Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Υπάρχουν πλέον πραγματικές ευκαιρίες.


Επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και αποθηκευτικοί / βιομηχανικοί χώροι) βλέπουν εταιρίες ακινήτων του εξωτερικού οι οποίες σε εκθέσεις τους επισημαίνουν την σημαντική πτώση αξιών στην αγορά, που με τη σειρά της έχει ωθήσει τις ετήσιες αποδόσεις των ακινήτων προς τα πάνω. Οι αποδόσεις για τα πλέον σύγχρονα και σε δημοφιλείς περιοχές κτίρια γραφείων της Αθήνας έχουν διαμορφωθεί πλέον σε 8%, έναντι 6,9% το 2009. Αντίστοιχα, για τα εμπορικά κέντρα σύγχρονων προδιαγραφών, οι αποδόσεις αυξήθηκαν σε 8,5%, όταν το 2009 δεν ξεπερνούσαν το 6,3%. Ενδεικτικά, σε άλλη έκθεση τ αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων στο Σίτι του Λονδίνου (κεντρική οικονομική / επιχειρηματική ζώνη) έχουν παραμείνει στάσιμες τον τελευταίο χρόνο σε 5,25%. Οι αποδόσεις των ακινήτων αυξάνονται, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους δανεισμού και της έλλειψης κεφαλαίων, σε συνδυασμό και με την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση και την πίεση που δέχονται οι τράπεζες να πωλήσουν ακίνητά τους, προκειμένου να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Τα στοιχεία αυτά ασκούν πίεση στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, . H απουσία ενοικιαστών είναι εμφανής, καθώς ο δείκτης διαθεσιμότητας των γραφειακών χώρων διπλασιάστηκε φέτος σε 16%, ενώ το ύψος των ενοικίων έχει υποχωρήσει σε 21 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, έναντι 32 ευρώ/τ.μ., όταν η αγορά είχε βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της. Αντίστοιχα, τα ενοίκια στα μεγάλα εμπορικά κέντρα διαμορφώνονται πλέον σε μόλις 150 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έναντι ακόμα και 280 ευρώ/τ.μ. κατά την περίοδο 2006-2007, όταν η αγορά βρισκόταν στο απόγειό της.

Η παγκόσμια τράπεζα

Στις χώρες που κατέγραψαν την μεγαλύτερη πρόοδο στη βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις συμπεριέλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα στην έκθεση «Doing Business 2013» που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού τα εμπόδια για το «επιχειρείν» παραμένουν ωστόσο η χώρα είναι μέσα στα 10 κράτη που κατέγραψαν το 2012 τη μεγαλύτερη βελτίωση αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 78η θέση σε σύνολο 185 κρατών, ενώ τον προηγούμενο χρόνο βρισκόταν στην 89η θέση.

Ειδικότερα, η έκθεση «Doing Business 2013» αναφέρει πως η Ελλάδα καθοδηγούμενη εν μέρει από την οικονομική κρίση βελτίωσε το ρυθμιστικό περιβάλλον με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.Έτσι, είναι πλέον ευκολότερο να εκδώσει κανείς μία οικοδομική άδεια, η προστασία των επενδυτών έχει ενισχυθεί και έχουν θεσμοθετηθεί μεγαλύτερες απαιτήσεις διαφάνειας, ενώ βελτίωση έχει επέλθει στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Η Πολωνία κατατάσσεται πρώτη διεθνώς στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος κατά το παρελθόν έτος, καθώς ενίσχυσε την ευκολία του επιχειρείν στην εγγραφή της περιουσίας τω επιχειρήσεων, στην πληρωμή φόρων, στην εκτέλεση των συμβάσεων, καθώς και στην επίλυση θεμάτων σχετικών με την αφερεγγυότητα επιχειρήσεων.

Εκτός από την Πολωνία, οι 9 άλλες οικονομίες που σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς είναι οι Σρι Λάνκα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Μπουρούντι, Κόστα Ρίκα, Μογγολία, Ελλάδα, Σερβία και το Καζακστάν.