ερωτήσεις, ώστε να συνεχίσουμε τον κοινό μας αγώνα στα δίκαια αιτήματα των Μελών μας:

1. Έχετε προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης;
2. Έχετε προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος που θα οδηγήσει σε μαϊμού βεβαιώσεις;
3. Συμφωνείτε με την παράκαμψη του ελέγχου των κρατήσεων και των αμοιβών μηχανικών στις ενεργειακές επιθεωρήσεις και στις βεβαιώσεις που οδηγεί σε πιθανές απώλειες κρατικών εσόδων;
4. Συμφωνείτε με την επιτάχυνση της έκδοσης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων;
5. Δεσμεύεστε, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες, για τη μερική ή τη μη εφαρμογή τους, που επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς αδιαφάνειας και παραβατισμού ή την πιθανή εμπλοκή Μελών σας και Μελών μας σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες διαδικασίες, όπως στο παρελθόν";

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός κ. Ε. Λιβιεράτος έκανε χθες έκκληση στο ΤΕΕ να μη συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, σχολιάζοντας ότι οι μηχανικοί πρέπει να αναλογιστούν τη "σοβαρή κατάσταση που περνά η χώρα" και να σταματήσουν την απεργία.