Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς καταληκτική ημερομηνία η ρύθμιση για τα αυθαίρετα;



Παράθυρο για την μη ύπαρξη καταληκτικών ημερομηνιών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ανοίγει μία σειρά από τροπολογίες, που κατατέθηκαν πρόσφατα προς ψήφιση στη Βουλή, στα πλαίσια νομοσχεδίου, υπό τον τίτλο "Αλλες επείγουσες ρυθμίσεις" για την ελαχιστοποίηση πολεοδομικών και άλλων εμποδίων για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά απαλλάσσει το δημόσιο από την τήρηση των προθεσμιών που ισχύουν για την "τακτοποίηση" αυθαιρέτων κτισμάτων, δίνοντας ελπίδες ότι κάποια στιγμή η ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί και για το σύνολο των αυθαίρετων κτισμάτων.

Ουσιαστικά οι τροπολογίες αλλάζουν το Ν. 4014/11 (η 11η κατά σειρά τροποποίηση του αρχικού νόμου) σχετικά με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και έως εκ τούτου δεν θα ισχύουν πλέον οι προβλεπόμενες για την υποβολή των δικαιολογητικών για όλα τα αυθαίρετα και τις παράνομες αλλαγές χρήσης σε κτίρια του Δημοσίου.

Η αιτιολογία έχει ως εξής: "η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη λόγω, αφενός, του μεγάλου αριθμού δημοσίων ακινήτων τα οποία χρειάζεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/2011 και αφετέρου, του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων ενεργειών από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες".

Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, σε κείμενό του σχετικά με τις θέσεις επί του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση αυτή "δεν προσδιορίζεται αν η "προστασία" αυτή επεκτείνεται και στη περίπτωση που εκμισθωθεί η παραχωρησθεί χωρίς μεταβίβαση κυριότητας το κτίριο αυτό, οπότε ο μισθωτής θα έχει τη δυνατότητα (στο όνομα της αξιοποίησης του ακινήτου) να προβαίνει σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία".

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προαναγγείλει την οριστική λύση και όχι την "απλή" τακτοποιήση των αυθαιρέτων και την κωδικοποίηση του νόμου σε ένα ενιαίο κείμενο.