Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Στα... αζήτητα «ιερές» μεζονέτες, διαμερίσματα και καταστήματα.



Δεκάδες διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και αποθήκες που ανήκουν στην Εκκλησία, μένουν ξενοίκιαστα επί μήνες προκαλώντας οικονομικό έμφραγμα στην Αρχιεπισκοπή. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προειδοποίησε για πτώχευση της Εκκλησίας εξαιτίας της ακίνητης περιουσίας της η οποία πλέον δεν αποδίδει έσοδα. Διαγωνισμοί που γίνονται για την ενοικίαση ακινήτων καταλήγουν άγονοι, ακόμη και για περιπτώσεις όπου τα μισθώματα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Στην ιστοσελίδα της ΕΚΥΟ υπάρχουν ακίνητα όπου έχουν κηρυχθεί άγονοι οι διαγωνισμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τα οποία η Εκκλησία φιλοδοξεί να εισπράξει περί τις 85.000 ευρώ το μήνα. Επομένως, για κάθε χρόνος που περνά το ιερό παγκάρι χάνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο για τα ακίνητα που έχουν βγει σήμερα σε διαγωνισμό.

Σήμερα η ΕΚΥΟ ξαναβγάζει προς δημοπράτηση ορισμένα από τα άδεια ακίνητα για τα οποία τα προσδοκώμενα έσοδα είναι περίπου 10.000 ευρώ το μήνα ή περίπου 120.000 ευρώ ετησίως.

Φυσικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας είναι το κτίριο που στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας το οποίο εδώ και χρόνια «αραχνιάζει» καθώς δεν υπάρχει μισθωτής για να το αναλάβει. Μέχρι το 2006 η Εκκλησία εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο περί τις 790.000 ευρώ το χρόνο για το κτίριο της οδού Μητροπόλεως. Μετά τη μεταφορά του υπουργείου στο Μαρούσι το ακίνητο είναι άδειο ενώ οι διαγωνισμοί που γίνονται δεν έχουν αποδώσει. Αρχικά η τιμή που ζητούνταν ήταν στα 2 εκατ. ευρώ ετησίως, στη συνέχεια έπεσε κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ ωστόσο και πάλι δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι μεζονέτες

Θύμα της υπερπροσφοράς σε ακίνητα και ειδικά από το γεγονός ότι μένουν στα... αζήτητα τα μεγάλα σπίτια, έχουν πέσει οι μεζονέτες που διαθέτει η Εκκλησία. Στη Βουλιαγμένη άγονοι έχουν κηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση 7 μεζονετών με τιμές από 1.070 έως 1.500 ευρώ το μήνα.
Υπάρχει μεζονέτα 95 και 80 τ.μ. α' και β' ορόφου στη Βουλιαγμένη που η τιμη ενοικίασής του είναι 1.225 ευρώ όταν προ κρίσης ενοικιαζόταν πάνω από 2.000 ευρώ.

Επίσης, για άλλη μεζονέτα πάνω από 250 τ.μ. συνολικά ζητείται ενοίκιο 1.500 ευρώ, δηλαδή 6 ευρω/τ.μ. το μήνα όταν προ κρίσης ξεπερνούσε τα 9 ευρώ/τ.μ.
Άλλη μεζονέτα 220 τ.μ. ενοικιάζεται προς 1.350 ευρώ και διπλανή μεζονέτα επίσης 1.450 ευρώ ενώ ευκαιρία θεωρείται μια μεζονέτα υπογείου - ισογείου 190 τ.μ. προς 1.070 τ.μ.

Το ίδιο και στην Κηφισιά όπου υπάρχουν ξενοίκιαστες μεζονέτες και μεγάλα οροφοδιαμερίσματα για τα οποία ζητούνται από 750 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεζονέτα 330 τ.μ. το ενοίκιο έχει πέσει κάτω από τα 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Υπάρχουν επίσης διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν βγει στην κυριολεξία στο σφυρί. Στην οδό Αχαρνών διαμέρισμα 74 τ.μ. έκτου ορόφου ενοικιάζεται 278 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στο Παγκράτι 68 τ.μ. στον τρίτο όρο 380 ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει και με κτίρια που είναι κατάλληλα για επαγγελματική στέγη, δηλαδή γραφεία και καταστήματα. Για παράδειγμα στη Λ. Συγγρού 170 υπάρχουν γραφεία άνω των 1.000 τ.μ. για τα οποία ζητούνται 12.000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στην οδό Βεντήρη στην Αθήνα αναζητούνται ενοικιαστές για γραφεία με ενοίκιο 1.000 και 2.000 ευρώ το μήνα ενώ στην οδό Ακαδημίας για κατάστημα το μίσθωμα είναι 1.500 ευρώ.

Συνολικά στην Αθήνα περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών ακινήτων και κατοικιών αναζητούν σήμερα ενοικιαστή.